Ako ste pogledali sve božićne filmove (vjerujemo da jeste) i zaželjeli ste se malo drugačijeg TV sadržaja ovih blagdana, evo par odličnih dokumentaraca o modi koje ste možda propustili:

Chiara Ferragni: Unposted

Osnivačica The Blonde Salad modnog bloga, koja je danas jedna od najvažnijih žena modnog svijeta te bez premca najjača influencerica svoje generacije sa 17.7 milijuna sljedbenika na Instagramu, ove je godine predstavila svoj prvi dokumentarac. Film prati njen život od samih početaka karijere te istražuje život i karijeru influencerice koja je bila prva blogerica na naslovnici Voguea i čiji se poslovni uspjeh izučava na Harvardu.

Wonder Boy

Dugo očekivani dokumentarac o Olivieru Rousteingu, kreativnom direktoru modne kuće Balmain, umjesto da se fokusira na to kako je nanovo osmislio i stvorio brend, progovara o potrazi za identitetom dizajnera. Oliver je posvojen kao beba i odrastao je bez ikakvih saznanja o svojim roditeljima i precima. Tražeći odgovore na pitanja doznaje kako nije miješane rase, što je oduvijek smatrao istinitim. Ovim dokumentarcem imamo uvid u intimni portret dizajnera, sinonimom za glamur Balmaina.

Inside Dior

Ovaj nas dokumentarac vodi iza scene Diorove potrage za novim kreativnim direktorom. Slaveći 70-tu godišnjicu brenda, dokumentarac pruža rijetki pogled unutar luksuzne francuske modne kuće i tranzicijskog perioda između dva dizajnera.

Mademoiselle C

Mademoiselle C prati bivšu francusku urednicu Voguea Carine Roitfeld u potrazi za investitorima njene nove publikacije CR Fashion Book, nakon odlaska iz Conde Nasta. U filmu imamo priliku vidjeti i njene bliske prijatelje Toma Forda i Karla Lagerfelda, te upoznati život ove kreativke.

The Boy Who Made Shoes For Lizards

Dokumentarac prati jednog od najpoznatijih dizajnera obuće, Manola Blahnika, te njegovu veličanstvenu karijeru.

McQueen

Fokusiran na modne revije slavnog dizajnera, ovaj dokumentarac istražuje kako je McQueen, mladi britanski dizajner, za života postao jedan od najpoznatijih dizajnera modernog doba.

7 Days Out

Netflix je dobio uvid u sedam dana prije posljednje revije na kojoj se pojavio Karl Lagerfeld, pokojni dizajner Chanela. Kako se stvarala legendarna kulisa ove modne revije te Karlova kreativa, zajedno dolaze do izražaja u ovom predivnom dokumentarcu.

Jeremy Scott The People’s Designer

Ovo je priča o skromnim počecima glavnog dizajnera Moschina, koji je zahvaljujući svojoj kreativnosti i upornosti došao na mjesto na kojemu je danas.