Mercedes-Benz G-klasa od sad u električnom izdanju!

Jači od vremena – slogan je to koji luksuzna marka automobila Mercedes-Benz koristi za jedno od najslavnijih vozila na svijetu, G-klasu, a koji je prije nekoliko dana dobio i novu dimenziju. Naime, na međunarodnom sajmu automobila IAA Mobility 2021 u Münchenu predstavljen je Concept EQG, odnosno u potpunosti električna verzija legendarnog terenca G-klase.

Off-road ikona u verziji Concept EQG u potpunosti je električna i predstavlja novu eru za marku Mercedes-Benz, a što se vanjskog izgleda, odnosno dizajna tiče, zadržani su svi elementi zbog kojih je G-klasa prepoznatljiva na cesti. Isto tako, dizajn elementi koji su prisutni u ostalim Mercedes-Benz električnim konceptima, vidljivi su i na Concept EQG modelu. Pogon 4×4 koji je svojstven za G-klasu te koji je postavio najviše standarde u automobilskoj industriji, sada je, dakle, dostupan i kad vozilo ide na bateriju.

No, ovo nije samo uzbudljiva novost za ljubitelje njemačke marke automobila, već značajan korak naprijed za kompaniju – Markus Schäfer najavio je kako će, ako stanje na tržištu to dopusti, Mercedes-Benz do kraja ovog desetljeća moći ponuditi čitav svoj vozni park u električnom izdanju. Ovime je najavljen i strateški korak od “Electric first” prema “Electric only” konceptu, odnosno napori da brend, uz održivu proizvodnju i korištenje električnog pogona, “juri” prema vožnji bez emisija i uz pomoć softwarea. A kako bolje nagovoriti nekoga da prijeđe na električni automobil i čuva prirodu nego ikonom kao što je G-klasa.

Više od četiri desetljeća G-klasa pojam je luksuznog off-road automobila, a karoserija se samo neznatno mijenjala. Čak i 2018. godine, kad je model prošao kroz redizajn, koji je predstavljao najveće tehnološko unaprjeđenje u povijesti, promjene nisu bile vidljive “na van”. I s dobrim razlogom – ono što je u prošlosti bio funkcionalni element, s godinama je postalo prepoznatljiv stilski element Mercedes-Benz G-klase, kao što su kvake posebnog oblika (i zvuka), robusna prednja zaštitna maska, atraktivni pokazivači smjera i otkriven pomoćni kotač smješten na vratima prtljažnika.

Taj je klasičan dizajn, zadržan i prilikom stvaranja Concept EQG-a: na prvi pogled možete primijetiti da je riječ o modernoj, ekološki osviještenoj G-klasi, čija je primarna publika nešto mlađa. I to ne samo zbog očuvanja planete koja je visoko na listi prioriteta generacije Z, već i zbog reklamnog videa koji jasno targetira pripadnike te skupine te definitivno odskače od svih drugih reklama automobilskih kuća.

Robusna prednja maska vizualno se ističe zbog klasičnih okruglih svjetala te novih svjetlosnih LED trakica, a dodatan naglasak na taj element stavlja se i dvobojnim dizajnom – sjajna crna krasi gornji, a sjajna aluminij srebrna boja donji dio automobila koji se vizualno poklapaju s 22-inčnim felgama aluminijske legure. Na prtljažniku se nalazi kockasti kovčeg koji je također osvijetljen, a u njega se može pospremiti kabao za punjenje električnog automobila. Novost je i krovni nosač izrađen u sjajnoj crnoj kojeg krasi slovo G kao detalj koji se ističe.

Od 1979. godine proizvedeno je više od 400 tisuća modela G-klase, a uvijek su korištene najmodernije i najodrživije tehnologije koje su bile dostupne u trenutku proizvodnje. “Electric only” strategija samo je donijela idući korak za off-road legendu, koja i dalje ostaje jača od vremena.

 

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Mercedes-Benz Press

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0