Meet the brand: Havre Studio

Održivost nikad nije bila više u fokusu, pogotovo kad je o modnoj industriji riječ, a svakim danom niče sve više brendova koji cirkularnu ekonomiju, recikliranje i proizvodnju po najvišim etičkim standardima stavljaju na vrh liste prioriteta. Upravo je takav i kopenhaški modni brend Havre Studio koji je svojim komadima, ali i filozofijom, u kratkom vremenu osvojio modnu elitu.

Brend je prošle godine osnovala Madeleine Frandsen, koja se krajem 2019. preselila u Mexico City s partnerom. Tamo je otkrila brojne sajmove na kojima se prodaje usčuvana vintage odjeća koja je unikatna izgledom, ali i pričom koju nosi. Tada je odlučila osnovati brend koji će u svojoj ponudi imati odijela i komplete prerađene od vintage komada kojima je tako produžila životni vijek i dala novu svrhu. U početku je to Frandsen radila samo za sebe, a nakon što je počela pandemija i što je razvila prijateljski odnos prema krojačicama koje su se tada našle u poslovnoj krizi, odlučila je okušati sreću i dati im više odijela za prekrajanje koje je potom planirala prodati.

Muška odijela, koja su prekrojena tako da besprijekorno stoje ženama, a i dalje imaju onaj oversized look ili su, pak, pretvorena u crop sakoe i mini suknje, odmah su privukla pažnju street style zvijezda kao što su Kendall Jenner, Emily Ratajkowski, Matilda Djerf, Elsa Hosk i brojnih drugih pa brend sada broji gotovo 38 tisuća pratitelja na Instagramu.

Iako iz brenda tvrde kako riječ sustainability za svakoga može imati drugačije značenje, za Havre Studio to je recikliranje odjeće, podržavanje cirkularne ekonomije i podržavanje lokalnih radnji u Meksiku, dok uza sve to, svojim klijenticama diljem svijeta nude komade za kakvima mnoge žude i kakve brojne modne kuće predstavljaju u sklopu svojih kolekcija, ali bez tolike brige za prirodu i lokalnu zajednicu.

Havre Studio je modna marka kojoj su kvaliteta, održivost, unikati i etička produkcija glavne niti vodilje – sva odjeća nabavlja se u Mexico Cityju, prekrajaju je lokalne krojačice te čiste lokalne kemijske čistionice, a svatko od njih i dalje zadržava svoju samostalnost te može sam određivati visinu honorara za koju radi i svoje radne sate. Kvalitetna odjeća postaje sve manje dostupna zbog booma brze mode, a ovakvi brendovi bude nadu u to da ćemo opet ispred kvantitete početi stavljati kvalitetu.

Njihovi sakoi izrađeni u dva dijela ili odijela komadi su koji su nosivi godinama, a upravo to Havre Studio i želi postići – stavljanjem naglaska na kvalitetan materijal i odličan kroj, žele da njihovi modeli budu upravo ono što će njihove klijentice izvlačiti iz ormara kao svoj go-to komad.

Ova odijela, osim što su svevremenska, garantiraju i to da nećete sresti nekog drugog u istom outfitu u kojem ste vi jer takve tkanine već, vrlo vjerojatno, godinama nema na tržištu, što ih čini iznimno posebnima. Osim toga, mogu se nositi u poslovnim prigodama na bijele košulje ili u casual varijanti na top – upravo tako ih nose trendseterice Emily Ratajkowski i Matilda Djerf.

Iako imaju samo nekoliko krojeva, njihovi se dropovi rasprodaju u roku od 10 minuta, a svoje komade šalju diljem svijeta iz Kopenhagena, pritom stavljajući pažnju na smanjenje otpada koji nastaje prilikom proizvodnje i slanja. Njihovi komadi proputovali su cijeli svijet i nose ih celebritiji, a brend i dalje funkcionira kao “mali” brend – svojim se klijenticama vole osobno posvetiti i na njihovoj stranici stoji napomena da se za bilo kakvo pitanje uvijek mogu obratiti brendu putem maila ili Instagram Direct poruke. S ovakvom pričom uopće ne sumnjamo u uspjeh ovog brenda koji nam servira trendovska odijela napravljena od zaboravljenih komada.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0