Maridruna: Vuneno pletivo s održivom pričom

Piše Ana Ageljić.

Za jedan od omiljenih zimskih materijala svakako slovi – vuna. Prirodno regulira tjelesnu temperature te omogućava dobro grijanje i ne gužva se, a osim toga ne gubi boju i nije zapaljiva. Iako je zimi uvijek na našoj listi favorita, mnogi je ne vole jer ukoliko nije dobro obrađena, može izazvati osjećaj neugodnog grebanja na koži. No, kada je riječ o merino vuni, tog osjećaja grebanja nema.

Održivost vune i povezanost s ekologijom u 21. stoljeću postala je bitna tema u modnoj industriji, ali i industriji interijera. Kupci se sve više okreću obnovljivim izvorima i traže načine kako bi se što više okružili prirodnim, snažnim i otpornim materijalima. Upravo takva je i vuna.

Ovakvom pristupu se okrenuo i gigant u proizvodnji namještaja IKEA, koji je počeo uzgajati vunu koja ispunjava uvjete norme RWS (Responsible Wool Standard). Njihov cilj je da sva vuna koju koriste do 2025. bude isključivo 100 posto odgovorno uzgojena vuna. To naravno uključuje i korektan odnos i pozitivne uvjete za zdravlje životinja. Proizvodni lanac bi, po svim načelima, trebao pratiti stroge procese koji upravljaju radnicima i okolišem.

Kada se radi o modnoj industriji, pronašli smo brend koji se također vodi istim načelima. Riječ je o srpskoj modnoj marki Maridruna, koja niže svoje uspjehe upravo zahvaljujući vuni i njezinim blagodatima.

Iza Maridrune stoji Marijana Andrić, kreativka koja se iz ljubavi prema ručnom radu i tradiciji odlučila okušati i u poduzetničkim vodama. Brend je osnovan 2015. godine, a sav proces, od nastanka do plasiranja, odvija se upravo u Srbiji.

S obzirom na to da Maridruna brine o prethodno navedenim standardima, to uključuje i odgovornost prema radnicima, njihovom ručnom radu i brizi o okolišu. No priča iza brenda tu ne staje. Izrazito bitan segment je i želja te cilj za očuvanjem tradicije s jedne strane, a istovremeno jačanje položaja žena koje rade, s druge strane.

Proizvode brenda Maridruna možete kupiti putem njihove web trgovine. Kardigan, džemper, prsluk ili neki drugi vuneni komad kojeg ćete nositi ove sezone, može ne samo služiti svrsi i izgledati chic, već i biti dobar za nas i našu okolinu. To su lekcije koje ne bi trebale biti samo trend, nego i svakodnevna praksa u našem odnosu prema modi. Održivost je uvijek in.

Fotografije: Maridruna Facebook