MAGnificent Moments: Kako je 2020. pozitivno utjecala na Zemlju

U godini koja je za cijeli svijet bila iznimno teška i zahtjevna, u kojoj smo morali biti složni i imati osjećaj zajedništva, ali bez fizičke bliskosti, u godini u kojoj smo svakodnevno zapljusnuti s ogromnom količinom vijesti koje nas zabrinjavaju, ipak je bilo i pozitivnih trenutaka. Zato se kroz seriju tekstova MAGnificent Moments, želimo prisjetiti upravo tih, fantastičnih trenutaka, koji su, prema našem mišljenju, obilježili 2020. godinu.

Ove godine smo morali odustati od putovanja, većinu vremena provesti kod kuće i smanjiti druženja i kretanja. Iako na prvu ne zvuči dobro, naša nova ponašanja ostavila su puno dobrih posljedica kojih možda nismo ni svjesni. Jedna od njih je svakako čišći planet.

Poseban trenutak prvog lockdowna svakako je bio trenutak u kojem smo mogli vidjeti koliko se Zemlja pročistila. Počevši od Kine, gdje je nastupio prvi lockdown u svijetu, pa posljedično preko Europe pa sve do Sjeverne Amerike, učinci promjena naših navika itekako su bili vidljivi.

Od samog početka pandemije, sve NASA-ine snimke iz zraka i sa zemlje pokazuju kako su se polucije štetnih plinova smanjile. Već u ožujku smo mogli čitati naslove u kojima se stručnjaci dive brzim rezultatima. Naime, satelitske snimke su pokazale neviđeni pad razine zagađenja na nebu iznad Kine, kao posljedica zatvaranja tvornica i smanjenog broja putovanja.

NASA, Smanjenje štetnih plinova u Wuhanu u Kini

Znanstvenici su tada potvrdili da je lockdown već u prva dva tjedna “izbrisao” emisije opasnih stakleničkih plinova.

U Zagrebu su u dva mjeseca (15. ožujka – 15. svibnja) razine dušikova dioksida pale prosječno za 35 posto, a u Parizu i New Yorku čak za 54 posto. Procjenjeno je da su se emisije štetnih plinova i razine ugljikovog dioksida prosječno pale između 2o i 50 posto, ovisno o mjestu.

Los Angeles, prije i za vrijeme lockdowna

Stanovnici Venecije pohvalili su se kako su nakon lockdowna po prvi puta mogli vidjeti bistre kanale na kojima grad počiva.

Venecija, Italija

Stanovnici velikih svjetkih gradova svjedočili su da po prvi puta vide zvijezde nad gradom. Indija je zabilježila jedno od najvećih pročišćenja zraka, a stanovnici Delhija izjavili su da destljećima nisu vidjeli toliko plavo nebo.

Delhi, Indija

Iako je proljetno čišćenje imalo mali utjecaj na ukupnu koncentraciju plinova u atmosferi, svima nam je osvijestilo kakvo ponašanje može spasiti naš planet.

Pandemija Covid-19 nije rješenje za klimatske promjene. Međutim, pruža nam platformu za održivije i ambicioznije klimatske akcije za smanjenje emisija na neto nulu kroz potpunu transformaciju naših industrijskih, energetskih i transportnih sustava. Potrebne promjene su ekonomski pristupačne i tehnički moguće i utjecale bi na naš svakodnevni život samo neznatno. – glavni tajnik WMO, prof. dr. sc. Petteri Taalas

Iako su već na jesen znanstvenici upozorili kako pandemija ipak nije dugoročno pročistila planet, NASA je koristeći najnovije tehnologije za projekcije, usporedila situaciju ove godine s predviđanjima za 2020. bez pandemije. Rezultati su pokazali da su restrikcije uvedene kao posljedica pandemije smanjile globalno razine ugljikovog dušika za čak 20 posto!

 

Ove informacije ključne su u osvještavanju kako nije kasno da promijenimo svoja ponašanja. Ako ništa drugo, ova godina nas je naučila bez čega sve možemo i koliko se lako možemo prilagoditi kad je viši cilj u pitanju, svjesni da je svaki pojedinac odgovoran.

I dalje su emisije štetnih plinova opasno visoke i nalazimo se u posljednjem trenutku u kojem možemo reagirati. Ova godina donijela nam je i posljednji dokumentarac prirodoslovca, voditelja i redatelja Davida Attenborougha, “A Life on Our Planet”. Attenborough ovaj film naziva svojim osobnim svjedočanstvom jer prikazuje koliko se planet promijenio za vrijeme njegova života, kako smo u posljednjih 100 godina napravili više štete planetu nego u cijeloj povijesti. Međutim, Attenborough završava optimistično, s fokusom na velike ekološke uspjehe i mogućnosti koje imamo ako se probudimo i krenemo djelovati kolektivno.

Svi skupa možemo zadržati pozitivne navike koje su pomogle ovom pročišćenju. Hodati više, izbjegavati korištenje automobila. Kupovati pametnije, održivo, manje a kvalitetnije. Svijet je prešao na online funkcioniranje što će sigurno doprinijeti smanjenim potrebama za putovanje na posao. A na svakom od nas je da misli globalno, a djeluje gdje god može, lokalno.

Fotografije: NASA, CNBC, CBS News

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0