MagMe Pick: Sportski sat u vintage stilu Tudor Black Bay Fifty-Eight Navy Blue

Ostajući vjeran svojoj dugoj tradiciji plavih sportskih satova, nagrađivani švicarski proizvođač satova Tudor nedavno je predstavio “Navy Blue” (mornarsko plavu) verziju svog najatraktivnijeg modela Black Bay Fifty-Eight. Model je dobio po svojoj boji, ali i po godini 1958. u kojoj su predstavljeni prvi ronilački satovi brenda Tudor, referenca 7924 ili “Big Crown”, vodootporni do 200 metara (660 stopa).

Među ostalim estetskim nasljeđima ovog povijesnog sata, ovaj model nudi kućište promjera 39 mm u skladu s karakterističnim omjerima pedesetih. Sat, koji možete pronaći u Mamić 1970 butiku u centru Zagreba, zato je idealan za vitko zapešće – bez problema ga mogu nositi žene, ljudi koji vole kompaktnije satove i ljubitelji vintage stila, a Black Bay Fifty-Eight Navy Blue predstavlja dugu tradiciju plavih sportskih satova brenda.

Naime, Tudor je 1969. predstavio ronilački sat s plavim brojčanikom i prstenom. Ostali sportski satovi iz kolekcije ubrzo su prihvatili plavu boju, što je odmah stvorilo trajni estetski znak poznat kao “Tudor Blue”. Usvojena od strane Francuske mornarice za ronilačke satove tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća, ova je boja postala dio kolektivne mašte.

Black Bay Fifty-Eight Navy Blue slijedi tu tradiciju s mornarsko plavim brojčanikom i umetkom prstena. Ova boja pojavljuje se i na kožnatom soft touch remenu koji je izrađen od sintetičkog, taktilnog materijala nalik flanelu. Uz tu opciju, sat je dostupan i na čeličnoj narukvici te tkanom remenu.

Iako ga krasi veoma privlačan izgleda ne treba zaboraviti na tehničke specifikacije ovog vrhunskog modela. Manufakturni kalibar MT5402 koji oprema Black Bay Fifty-Eight Navy Blue, prikazuje funkcije sati, minuta i sekundi. Ima završnu obradu tipičnu za manufakturne kalibre Tudor. Njegov rotor iz komada volframa je otvorenog tipa i satiniran s pjeskarenim detaljima, a poprečni mostovi i glavna ploča imaju naizmjenično pjeskarene polirane površine i laserske dekoracije.

Njegova konstrukcija osmišljena je tako da osigurava robusnost, dugovječnost, pouzdanost i preciznost, kao i svoju varijabilnu inercijsku ravnotežu, koju održava čvrst poprečni most s fiksacijom u dvije točke. Sa svojom ne-magnetskom silikonskom oprugom nemirnice, manufakturni kalibar MT5402 certificirani je kronometar od strane Švicarskog službenog instituta za ispitivanje kronometra (COSC), a njegove performanse nadilaze standarde koje postavlja ovaj neovisni institut. Zapravo, gdje institut dopušta prosječnu varijaciju dnevne stope kretanja sata između -4 i +6 sekundi u odnosu na apsolutno vrijeme, Tudor primjenjuje toleranciju od -2 do +4 sekunde u svojoj dnevnoj stopi na potpuno sastavljenom satu.

Još jedna značajna karakteristika je ta da je rezerva snage manufakturnog kalibra MT5402 “otporna na vikende”, što znači oko 70 sati, koja korisniku omogućuje skidanje sata u petak navečer i ponovno nošenje u ponedjeljak ujutro, bez potrebe za navijanjem i resetiranjem.

Baš poput ostalih modela u liniji, Black Bay Fifty-Eight Navy Blue naslijedio je karakteristične kutne kazaljke poznate kao “pahulje” koje su se pojavile u katalogu brenda 1969. godine. Rezultat suptilnog spoja tradicionalne estetike i suvremenog urarstva, kolekcija Black Bay daleko je od toga da je samo identično ponovno izdanje klasika. Odlučno usidrena u sadašnjosti, donosi gotovo sedam desetljeća ronilačkih satova, a iako je neo-vintage stila, proizvodne tehnike, robusnost, pouzdanost, izdržljivost i preciznost, kao i kvaliteta završne obrade nadilaze trenutačne standarde industrije.

Dive watchevi svakako su jedan od najpopularnijih modela današnjice, a povijest ronilačkih satova Tudor potječe iz 1954. predstavljanjem referentne oznake 7922. Vodootporan do 100 metara (330 stopa), to je prvorođeni u dugom nizu “ronilaca”. Povoljan, robustan, pouzdan i precizan, predstavnik je filozofije funkcionalnih satova brenda. U sedam desetljeća nakon tog predstavljanja konstantno se radilo na poboljšanju ronilačkog sata, dobivajući odobrenje od širokog broja stručnjaka urarskog područja, uključujući i neke od najvećih mornarica u svijetu.

Otkada je Hans Wilsdorf stvorio brend davne 1926., u skladu s njegovom vizijom idealnog proizvoda, Tudor je uvijek težio da napravi što robusniji, izdržljiviji, pouzdaniji i precizniji sat. Potpomognut ovim iskustvom i siguran u vrhunsku kvalitetu svojih satova, brend sada nudi petogodišnje jamstvo na sve proizvode koji se prodaju nakon 1. siječnja 2020. Ovo jamstvo ne zahtijeva registraciju sata niti bilo kakve provjere održavanja te je prenosivo. Novi model Tudor Black Bay Fifty-Eight Navy Blue možete istražiti samo u zagrebačkom butiku Mamić 1970.

Fotografije: Mamić 1970

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0