Prošlo je vrijeme kad su se kvalitetni kašmir komadi pronalazili samo u ponudi renomiranih modnih kuća ili dizajnerskih marki. Unazad nekoliko godina, kako su se brojni high street brendovi okrenuli prirodnih materijalima te recikliranoj vuni ili kašmiru, i na njihovim se policama mogu pronaći kašmir komadi koji nikad nisu bili pristupačniji.

Što je uopće kašmir i zašto je toliko cijenjen? Riječ je o jednom od najmekših, ali i najdugotrajnijih tkanina – ne gubi svoj oblik i ne blijedi, od koje se radi pletivo, koji je potpuno prirodan i upravo je zato jedan od najcjenjenih materijala na svijetu. Najčešće se koristi za izradu pulovera, dolčeviti, kardigana, kapa i šalova zato što su vlakna nježna prema koži, odnosno kod kašmira ne postoji onaj osjećaj “pikanja”, kada krajevi vlakana nadražuju kožu i stvaraju nelagodu. Ova luksuzna tkanina dobiva se od kašmir koza, a godišnja potražnja za kašmirom daleko premašuje količinu koja se može dobiti. Upravo zato proizvodi od ovog materijala imaju visoku cijenu.

Klasični kašmir puloveri brenda Babba (sve boje, 255 eur)

Prednost ove posebne vune je i ta da jače grije, u puloveru od kašmira bit će vam oko šest puta toplije nego da na sebi imate onaj od ovčje vune, što mu daje još jednu prednost koja opravdava nešto višu cijenu.

High street brendovi uspjeli su u naumu da maksimalno snize cijenu komada iz njihove ponude koji nose oznaku “100 % kašmir” pa je tako ovaj bogati i topli materijal postao pristupačniji posljednjih nekoliko sezona. No, uvijek treba imati na umu da se za kašmir mora brinuti, kako bi on očuvao svoju ljepotu, mekoću i dugotrajnost te ga se ne smije prati, iako je tehnologija napredovala te sada postoje i kašmir komadi koji se mogu oprati u perilici rublja, kao i oni izrađeni od recikliranog kašmira.

Mi smo istražili ponudu high street brendova i onih srednje kategorije koje smo otkrili na Instagramu te izdvojili neke od naših favorita i njihove cijene, a sve možete pogledati u nastavku.

Zara (799,90 kn)

Zara (599,90 kn)

Zara (599,90 kn)

Uniqlo (89,90 eur)

Uniqlo (59,90 eur)

Soft Goat (225 eur)

Soft Goat (305 eur)

Soft Goat (235 eur)

Soft Goat (305 eur)

Massimo Dutti (949 kn)

Massimo Dutti (1399 kn)

Massimo Dutti (1199 kn)

Massimo Dutti (949 kn)

Mango (899,90 kn)

Mango (899,90 kn)

H&M (129,99 eur)

H&M (79,99 eur)

Cos (175 eur)