MagMe Pick: Coffee table book o čovjeku koji stoji iza Cartier Love narukvice

Ako ste zaluđeni nakitom poput nas, oduševit će vas vijest da je izdavač Assouline predstavio knjigu “Cipullo: Making Jewelry Modern” o dizajneru Aldu Cipullu, čovjeku koji je, između ostalog, zaslužan za kreaciju slavne Cartier Love narukvice. Jedan od najpoznatijih dizajnera nakita u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća rođen je u Napulju koji je napustio kako bi upisao njujoršku School of Visual Arts. Već je u 60-ima surađivao s Davidom Webbom, dizajnera nakita čije je hrabre komade obožavala elita te se potom zaposlio u kući Tiffany & Co.

Uslijedile su godine u kući Cartier tijekom koji je stvorio dizajn koji je ne samo obilježio njegovu karijeru već i tu kuću, kao što su ranije spomenuta Love narukvica, ikoničan model koji se za ručni zglob osobe koja je nosi stavlja i zatvara posebnim odvijačem te ne skida kao simbol vjećne ljubavi i privrženosti. Dvije godine iza toga, 1971. predstavljana je Nail kolekcija, inspirirana čavlima koji se nose oko prsta ili zgloba, a koja je pogodila tadašnji glamur njujorške publike koja ju je obožavala, baš kao što je ljubitelji nakita i dan danas cijene.

Ime ovog dizajnera sinonim je za jedan od najpoznatijih i najprodavanijih komada nakita koji je, između ostalog, donio i bitnu promjenu u poimanju nakita – Cartier Love narukvica je do danas ostala poseban način za iskazivanje ljubavi, a moderan nakit postao je nešto što se može nositi i svakodnevno. Intiman komad nakit koji je ultimativan znak ljubavi i nježnosti, a koji se odlikuje jednostavnim dizajnom, djelomično je zamijenio flashy dijamante kao savršen poklon.

Iako je napustio slavnu draguljarsku kuću, 1978. godine American Gem Society angažirao ga je za kreiranje kolekcije izrađene od dragog i poludragog kamenja porijeklom iz Sjedinjenih Američkih Država, kao što su safiri iz Montane ili, pak, dijamanti iz Arkansasa, a ti se komadi sada nalaze u muzeju Smithsonian. Iako je Cipullo nenadano preminuo 1984. godine, njegovo naslijeđe i hrabar dizajn koji je postao klasik i zauvijek tražen. U coffee table knjizi koju je ovih dana predstavila izdavačka kuća Assouline može se pogledati samo dio njegovog modernog dizajna, komadi koji su istovremeno upečatljivi i univerzalni, suvremeni i svevremenski. Sve to opremljeno je i s obiteljski fotografijama Cipulla i anegdotama koje su ispričali njegovi prijatelji, a knjiga “Cipullo: Making Jewelry Modern” priča priču o jednom inovativnom, a i sve do sad enigmatičnom, talentu moderne povijesti dizajna nakita koji je obilježio industriju. Knjiga je dosutpna za kupnju putem stranice izdavačke kuće.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0