MagMe Interior: Bitni komadi koje svi zaborave kupiti za svoj prvi stan

Kupnja prvog stana nevjerojatno je uzbudljivo iskustvo, no koje isto tako može biti stresno i značajno utjecati na budžet. Nakon kupovine namještaja, kućanskih aparata i dekorativnih sitnica koje ste otkrili tijekom odabira nekih esencijalnih stvari, često se dogodi i da se poneki bitni komad zaboravi – zbog ogromne količine stvari koje su potrebne prilikom opremanja stana.

Isto tako, neke je stvari teško predvidjeti te unatoč tome što ste nekoliko puta obavili ozbiljan shopping komada za stan, shvatite da vam nedostaju tek kad se prvi put javi potreba da ih koristite. Kako vam se to ne bi dogodilo pripremili smo mini vodič s nekoliko bitnih stvari koje gotovo svi zaborave kupiti za svoj prvi stan. Ako pratite ovaj popis, to vam se neće dogoditi.

Podmetači za čaše

Već neko vrijeme živite u stanu, a sada vam prvi put u posjetu dolaze prijateljice. Dosad ste kavu ili vino pili u kuhinji ili na blagovaonskom stolu, uz večeru ili laptop, a sada se želite s njima opustiti u svojem udobnom dnevnom boravku. Jedini je problem što vaš coffee table ne podnosi mrlje koje mogu ostati od čaša.

Iako se čine kao mala stvar, podmetači za čaše esencijalni su u svakom domu u kojem se nalaze coffee table ili blagovaonski stol od osjetljivih materijala jer ćete se mrlja koje nastanu kasnije teško riješiti. Predlažemo da odaberete one koji će biti dugovječni, poput podmetača izrađenih od mramora, koje smo pronašli u ponudi H&M Home.

Ukrasni ubrusi

Stolnjak imate, ali znamo da se niste sjetili ukrasnih ubrusa od tekstila. Koliko god se činili nebitnom kupnjom, ovo je zaista esencijalna stvar u svakom domu i nešto što biste trebali koristiti i u trenucima kad vam ne dolaze gosti. Upalite svijeće, uredite stol s dekorativnim ubrusima, pripremite svoje omiljeno jelo i otvorite bocu vina kojeg volite – tako ćete stvoriti atmosferu kao da se nalazite u restoranu s Michelinovom zvijezdicom, a ne kod kuće.

@petrasydansalo

Ne morate odabrati neki ekstravagantni dizajn, u Zara Home dućanima nalaze se predivni minimalistički modeli u neutralnim nijansama, koji su idealni za svakodnevno korištenje. Plus, u jednom trenutku vam se sigurno može dogoditi da zaboravite kupiti papirnate ubruse, a na one od tekstila, pospremljene u ormar, uvijek možete računati.

Steamer za odjeću

Mali kućanski aparat kojeg ćete, ako ga imate, koristiti non stop. Perilica za rublje i glačalo aparati su na koje ste sigurno mislili, no tu priča ne završava. Koliko vam se puta dogodilo da izvadite bluzu koju želite nositi iz ormara i primijetite da je zgužavana, a nemate vremena ili vam se jednostavno ne da vaditi dasku za glačanje i čekati da se glačalo zagrije pa sve to natrag i pospremiti. Steamer za odjeću je efikasno i brzo rješenje za takve situacije, a vjerujte nam, koristit ćete ga i da osvježite odjeću koju izvučete iz ormara. Svi nabori na odjeći nestaju u trenu, a Philips Steam & Go uklanja i neugodne mirise.

Kutije za organizaciju za kupaonicu

Još jedna stvar za koju nećete znati da vam treba, do prvog spremanja u žurbi, su prozirne kutije za organizaciju za kupaonicu. Kupaonske ladice i ormarići najčešće su mjesta u kojima su stvari samo nabacane, a trebale bi biti lako dostupne zbog toga što je većinom riječ o onima koje svakodnevno koristite. Uz prozirne kutije za organizaciju u različitim veličinama, koje možete pronaći u ponudi švedskog brenda IKEA, makeup, preprativna kozmetika i sve za higijenu uvijek će biti lako dostupno i vidljivo na prvu, a kupaonska ladica ili ormarić izgledat će puno urednije. Win-win!

Posebne vješalice

Ako ste se u novi stan uselili tijekom ljeta, kada odjeća i nije zauzimala toliko mjesta u ormaru, u problemu ćete se naći s prvim zimskim danima i kada će svakodnevna garderoba postati jakne, kaputi i veste koji zauzimaju puno prostora. A znamo da prostora za odlaganje odjeće uvijek nedostaje, neovisno o veličini ormara. Zato je dobro, uz stadardne vješalice, kupiti i one specijalizirane poput onih za vješanje hlača i traperica koje će maksimalno iskoristiti prostor i u ormaru ostaviti mjesta. To je jedna od stvari na koje ne mislite prilikom useljenja, no tijekom boravka u stanu, odjeća će se samo gomilati. Uz posebnu vješalicu za hlače, u IKEA ponudi nalaze se i kuke u obliku slova S na koje također možete vješati traperice koje će tako zauzimati manje mjesta u ormaru.

Pomoćni stolci za goste

Piće se hladi, hrana je spremna, stol je dekoriran i gosti polako pristižu. U zadnji tren shvaćate da ih imate nekoliko “viška”, a ograničen broj stolaca. U tom trenutku bi vam dobro poslužili pomoćni sklopivi stolci koje, u trenucima kad ih ne koristite, možete jednostavno pospremiti i sakriti u nekom kutku stana. No, možete odabrati i ljepše verzije pomoćnih stolaca – poput onih izrađenih od kombinacije drva i ratana, umjesto od plastike, koje nećete morati skrivati. U svakom slučaju, ovo je komad koji će vam sigurno poslužiti, a svaki dom bi trebao imati barem dva pomoćna stolca. Mi smo svoje favorite otkrili u ponudi Zara Home.

Papuče za goste

Kada uselite u svoj prvi stan, gosti vjerujemo da neće biti rijetka pojava. Tako da je važno da se osjećaju što ugodnije kada dođu kod vas, i na taj način dožive toplinu doma koju vjerojatno želite prenijeti. No, ono što mnogima u ovom periodu nije ni na kraj pameti jesu rezervne papuče. Pogotovo ako ste uredili boravak svijetlijim tonovima, i upravo ste pronašli idealan bijeli tepih koji želite da ostane takav još dugo vremena, idealno je da imate što ponuditi gostima za obući kada dođu. Osim toga, nezgodno je kada se gosti žele izuti, a vi im nemate što dati za obući. Na sreću, robne kuće poput Ikee imaju odlične jeftine verzije koje ćete moći mijenjati s vremena na vrijeme.

Fotografije: Instagram, Zara Home, IKEA, H&M Home

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0