Temu donosimo u suradnji s doktorom Markom Manceom.

U suradnji s doktorom Markom Manceom, vrhunskim plastično-rekonstruktivnim i estetskim kirurgom Kliničkog bolničkog centra Zagreb, svakog ćemo vam mjeseca donositi aktualne teme iz svijeta ljepote. Ovoga mjeseca tema je – Botox. Ljeto samo što nam nije stiglo, kupili smo pokoju novu krpicu, potencijalno izgubili kilogram-dva, a torba za plažu spremna je i zapakirana sa SPF-om, ručnikom i dobrom knjigom.

Svi mi imamo svoje neke predljetne rituale i navike kojima se prije izlaganja sunčevim zrakama pripremamo za ljetovanje.  Neki će vježbati, netko će se truditi zdravije hraniti i piti više vode, netko će sve navedeno ignorirati, a netko će se usredotočiti na zaštitu kože.

Na kraju krajeva, uglavnom svi želimo izgledati kao najbolja verzija sebe. Izgledati dobro znači osjećati se dobro, a koliko god površno zvučalo, svima nam je drago čuti i dobiti pokoji kompliment na temelju svog sjajnog izgleda.

Iako intenzivno radimo na tome da bi koža i tijelo najbolje moguće, sami kod kuće rijetko da možemo djelovati brzo i super efikasno. Ljeto ima puno svojih čari – no znojenje i bore nisu među njima.

Upravo tu nastupa Botox, koji ima superiornost nad homemade pokušajima.

Održavanje izgleda zdrave i mladenačke kože najčešće zahtijeva više od dnevnog čišćenja lica, njege serumima i hidratantnim kremama. Kako starimo, tako naša koža gubi elastičnost pa se stvaraju sitne bore na čelu, oko ustiju i oko očiju, koje nikome nisu najdraža pojava. Bez obzira na to što je divno biti ponosan na svoje bore i ne gledati na njih kao na išta loše, na kraju krajeva, dio su nas i našeg odrastanja, ipak – gubitkom elastičnosti, a time i volumena, lice nam neupitno izgleda starije. Nažalost, kada izgledamo starije najčešće se i osjećamo starije, što itekako zna utjecati na samopouzdanje.

Kako nam onda Botox može pomoći?

Više od 20 godina Botox se koristi u estetskoj medicini kao glavno sredstvo pri smanjenju bora i znakova starenja kože. Čini ga u potpunosti sigurna otopina koja prevenira pretjeranu kontrakciju mišića čineći ih opuštenima, a samim time koži daje zaglađen i mladenački izgled.

Zašto Botox koristiti upravo ljeti?

Tretman Botoxom odlično je obaviti ljeti zato što za razliku od brojnih drugih kozmetičkih tretmana ne utječe na površinski sloj kože. Nakon tretmana nema nikakvog guljenja kože koje bi, ako se izvodi u toplijim mjesecima, kožu izložilo znatno većim oštećenjima od sunca no inače.

Također, jedna od odličnih strana Botoxa je i ta što pomaže u redukciji znojenja, nekima najvećeg neprijatelja ljeta. Kao što se može primjenjivati na licu, može se koristi i na pazusima, dlanovima te stopalima. Procedura nije bolna, brza je i učinkovita.

Bitno je znati da Botox nije trajno rješenje, rezultati su vidljivi u periodu od tri do šest mjeseci.

Kada se pravilno primjenjuje, Botox djeluje tako da izgledate kao malo bolja i mlađa verzija sebe – prirodno i jednostavno, ili kao znatno manje oznojena verzija sebe.

Najveća zabluda u vezi Botoxa je ta da izgledate utegnuto, bez mogućnosti mimike lica te gotovo zamrznuto. Takva se situacija može dogoditi samo ako Botox nije izveden stručno i od strane osobe s iskustvom, te bez znanja i vještina pravih tehnika. Ako razmišljate o Botoxu, posavjetujte se sa stručnim plastičnim kirurgom koji zna što radi te u čiji ste rad upoznati. Razgovarajte sa svojim liječnikom, pitajte ih o edukaciji i tretmanima koje redovito rade. Samo školovani estetski kirurzi imaju znanja i vještine za tretman Botoxom.

Neke od najdražih memorija često su vezane upravo za ovaj dio godine, od morskih ljubavi do najboljih plaža, tulumarenja i putovanja. Upravo zato, ove godine nam trebaju samo tri stvari u torbi – ručnik, bikini i Botox.

O doktoru Marku Manceu 

Doktor Marko Mance je plastično-rekonstruktivni i estetski kirurg Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Rođeni Kanađanin, u Torontu završava osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, nakon kojeg upisuje Medicinski fakultet u Zagrebu.

Za vrijeme studiranja bio je član studentske udruge CROMSIC i  sudionik mnogobrojnih studentskih kongresa, znanstvenih istraživanja i aktivnosti te je i dobitnik dekanove i rektorove nagrade.

Pripravnički staž završava u KBC Zagreb, a nakon položenog državnog ispita radno iskustvo započinje kao zaposlenik Doma zdravlja Dubrovnik gdje radi kao liječnik turističke ambulante na otoku Mljetu, nakon čega slijedi rad u Ministarstvu pravosuđa kao liječnik opće prakse. Službeni je liječnik hrvatske hokejaške reprezentacije.

Od srpnja 2014. godine stalni je zaposlenik na Zavodu za plastično-rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju u Kliničkom bolničkom centru Zagreb. Tijekom svoje specijalizacije uključen je u mnogobrojna znanstvena istraživanja i tečajeve. Završava međunarodnu  edukaciju u Ljubljani-Sloveniji, Nairobiju-Kenija, Torontu-Kanada, Goethe-Universität Klinikum u Frankfurtu-Njemačka, Sveučilište Oxford-UK te u bolnici Gentofte u Kopenhagenu-Danska.

Sudjelovao je na velikom broju stranih i domaćih kongresa i tečaja iz područja plastično-rekonstruktivne i estetske kirurgije aktivno izlaganjima, posterima, ‘hands on’ radionicama te pasivno kao slušač.

Pred završetkom je doktorskog studija na medicinskom fakultetu u Zagrebu iz područja istraživanje termografije kao metode u ranom otkrivanju karcinoma dojke u žena.

Objavio je 14 znanstvenih radova u indeksiranim časopisima.