Temu donosimo u suradnji s doktorom Markom Manceom.
Dugi i vrući dani su pred nama, stiže vrijeme godišnjih odmora, a onaj pravi summer feeling već itekako osjećamo.
Iako smo sretni i veseli što ćemo provesti vrijeme na moru, puno nas zaboravlja da je sunce sveprisutno i da, bili u gradu ili na plaži, izloženost sunčevim zrakama dugoročno utječe na našu kožu. Iako je starenje kože prirodan proces, izloženost suncu ne samo da utječe na pojavu melanoma već i ubrzava starenje kože poznato pod nazivom fotostarenje.
Šteta načinjena dugotrajnim izlaganjem suncu bez adekvatne zaštite nikako nam ne ide u prilog.
UVA vs. UVB
SPF (sun protection factor) je relativna mjera koja nam govori koliko dugo će nas upravo taj zaštitni faktor sačuvati od UV zraka. Svi smo čuli za pojmove UVA i UVB-vidimo ih na gotovo svakom beauty proizvodu. Riječ je o dvije vrste zračenja koje uzrokuju kroničnu upalu kada smo im dulje izloženi, a samim time i štetu uzrokovanu kemijskim i strukturalnim promjenama na koži.
Glavni uzrok crvenila i opeklina, UVB zrake, oštećuju epidermis, površinski obrambeni sloj kože, na kojem se najčešći i najopasniji rak kože može pojaviti. Što je veći broj uz oznaku SPF-a, dulje vremena možemo nesmetano boraviti na suncu.
Svojim pacijentima uvijek preporučujem zaštitni faktor ne manji od 30, te onaj koji štiti od UVA i UVB zračenja. Danas je izrazito jednostavno odabrati u kojem obliku ga želimo koristiti – u kremi, losionu, spreju ili ulju, ono što je  krucijalno je da ga baš uvijek koristimo, bez iznimke. Obavezno ga nanesite na lice barem pola sata prije izlaganja suncu te uvijek nakon kupanja i brisanja ručnikom.
Kako uočiti štetu uzrokovanu sunčevim zrakama?
Ono što pacijenti najčešće ne znaju je to da je 80% vidljivog starenja kože uzrokovano ultraljubičastim zrakama. Vrlo je bitno na vrijeme spoznati pokazatelje kako bi se mogli korigirati što je prije moguće. Najčešći znakovi starenja su:
-opuštena koža
-bore
-nedostatak elastičnosti
-stanjena koža
-popucale kapilare
-depigmentacija kože
-suha, gruba i zadebljana koža
-sklonost masnicama
Kako prevenirati i tretirati fotostarenje?
Najčešće pitanje s kojim se susrećem je kako uživati na suncu, a ne prileći svim štetnim uzrocima koji se mogu pojaviti?
Iako je to zaista teško postići, postoji nekoliko stvari koje možemo napraviti kako bi usporili ili u potpunosti preokrenuli efekte fotostarenja.
Najlakši način svakako je izbjegavanje sunca, što uključuje:
– bivanje u hladu u periodu od 10 do 15 sati te kada god je moguće
– nošenje šešira i zaštita lica
– često korištenje hidratantne sprejeva
– konzumaciju vode
– izbjegavanje alkohola i pića puna kofeina
– puno voća i povrća u prehrani
Za sve nas koji već imamo znakove fotostarenja, preporučljivo je koristiti proizvode primarno fokusirane na ponovno stvaranje arhitekture kože i promoviranja biokemijske regeneracije. To su:
– Vitamin A kojeg nalazimo u retinolu
– Vitamin C serumi
– Hidratantne kreme
– Hidratantni sprejevi na bazi vode
Tretmani u domeni plastične kirurgije preporučljivi su samo kada je efekt fotostarenja već jako vidan i kada vam izgledom ne odgovara. Svježi i zdravi izgled kože ono je što svi priželjkujemo, a danas imamo nekoliko opcija kako ga postići čak i kada je šteta učinjena.
Hijaluronski fileri su brza i sigurna metoda za povrat volumena i hidratacije u suncem oštećenu kožu. Hijaluronska kiselina sastavni je dio našeg tijela, pa tako i kože u koju povlači vodu pružajući joj hidrataciju, Kako starimo, masnoća, mišići, kosti i koža počinju se stanjivati. Gubitak volumena vodi do neželjenih znakova starenja kao što su opuštenost, umoran izgled, bore, nabori i stanjivanje usana. Hijaluronska kiselina vraća izgubljeni volumen i pomaže koži olakšavajući prijeko potrebnu hidrataciju kože.
Fotostarenje kože ne bi trebao biti razlog da ne uživamo u ovom divnom periodu godine.  Kako se sve više mojih pacijenata informira o štetnom djelovanju sunca, i njega i tretmani ciljani su i individualni. Cijelu zimu čekali smo upravo ove tople mjesece, a sada kada su napokon tu, jedino što moramo je zaštititi svoje tijelo od štetnih utjecaja sunčeve svjetlosti.
Sprječavanjem, liječenjem ili uklanjanjem znakova fotostarenja, svi možemo uživati u ljepoti ljeta.