MagMe Doctor: Kako olakšati koži da izdrži ljeto?

Ljeto je stiglo, a s njim i sve nuspojave najtoplijeg godišnjeg doba – vrućina, znojenje, opekline i šetan utjecaj okoliša. Ali, to ne znači da se moramo bojati ljeta i ne uživati u njemu. Zaštita sebe jednako je važna kao i uživanje u ovom dobu godine. Plastični i estetski kirurg, dr.sc. Marko Mance ima nekoliko savjeta kako biti siguran i uživati u svemu što vam ljeto nudi.

Krema za sunčanje i SPF

Korištenje zaštitnog faktora je najvažniji je temeljni, ljetni savjet. Nosite kremu za sunčanje cijelo vrijeme. Preporučuje se koristiti kremu za sunčanje širokog spektra od najmanje SPF 30 ili više na svim izloženim površinama kože. Ne zaboravite na ruke, noge, uši i usne. SPF broj govori vam koliko bi vremena trebalo sunčevom UV zračenju da pocrveni vašu kožu kada koristite proizvod točno prema uputama u odnosu na količinu vremena bez kreme za sunčanje. Dakle, SPF 30 će vašoj koži omogućiti 30 puta dulje vremena provedenog na suncu, od onog perioda tijekom kojeg bi vaša koža pocrvenila.

SPF 30 omogućuje da otprilike tri posto UVB zraka da pogodi vašu kožu. SPF od 50 propušta oko dva posto tih zraka. To se može činiti kao mala razlika dok ne shvatite da SPF 30 dopušta 50 posto više UV zračenja na vašu kožu. U idealnim uvjetima (kao u laboratoriju), krema za sunčanje s većim SPF-om nudi veću zaštitu od opeklina od sunca, UVA oštećenja i oštećenja DNA od usporedivih proizvoda s nižim vrijednostima zaštitnog faktora.

Iako je to prvi savjet na ovom popisu, pobrinite se da je krema za sunčanje posljednji korak u vašoj rutini njege kože. Također je važno napomenuti da se krema za sunčanje treba ponovno nanositi svakih nekoliko sati pa obavezno ponesite bočicu u torbi ako ljetne dane provodite duže na otvorenom.

Pojednostavite svoju beauty rutinu 

Ako ljeti ne nosite zimski kaput, zašto bi vaša koža imala dodatne, nepotrebne slojeve makeupa na sebi? Ljeti općenito podsjećam pacijente da će, baš poput njihove garderobe, i njihova rutina njege kože možda trebati biti malo lakša. Ljetna vrućina i vlaga znače da možete zamijeniti teža sredstva za čišćenje, kreme ili ulja u korist nježnih, pjenušavih i laganih formula.

Koristite hidratantnu kremu dvostruke namjene

Kako biste si olakšali stvari, prelazak na kombiniranu hidratantnu kremu i kremu za sunčanje tijekom ljeta izvrstan je način zaštite kože. Lagane kreme sada imaju u sebi zaštitni faktor što je dodatni plus. Imajte na umu da gušća hidratantna krema može dovesti do začepljenja pora, upala i prištića, pogotovo ako imate kožu sklonu aknama ili masnu kožu te će koža profitirati od jednog sloja kreme manje.

Nemojte u potpunosti prestati hidratizirati kožu

Dodatni sloj znoja na vašem licu ne računa se kao hidratantna krema, niti kao uvijek poželjan zdravi sjaj lica. Unatoč vrućem i vlažnom vremenu i dalje morate hidratizirati kožu, a čak i ako se vaša koža već osjeća masnom, čišćenje uvijek trebate popratiti hidratantnom kremom. Hidratacija kože pomaže najdubljim slojevima kože te štiti od štetnih onečišćujućih tvari i sprječava daljnje nadraživanje ili isušivanje.

Koristite dobar serum s vitaminom C

Vitamin C sjajan je tijekom cijele godine, ali ljeti je posebno važan. Vitamin C pomaže u prevenciji hiperpigmentacija, poboljšava izgled tankih bora i može pomoći u proizvodnji kolagena. Nanesite nekoliko kapi seruma s vitaminom C na kožu između čišćenja i hidratantne kreme.

Skratite vrijeme tuširanja

Zbog treninga, dana provedenog na plaži i pojačanog ljetnog znoja, mnogi se tuširaju više puta dnevno tijekom ljeta. Iako je to obično neizbježno, tuširanje obavite brzo, u četiri do pet minuta. Pretjerano tuširanje ili upotreba prevruće vode može dovesti do isušivanja kože, što dovodi do upale, pa čak i ekcema.

Provjerite je li vaša šminka nekomedogena

Pažljivo pogledajte naljepnice proizvoda za šminkanje i čuvajte samo one koji su nekomedogeni tj. bez sastojaka koji začepljuju pore. Pogotovo preko ljeta, svojim pacijentima preporučujem ovakav tip dekorativne kozmetike koji neće utjecati na stvaranje neželjenih prištića na koži.

Ostanite u hladu i pijte puno vode

Nošenje zaštitne odjeće, šešira širokog oboda i sunčanih naočala, najbolje je što možete učiniti kako biste se zaštitili od štetnih sunčevih zraka. Nije za očekivati da ćete za vrućeg dana na plaži nositi košulju dugih rukava, ali imajte na umu da što manje svog tijela izlažete izravnoj sunčevoj svjetlosti. Izbjegavajte sunce od 11 do 16 sati te to vrijeme provedite u hladu.

Također, važno je ostati hidratiziran. Tijekom dana i noći obično gubimo više vode nego inače. To može dovesti do dehidracije ne samo našeg tijela već i kože – ne zaboravite da se naše tijelo sastoji od oko 60 posto vode! Vodu uvijek imajte sa sobom, pijte redovito, a kad konzumirate kavu i alkohol, imajte na umu da oni potiču gubitak vode pa biste ih trebali “zaliti” čašom vode.

Ljeto je mnogima od nas najbolje doba godine, ali imajte na umu da se ne smijemo u potpunosti opustiti kada je riječ o brizi za  kožu i zdravlje. Koristite zaštitu od sunca, hidratizirajte se i pijte puno vode, a vaše će vas tijelo nagraditi.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije:@gabriellecaunesil,@pagewatkins, pinterest, @allegrashaw, @drunkelephant

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0