MagMe Doctor: Donosimo sve o tretmanu botoksom protiv pretjeranog znojenja

Za tjedan dana će i službeno početi ljeto, pa iako smo dugo čekali ovaj trenutak, ljetne radosti donose i neke neželjene učinke među kojima je i znojenje. Ako muku mučite sa znojenjem, znate o čemu je riječ. Neželjeni tragovi na odjeći pri bilo kojem izlasku, dužoj vožnji autom ili boravak u prirodi postaju vidljivi i stvaraju osjećaj neugode.

Iako je prirodno znojiti se jer je to prirodna obrana od pregrijavanja tijela, prekomjerno znojenje može dovesti do osjećaja neugode i nesigurnosti te nas može ograničiti u onome što želimo odjenuti. Znojenje je neugodno, a u kombinaciji s pojačanom količinom dezodoransa često ostavlja i mrlje na odjeći, djeluje na samopouzdanje i samosvjesnost te komplicira poslovne i društvene interakcije. Teži slučajevi mogu imati i ozbiljne praktične posljedice koje ljudima koji pate od pretjeranog znojenja otežava neka od najjednostavnijih stavki na dnevnoj bazi. Iako ga najčešće povezujemo s pazusima, znojenje nije ograničeno samo na taj dio tijela. Česta je pojava i znojenje dlanova, koje je izraženije ljeti ali nezaobilazno i tijekom godine. Odlučili smo stati na kraj borbi protiv neželjenih učinaka ljetne vrućine te vam olakšati svakodnevicu.

Iako neurološke, endokrine, zarazne i druge sistemske bolesti ponekad mogu uzrokovati obilno znojenje, u većini slučajeva javlja se kod zdravih ljudi. Toplina i emocije mogu kod nekih uzrokovati prekomjerno znojenje, ali mnogi koji pate od ovog stanja znoje se gotovo cijelo vrijeme, bez obzira na raspoloženje ili vrijeme.

Pomoć u obliku botoksa

Botoks (botulinum toksin-A) djeluje tako da blokira živce odgovorne za aktiviranje znojnih žlijezda koje živčani sustav aktivira kad se tjelesna temperatura povisi – tako se tijelo automatski hladi. Međutim, kod ljudi s hiperhidrozom živci koji signaliziraju znojne žlijezde su preaktivni.

Kad primite injekcije botoksa izravno u područje tijela koje se često znoji, preaktivni živci u osnovi su paralizirani. A kada živci ne mogu signalizirati znojnim žlijezdama, znojenja nema. Međutim, botoks sprječava znojenje samo na određenom mjestu, na kojem je ubrizgan, tako da je u potpunosti siguran za primjenu.

Botoks se zato može koristiti za liječenje prekomjernog znojenja mnogih dijelova tijela sklonih prekomjernom znojenju kao što su ruke, stopala, leđa, prsa i područje ispod grudi, prepone, glava, lice i nos.

Treba imati na umu da je liječenje botoksom specifičan tretman. Vrlo je važno da odabrani plastični kirurg ima iskustva s injekcijama botoksa i detaljno znanje o složenim mišićima i tkivima za sigurno i učinkovito liječenje.

Postupak je jednostavan i brz te obično traje do 30 minuta. Krema za umrtvljivanje nanosi se na područje liječenja do jedan sat prije injekcija. Liječnik će očistiti zahvaćeno područje i napraviti  puno uboda injekcijom s vrlo sitnom iglom. Nakon postupka moguća je pojava modrica, oteklina ili osjetljivosti područja, ali manje površine.  Pacijenti obično počinju vidjeti rezultate za pet dana, a puni učinak tretmana osjeti se nakon dva tjedna.

Ljeto je pred vratima i u njemu bismo trebali uživati bez ograničenja boravka na suncu i bez razmišljanja o tome kako nam znojenje može pokvariti svakodnevicu. Ne dopustite da pretjerano znojenje uništi ovo doba godine – injekcije botoksa mogu pomoći u kontroli prekomjernog znojenja i pružiti vam samopouzdanje potrebno za pravo uživanje u vrućini!

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: @bellamd_dallas, @hipi_club, @camillacoelho, @poosh

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0