MagMe Classics: Volkswagen Buba

Volkswagen Buba, potencijalno najpopularniji auto svih vremena, ove se godine prestaje proizvoditi.

Službenog naziva Type 1, ovaj model automobila proizvodio se od 1938. godine pa sve do 2003. bez mijenjanja dizajna. A kako je sve počelo davnih tridesetih?

Ideja o Bubi začeta je 1931. kada je Ferdinand Porsche razvio Porsche Type 12 ili “Auto za sve” (“Auto fur Jedermann”).

Dvije godine kasnije, Adolf Hitler je Porscheu povjerio izradu “auta za ljude” (Volks Wagen), u kojem su se udobno trebale smjestiti dvije odrasle osobe i dvoje djece, s prostorom za prtljagu.

Auto koji je izradio u početku je nosio ime Porsche Type 60, zatim KdF-Wagen, a 1935. je bio poznat pod nazivom V1 te u konačnici Type 1.

Hitlerova ideja bila je stvoriti auto koji si svatko može priuštiti, a da je pritom praktičan, pouzdan i lijep.

Do kraja 2. svjetskog rada izrađeno je preko 10 000 Buba, a tvornica je stavljena pod kontrolu Britanaca. U narednom desetljeću preko milijun primjeraka Bube je prodano.

1959. godina donosi iskorak za Volkswagen. Njujorška reklamna agencija DDB kreirala je kampanju “Think Small” u kojoj je glavnu ulogu igrala upravo Buba. Oglas je poručivao: “Možda smo postali toliko veliki jer smo mislili malo.” Četrdeset godina kasnije ovaj oglas je proglašen najboljom kampanjom dvadesetog stoljeća.

Šezdesete godine donose potpunu opčinjenost ovim autom koji postaje dio hipi pokreta te se čak 1963. više modela Bube prodalo u Americi nego u Njemačkoj.

Hitlerova ideja savršenog automobila sada je postala simbol kalifornijskih surfera, studenata na putovanjima preko zemlje i glavno prijevozno sredstvo hipija. 1968. snimljen je popularni Herbie the Love Bug, film u kojem Buba ima glavnu ulogu i nastupa pod brojem 53.

1971. Volkswagen predstavlja premium model popularne Bube pod nazivom Super Beetle. Novi model je imao kvalitetniju suspenziju i više prostora u prtljažniku. 1972. je službeno postao prodavaniji auto čak i od Forda Model T.

Posljednji primjerak Bube proizveden je u Meksiku 2003., a u 65 godina proizvedeno je sve skupa preko 21,5 milijuna primjeraka Bube.

Nakon 60 dugih godina, 1998. napokon je predstavljen novi dizajn stare Bube koji je pomeo američko tržište, samo tijekom 1999. godine je prodano preko 80 tisuća vozila.

“Nova Buba”  sada prestaje s proizvodnjom nakon nešto više od 20 godina zbog sve manje isplativosti i potražnje, no ne isključuju mogućnost ponovne proizvodnje jednog dana, upravo zato što se radi o kultnom automobilu.

Iz njemačke su kompanije rekli da će proizvodnja prestati u srpnju 2019. nakon produkcije slavljeničkih modela Bube koji će biti dostupni u kupe i kabriolet stilu. Naime, prodaja tog Volkswagenovog auta pala je tijekom proteklih godina, a nakon Dieselgatea, odnosno skandala vezanog uz emisije diesela u koji je VW bio uključen, njemačka se kompanija počela fokusirati na električna vozila te na obiteljske automobile.

Veoma zanimljiv put jednog automobila- od Hitlerove vizije auta za ljude, preko auta za hipije i filmove pa sve do auta za povijest.

 

 

 

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0