Patek Philippe poznat je u svijetu kao jedan od klasika među satovima. Ovaj švicarski proizvođač satova sinonim je za luksuz, kvalitetu i dugotrajnost, ali i svojevrsni statusni simbol.

Kompanija je osnovana davne 1839., a od 1932. je u vlasništvu švicarske obitelji Stern. Danas imaju dućane na više od 400 lokacija, a u Ženevi postoji i Patek Philippe muzej.

Džepni Patek Philippe

Patek Philippe satovi poznati su po izvrsnosti u izradi i razlikuju se od ostalih luksuznih proizvođača satova po svojoj ograničenosti u proizvodnji upravo zbog stremljenja savršenosti. Upravo zbog navedenog, potražnja za ovim satovima danas je veća nego ikad, a cijene idu u nebesa zahvaljujući velikoj potražnji kolekcionara.

Povijest

Kompaniju Patek, Czapek & Cie su osnovali Franciszek Czapek i Antoni Patek u Ženevi, od 1844. su krenuli izrađivati džepne satove, no već 1844. su se odvojili. Patek se nakon tog udružio s francuskim urarom Adrienom Philippeom koji je zaslužan za novi kronometar. Od 1935. pristuni su na američkom tržištu, a nekoliko godina prije 1932. kompanija je prodana braći Charlesu i Jeanu Stern.

Calatrava Ref 96

Te iste godine, predstavljen je Ref.96 kronometar koji je zapamćen u povijesti kao prototip kultne Calatrava kolekcije.

1976. godine predstavljena je Nautilus kolekcija, nakon što je u kompaniji odlučeno da se proizvodnja orijentira na ekskluzivne sportske satove. Danas je Nautilus najpopularniji model Patek Philippe satova.

Ekskluzivnost

Navodno je od 1839. godine proizvedeno manje od milijun Patek Philippe satova, što je manje nego što neki švicarski proizvođači satova proizvedu u godinu dana. Proizvodnja Pateka toliko je detaljnja da je potrebno devet mjeseci za izradu osnovnih satova, dok je potrebno i preko dvije godine za kompliciranije modele. U međuvremenu, potražnja raste te je za neke modele satova potrebno proći kroz postupak prijave kako bi dokazali da su kolekcionari “visokog kalibra” i pokrenuli uopće proces kupnje ili narudžbe sata.

Svaki Patek sat u sebi ima “ekstrakt” prema kojem se može pretraživati u arhivi Pateka Philippea. Mogućnost dokazivanja datuma izrade, originalnog datuma svake prodaje i praćenje povijesti sata ulijeva veliko povjerenje. Kaže se da kada sretnete nekog tko posjeduje Patek sat, možemo zasigurno znati da je ta osoba nešto postigla u životu. Iako arhiva ne daje podatke o prijašnjim vlasnicima sata, to dodatno raspiruje maštu jer su vlasnici ovih satova uglavnom važne osobe poput kraljevskih obitelji, državnika i poznatih, što znači da je moguće da je netko slavio osamostaljenje države, kraj rata ili kraljevski događaj upravo sa satom koji kupite.

Dizajn i izrada

Prava ljepota Patek satova živi u pokretima sata. Svaki pojedinačni dio mehanizma ručno je dovršen, a vrijeme izrade sata može preći i dvije godine. 1989. u sklopu 150. obljetnice kompanije, Patek Philippe je izradio jedan od najkompleksnijih mehanizama u satu. Sat ima 39 dodatnih postavki kao što su vrijeme Uskrsa, izlazak sunca, ravnodnevica i ostalo.

Svaki proizvedeni sat testira se od strane predsjednika kompanije Thierrya Sterna prije nego napusti tvornicu, a za kupnju nekih modela kao što je na primjer Grandmaster Chime Ref. 6300 G iz 2016. godine, potrebno je proći “odobrenje” od strane obitelji Stern. Kompletna proizvodnja svih djelova smještena je unutar kompanije, što je danas rijetkost.

Okviri satova najčešće se izrađuju od cijelih komada zlata ili platine, a tehnike izrade satova datiraju iz 1800-tih godina. Patek Philippe je do sada patentirao preko 80 inovacija, a izradio je i prvi švicarski ručni sat davne 1868. godine.

Jedan od slogana kompanije je: “Nikada zapravo ne posjedujte Patek Philippe. Tek ga čuvate za iduću generaciju.”

Cijena

Investicijska vrijednost Patek satova iznimno je velika i to je jedan od rijetkih predmeta kojima vrijednost konstantno samo raste. Satovi koji su izrađeni u sklopu 175. godišnjice Pateka već su nakon prve kupnje imali dvostruku vrijednost u preprodaji. Da ste kupili 1950. Calatrava model za 300$ danas biste ga mogli preprodati za čak 20 000$. 

Modeli s trajnim kalendarom (perpetual calendar) koji se usklađuju i s tekućom godinom dostižu i višu cijenu, naime četvrta serija 2499/100 koja je u osamdesetima koštala oko 20 tisuća dolara danas dostiže vrijednost od preko 400 tisuća dolara. Originalni Nautilus iz 1970. je tada vrijedio 3000$ dok danas njegova vrijednost prelazi 50 tisuća dolara.

Nautilus, 1970.

Neki od najskuplje prodanih satova na svijetu pripadaju upravo Pateku, naime 2012. Patek Philippe Star Calibre 2000 Ref. 990/1 prodan je na aukciji u Hong Kongu za 3,3 milijuna američkih dolara. 2014. Henry Graves Superkompilacija koja je 1933 kreirana za bankara Henry Gravesa JR. i sadrži 24 postavke prodan je da 23,98 milijuna dolara.

Henry Graves Supercomplation

Nautilus je i dalje najtraženiji i najprodavaniji model Patekovih satova, čini čak 29 posto prodanih satova, a odmah iza njega nalaze se Calatrava i Aquanaut. Prosječna cijena Nautilusa je 51,376$, Calatrave 7,733$ i Aquanauta 26,901$.

Izvor: Chrono24

Neki od najznačajnih i najpoznatijih poznatih vlasnika Patek sata su Beatlesi, Eric Clapton, Pablo Picasso, Elizabeth taylor, Richard Wagner, Andy Warhol, Walt Disney, Albert Einstein, 14. Dalaj Lama kojem je sat poklonio Franklin D. Roosvelt, Papa Pio, Vladimir Putin, Nelson Mandela i mnogi članovi kraljevskih obitelji uključujući kraljicu Elizabetu II.