Prije nekoliko tjedana prijateljica mi je donijela popularne američke chocolate chip cookies. Nisam pretjerani ljubitelj tih popularnih američkih keksiju, iako su, moram priznati, neodoljiva izgleda.  Uvijek su mi preslatki, suhi, i kao da žive na neutemeljenoj slavi.

Ja sam nekako više lokal patriot, što se keksiju tiče. No, taj trenutak kada sam probala njezine, taj okus, čokoladni komadići, njihov izgled i oblik… kao da su iz nekog božićnog filma (neću reći iz “Sam u kući” jer je meni “The Santa Clause” s Tim Allenom draži J). Dakle, izgledali su filmski, a okus definitivno nije iznevjerio. Tada sam čvrsto odlučila da ću ih zasigurno raditi ovog Božića – jer dogodila se ljubav kojoj nikad nisam davala previše budućnosti. Možda nisu školski primjer po teksturi i načinu pripreme, ali nije niti važno-okus je tu.

Hvala mojoj dragoj prijateljici na idealnom receptu za chocolate chip cookies koji nesebično dijelim dalje s minimalnim izmjenama.

 

SASTOJCI

450g rastopljenog maslaca

300g smeđeg šećera

260g bijelog šećera

700g brašna

4 jaja

3/4 žlice soda bikarbone

prstohvat soli

2 žličice ekstrakta vanilije

čokoladne kapljice i/ili kapljice bijele čokolade

 

POSTUPAK:

Izmiksati šećer i rastopljeni maslac dok smjesa ne posvijetli. Dodati suhe sastojke i jedno po jedno jaje, ekstrakt vanilije te nastaviti miksati. Na kraju umiješati čokoladne kapljice.

Vaditi hvataljkom za sladoled ili žlicom i redati u protvan na papir za pečenje. Ostavite prostora između svake kuglice jer će se prilikom pečenja raširiti i spustiti. Zagrijati pećnicu na 190°C i peći 15 minuta.

TIPS: Ako ih ne želite odmah peći, poredajte ih u protvan na papir za pečenje jednu do druge, prekrijte prozirnom folijom i zamrznite. Prije pečenja odvojite.

Od ove količine dobit ćete 25-30 većih keksiju.

Dobar tek!