MagMe Bites by Monika: Smokve za doručak u 5,10, i 15 minuta
Ljeto je na samom kraju što znači samo jedno – vrijeme je za prekrasne, božanstvene kraljice ljeta – smokve! Jedino me one tješe što se zadnje šetnje uz obalu i plivanja u zoru približavaju kraju stvarajući novu stranicu ljetnih uspomena u našim mislima koje će nas nositi narednih mjeseci. No, zato će se smokve pobrinuti da u okusima ljeta uživamo, ipak, još neko vrijeme. Danas donosim tri doručka s kojima ćete lakše prebroditi povratak s mora i to u svega 5, 10 ili 15 minuta!
- doručak: DVOPEK SA SIROM I SMOKVAMA (5min)
SASTOJCI:
2 dvopeka, kriške kruha ili toasta
sirni namaz
svježe smokve
med
sjeckani bademi
Premažite dvopek sirnim namazom i poslažite smokve, prelijte medom i posipajte nasjeckanim bademima! Lagano, svježe i ljetno!
- doručak: ZOBENA KAŠA SA SMOKVAMA (10min)
SASTOJCI:
6-7 žlica zobenih pahuljica
šalica bademovog mlijeka ili jogurta
2 žlice vode
svježe smokve
med
lanene sjemenke, orašasti plodovi, čokolada, chia sjemenke, banana, borovnice…
Prelijte zobene pahuljice mlijekom i vodom te promiješajte i pustite 5 minuta da se zobene namoče. Potom ih preselite u lončić i prokuhajte par minuta kako bi zobene pahuljice omekšale. Dodajte med i promiješajte. Vratite u zdjelicu i ukrasite narezanim smokvama, bananom, borovnicama, sjemenkama lanai li chia sjemenkama te orašastim blodovima po izboru.
TIPS: Ako želite izbjeći proces kuhanja, navečer pripremite zobene s mlijekom ili jogurtom i ostavite preko noći. Ujutro dodajte med, narežite i poslažite smokve te ostale toppingse po vlastitom izboru.
- doručak: PALAČINKE OD PIROVOG BRAŠNA S MASLACEM OD KIKIRIKIJA I SMOKVAMA (15min)
SASTOJCI (za cca 5 manjih palačinki):
1 jaje
3-4 žlice pirovog brašna
1 žličica smeđeg šećera ili meda
100ml sojinog ili bademovog mlijeka
1 žlica mineralne vode
½ žličice praška za pecivo
½ žličice kakao u prahu
1 žlica maslaca ili kokosovog ulja
maslac od kikirikija s komadićima
rastopljena čokolada
svježe smokve
Pjenjačom izmućkati jaje, dodati mlijeko i vodu. Dodavati jednu po jednu žlicu brašna i ostale suhe sastojke te miješati dok ne dobijete smjesu za palačinke (niti prerijetku niti pregustu). Po potrebi dodati brašna i/ili mlijeka.
Na zagrijanoj tavi rastopiti žlicu maslaca ili kokosova ulja i ispeći palačinke (cca 30-tak sekundi svaka strana). Premazati maslacem od kikirikija, posložiti narezane smokve, zarolati i preliti preljevom od čokolade.
Dobar tek!