Monika Topfer 24.08.2019.

MagMe Bites by Monika: Smokve za doručak u 5,10, i 15 minuta

Ljeto je na samom kraju što znači samo jedno – vrijeme je za prekrasne, božanstvene kraljice ljeta – smokve! Jedino me one tješe što se zadnje šetnje uz obalu i plivanja u zoru približavaju kraju stvarajući novu stranicu ljetnih uspomena u našim mislima koje će nas nositi narednih mjeseci. No, zato će se smokve pobrinuti da u okusima ljeta uživamo, ipak, još neko vrijeme. Danas donosim tri doručka s kojima ćete lakše prebroditi povratak s mora i to u svega 5, 10 ili 15 minuta!

  1. doručak: DVOPEK SA SIROM I SMOKVAMA (5min)

SASTOJCI:

2 dvopeka, kriške kruha ili toasta

sirni namaz

svježe smokve

med

sjeckani bademi

Premažite dvopek sirnim namazom i poslažite smokve, prelijte medom i posipajte nasjeckanim bademima! Lagano, svježe i ljetno!

 

  1. doručak: ZOBENA KAŠA SA SMOKVAMA (10min)

SASTOJCI:

6-7 žlica zobenih pahuljica

šalica bademovog mlijeka ili jogurta

2 žlice vode

svježe smokve

med

lanene sjemenke, orašasti plodovi, čokolada, chia sjemenke, banana, borovnice…

Prelijte zobene pahuljice mlijekom i vodom te promiješajte i pustite 5 minuta da se zobene namoče. Potom ih preselite u lončić i prokuhajte par minuta kako bi zobene pahuljice omekšale. Dodajte med i promiješajte. Vratite u zdjelicu i ukrasite narezanim smokvama, bananom, borovnicama, sjemenkama lanai li chia sjemenkama te orašastim blodovima po izboru.

TIPS: Ako želite izbjeći proces kuhanja, navečer pripremite zobene s mlijekom ili jogurtom  i ostavite preko noći. Ujutro dodajte med, narežite i poslažite smokve te ostale toppingse po vlastitom izboru.

 

  1. doručak: PALAČINKE OD PIROVOG BRAŠNA S MASLACEM OD KIKIRIKIJA I SMOKVAMA (15min)

SASTOJCI (za cca 5 manjih palačinki):

1 jaje

3-4 žlice pirovog brašna

1 žličica smeđeg šećera ili meda

100ml sojinog ili bademovog mlijeka

1 žlica mineralne vode

½  žličice praška za pecivo

½ žličice kakao u prahu

1 žlica maslaca ili kokosovog ulja

maslac od kikirikija s komadićima

rastopljena čokolada

svježe smokve

Pjenjačom izmućkati jaje, dodati mlijeko i vodu. Dodavati jednu po jednu žlicu brašna i ostale suhe sastojke te miješati dok ne dobijete smjesu za palačinke (niti prerijetku niti pregustu). Po potrebi dodati brašna i/ili mlijeka.

Na zagrijanoj tavi rastopiti žlicu maslaca ili kokosova ulja i ispeći palačinke (cca 30-tak sekundi svaka strana). Premazati maslacem od kikirikija, posložiti narezane smokve, zarolati i preliti preljevom od čokolade.

Dobar tek!