Sconesi su peciva, kruščići, pogačice, kolačići i muffinsi u jednom. Brzo se pripremaju jer se tijesto ne treba dizati, idealni za doručak ili užinu, bilo u slatkoj ili slanoj varijanti. Ja sam se ipak najviše zaljubila u jesensku varijantu s čokoladom i jabukama ili kruškama te se svako malo nađu na repertoaru u mojoj kuhinji. S obzirom da sam ovoga puta doma imala domaće jabuke, izbor je pao na njih, no jednako je ukusna i kombinacija s kruškama. A kada svemu dodamo čokoladu i cimet – jednostavno jesenska rapsodija okusa i mirisa.

SASTOJCI:

150g-170g hladnog maslaca

300g oštrog brašna

100g integralnog ili pirovog brašna

80g smeđeg šećera

½ vrećice praška za pecivo

½ žličice sode bikarbone

1 žlica cimeta

1 jaje

1 kiselo vrhnje ili 180g jogurta

100ml mlijeka + mlijeko za premaz

4 srednje jabuke naribane ili narezane na kockice

100g tamne čokolade narezane na komadiće

PRELJEV:

100g bijele čokolade

1 žličica ulja

POSTUPAK:

Maslac staviti na desetak minuta u zamrzivač. Razmutiti jaje i vrhnje te dodati mlijeko. Suhim sastojcima dodati mokre, izribati maslac i zamijesiti tijesto spiralnim završecima. Po potrebi dodati brašna ili mlijeka. Kad se tijesto počne pomalo odvajati od stijenka posude, dodati voće i čokoladu. Još malo proraditi tijesto rukama. Na pobrašnjenoj površini razvaljati tijesto u pravokutnik i preklapati ga. Oblikovati krug ili štrucu rezati cik-cak na trokutiće. Peći cca 20 min na 200°C. Zadnjih 5 min zagrijati malo mlijeka u lončiću, premazati peciva i vratiti do isteka vremena. Ohladiti ih. U međuvremenu rastopiti čokoladu na pari, staviti u prozirnu vrećicu i prošarati sconese!

Dobar tek!