Dugo sam razmišljala što pripremiti od slastica i sitnih kolača za nadolazeće blagdane. Držati se klasike ili ići na ekstravaganciju? Prvo sam imala na umu recept za Linzere i slične domaće kekse koji su tradicionalno na blagdanskom stolu, ali znam da većina već ima svoj omiljeni recept koji se generacijama prenosi s koljena na koljeno. Zato sam se odlučila za australske Lamingtons, kod nas poznate kao Čupavci, no decentno punjene pekmezom! Izvana snježni zbog kokosovog brašna, a meki i čokoladni da te ugriju iznutra! Čupavcima sam uvijek zamjerala što im je biskvit nekako bio suh, osobito ako se ne bi pojeli odmah, tako da sam probala zadržati sočnost u biskvitu, a doza pekmeza je samo točka na i u tom naumu.

Dobar tek i ugodni blagdani!

SASTOJCI (za biskvit):

200 g brašna

210 g šećera

3 veća jaja

2 žličice praška za pecivo

1 žličica gustina

prstohvat soli

200 g omekšalog maslaca na sobnoj temperaturi

1 žličica ekstrakta vanilije

100 ml tekućeg jogurta

 

SASTOJCI (glazura):

250 g šećera u prahu

220 g čokolade za kuhanje

2 žlice omekšalog maslaca

80 ml mlijeka

kokosovo brašno

 

pekmez od malina ili šumskog voća

Zagrijati pećnicu na 180°C. Protvan premazati maslacem i staviti papir za pečenje. Sve sastojke za biskvit izmiksati u stojećem mikseru.  Preliti u protvan te peći 30-tak minuta. Provjeriti čačkalicom i izvaditi van kad je biskvit gotov. Ostaviti da se biskvit u potpunosti ohladi, TIPS: Ja sam biskvit napravila navečer i ostavila ga preko noći.

Odrezati krajke biskvita i prerezati ga po dužini sredine na pola. Premazati pekmezom donju polovicu i vratiti gornju polovicu te utisnuti da se pekmez  upije.

Dotle na pari otopiti čokoladu, maslac i šećer da se sjedine i na kraju dodati mlijeko do željene gustoće.

Biskvit narezati na kocke. S dvije vilice svaku kocku umočiti u otopljenu čokoladu pa uvaljati u kokos. Čupavce stavljati na rešetku i ostaviti ih kako bi se učvrstili i po potrebi ocijedili.