MagMe Bites by Monika: Brzi kolač

Prvi deserti i slastice koje sam pripremala bili su tzv. kolači na čaše. Tako jednostavni, a tako ukusni. Bez kilometarskih uputstva priprema, od sastojaka koje uvijek imamo doma, bez cjelodnevnog boravka u kuhinji i još toliko potrošenog vremena na pranje suđa. Uvijek isti opis – čaša ovog čaša onog, sve u jednu zdjelu i imaš gotov kolač, a nisi ni stigla scrollati homepage na Fejsu do kraja. Recepti se prenose s baka na mame, s majki na kćeri, sa svekrva na snahe, s prijateljice na (ne)prijateljicu i tako u krug s varijacijama na temu. I znate što ću vam reći – možda nije fotogeničan poput mirror glaze deserata, možda nema šarm francuskih macaronsa i traženu etiku #glutenfree torti, ali ima okus djetinjstva, topline i uspomena. Uspomena na vremena kada smo kolače radili da druge usrećimo (malim znakom pažnje), a ne impresioniramo (našom istančanom vještinom i tehnikom pripreme).

SASTOJCI:

3 cijela jaja

1,5 čaša šećera

¾ čaše ulja

1,5 čaša mlijeka

1,5 čaša grisa

1,5 čaša naribanih oraha

3-4 naribane jabuke

1,5 praška za pecivo

korica limuna

vanilin šećer

žlica ruma

GLAZURA:

100g čokolade za kuhanje

2 žlice ulja

-poslužite uz Juicy 100% sok od jabuke 🙂

PRIPREMA:

Pećnicu zagrijati na 180°C. Sve sastojke izmiksati i preliti u protvan koji ste obložili pek-papirom. Ne brinite ako vam se smjesa čini malo prerijetka. Peći cca 35-40 minuta. Provjeriti čačkalicom i po potrebi produljiti pečenje.

Rastopiti rastrganu čokoladu s dvije žlice ulja na pari i preliti preko ohlađenog kolača. TIPS: Ulje dodajemo kako bi čokoladna glazura dobila sjaj. Ukoliko pustite da se glazura poptuno stvrdne, a želite pravilno i lijepo narezan kolač, zagrijte nož i prije svakog sljedećeg reza obrišite ga o papirnati ubrus.

Ovim člankom završavam suradnju s Juicy 100% sokovima. Od osnovne škole ne pijem gazirane i voćne sokove, ali ovo je zaista prvi put nakon toliko godina da sam samoinicijativno uz obrok uzela čašu soka. U svemu, pa i u ovome, pokušavam biti što objektivnija, kako prema svom radu i produktu, tako i prema drugima. Sok bez konzervansa i dodatnih aroma, bogat vitaminom C koji je nadasve potreban u ovom sve hladnijem razdoblju koje je pred nama. Ne vjerujete da je 100%-tnog prirodnog okusa i isto tolikog udjela voća? Onda vjerujte voćnim mušicama koje su došle do ruba čaše i nisu odlazile. Ima li boljeg dokaza kako su Juicy 100% zaista samo ono najbolje iz voća?
-Sva mišljenja su moja vlastita.