Donosimo tri recepta slatko-slanih varijanti ljetnih salata. Pravo su osvježenje za ove vruće ljetne dane, gotove u tren, zdrave, ukusne, a i idealne za održavanje linije za plažu! Napravljene od sezonskih sastojaka, mogu biti poslužene kao prilog, ali i kao glavno jelo. Dobar tek!

SALATA OD LUBENICE I AVOKADA

Sastojci:

Lubenica

Avokado

Krastavac

Feta sir

Limeta

Prstohvat papra i soli po želji

Postupak

Narezati avokado na kockice, staviti u zdjelu, preliti sokom limete, dodati papar i sol, promiješati i staviti na stranu. Potom narežite ostale sastojke. Kada ste ogulili i narezali krastavac i lubenicu također na kockice, dodajte ih u zdjelu s avokadom. Sve dobro promiješajte i na kraju na vrh dodajte kockice feta sira.

 

SALATA OD SMOKAVA S PRŠUTOM

Sastojci:

Svježe smokve

Salata rukola, matovilac ili baby špinat

Mozzarella

Krutoni, tj.  prepečene kockice kruha

Pršut

Crne masline

Maslinovo ulje

Postupak

Oprati salatu, oprati i narezati smokve na četvrtine, a masline na kolutiće. Dodati ostale sastojke i začiniti maslinovim uljem.

 

SALATA OD NEKTARINA I SLANUTKA S ORASIMA I ACETOM OD TARTUFA

Sastojci:

Slanutak

Zelena salata

Krastavac

Nektarina

Mozzarella

Orasi

Aceto balsamico od tartufa

 

Postupak

Slanutak ostaviti preko noći u zdjeli s vodom da se namače i omekša. Isprati ga, i kuhati u kipućoj slanoj vodi. Kada je dovoljno kuhan, ostaviti da se ohladi do upotrebe ili jednostavno upotrijebiti onaj iz konzerve. Oprati salatu, uzduž narezati krastavac, mozzarellu i nektarinu. Dodati sastojke slanutku i promiješati. Posipati orasima i sve začiniti aceto balsamicom od tartufa.