Kada su u pitanju posebne prilike, šampanjac je definitivno nezaobilazno piće koje mnogi tada konzumiraju. Donedavno, ispijanje šampanjca izgledalo je ovako: podijelili biste čaše, otvorili bocu tako da čep izleti, te biste napunili sve čaše i nazdravili. No danas je ispijanje šampanjca postalo mnogo drugačije – pojavila se kultura šampanjca u kojoj on više nije samo znak za zdravicu.

Da biste u šampanjcu uživali u potpunosti, nekoliko stvari trebate znati. Donosimo vam Mag Me vodič za najbolje uživanje u ovome pjenušavom piću.

1. Šampanjac je najbolje poslužiti hladan, ali ne prehladan

Neki smatraju da se šampanjac treba poslužiti na sobnoj temperaturi. Međutim, ovo pravilo koje vrijedi za crvena vina, ne vrijedi i za ovo piće. Ono ne smije biti niti u potpunosti hladno pa nije preporučljivo držati ga nekoliko sati u kibli s ledom. Šampanjac je najbolji kada se posluži na 6 do 8 celzijevih stupnjeva. Kada se utoči u čašu, nakon nekoliko minuta dostići će idealnu temperaturu od 10 do 12 stupnjeva, kada je spreman za ispijanje s društvom.

2. Šampanjac se pije iz duguljaste čaše

Nekada se šampanjac pio iz potpuno uskih, duguljastih i visokih čaša, što je bilo vizualno lijepo jer se moglo vidjeti kako mjehurići idu sve od dna do vrha čaše. No to nije u potpunosti ispravno jer nos nije mogao uči kroz otvor čaše pa je sama čaša stvarala probleme prilikom uživanja u ovome piću. Optimalna čaša nešto je šira od navedene, no ostaje pravilo izduženosti radi mjehurića.

3. Kako procijeniti kvalitetu šampanjca

Glavna karakteristika po kojoj ćete procijeniti je li šampanjac kvalitetan jesu mjehurići. Oni moraju biti sitni i brojni. Također, moraju se neprestano kretati od dna prema vrhu, a u okusu ne smiju dominirati jer bi tada okus postao preagresivan. Da bismo izbjegli agresivnost, šampanjac mora biti u ravnoteži između slatkoće i kiseline. Ukoliko u okusu šampanjca dominira jedno od to dvoje, možemo zaključiti kako je šampanjac loše kvalitete.

4. Razlika u pjenušavim pićima

– Šampanjac je definitvno najtraženiji i najpoznatiji među pjenušavim vinima. Dolazi iz pokrajine Champagne u Francuskoj, a spravlja se od tri sorte grožđa; Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier.

– Prosecco je popularan među američkom populacijom, pretežito radi njegove cijene (kada uspoređujemo sa šampanjcem). Radi se o suhom, bijelom talijanskom vinu koje, za razliku od šampanjca, s godinama ne postaje sve bolje.

– Cava je španjolska inačica pjenušavog vina, a njezina je odlika da s godinama postaje još bolja nego šampanjac.

– Lambrusco je talijansko pjenušavo vino koje je postalo poznato tek zadnjih godina. Njegova posebnost je u tome što se radi o crvenom vinu.

Mag Me Pick:

  1. Armand de Brignac Champagne
  2. Dom Perignon Champagne
  3. Bollinger Champagne
  4. Krug Champagne
  5. Veuve Clicquot Champagne

sampoosi