Luksuzni modni brendovi privremeno obustavljaju poslovanje u Rusiji

Hermès, Chanel i Richemont, vlasnik Cartiera, privremeno su obustavili poslovanje u Rusiji, a kao glavni razlog navode operativne izazove i zabrinutost oko osoblja kako se posljedice Ruske invazije na Ukrajinu šire.

Francuski brend Hermès krenuo je prvi, rekavši da će od petka navečer “privremeno zatvoriti trgovine u Rusiji i pauzirati sve komercijalne aktivnosti”. Proizvođač Birkin torbi nije naveo razlog za odluku, a u Rusiji ima tri trgovine i oko 60 zaposlenih.

Nekoliko sati kasnije, Chanel je najavio sličan potez, navodeći svoju “sve veću zabrinutost zbog trenutačne situacije, rastuću neizvjesnost i složenost poslovanja”.

“Više nećemo isporučivati ​​u Rusiju, zatvorit ćemo naše butike i već smo obustavili našu internet trgovinu”, stoji u priopćenju koje je Chanel poslao.

Slične najave kasno u petak stigle su i iz luksuznih modnih kuća LVMH, Kering (unutar kojeg je Gucci) i Burberry.

Više zapadnih brendova, uključujući Apple, Microsoft, IKEA-u, Nike, ASOS, Harley-Davidson, BMW, Jaguar Land Rover i Aston Martin još su ranije obustavile poslovanje u Rusiji, čime su pokrenuti komentari kako su luksuzni brendovi čekali poprilično dugo za zatvaranje, čak devet dana od početka invazije.

Već danima pratimo apele pratitelja na društvenim mrežama, kao i sudionika Tjedna mode u Parizu (koji unatoč svemu i dalje traje), koji pozivaju luksuzne brendove da djeluju pravedno, te da je nepristojno držati butike otvorenima u Moskvi dok bombe padaju na Kijev.

Brojni stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog izvješća o kupcima koji žure u luksuzne butike u Rusiji kako bi kupili skupe satove i torbice kako bi se zaštitili od divlje inflacije, dodajući da bi se takva roba mogla koristiti za krijumčarenje novca iz zemlje i kršenje strogih sankcija.

Kada je najveći LVMH-ov brend Louis Vuitton na Instagramu objavio poruku u kojoj piše da su duboko dirnuti tragičnom situacijom koja se odvija u Ukrajini i da će donirati milijun eura izbjeglicama, to je izazvalo bujicu negativnih komentara uključujući: “Zatvorite svoje trgovine u Rusiji ako ste ozbiljni” i “Prestanite prodavati u Rusiji!”

LVMH, koji posjeduje više od 70 brendova od Moët & Chandon šampanjca do Christian Diora, ima oko 3500 zaposlenih u Rusiji i upravlja sa 120 trgovina.

U obzir treba uzeti i činjenicu da je poslovanje u Rusiji ili s Rusijom trenutno gotovo nemoguće zbog nametnutih sankcija i otežane dostave proizvoda, te da bi sam nastavak poslovanja ovih brendova ionako bio upitan.

Prada i Giorgio Armani iskazuju svoju solidarnosti na društvenim mrežama, ali nisu još izašli s informacijama o planiranoj obustavi poslovanja u Rusiji.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije: Louis Vuitton, Chanel, Wall Street Journal

 

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0