Kuća na Mallorci u kojoj ljetuju svjetski celebritiji, dizajneri i arhitekti

Čak i da nikad niste čuli za arhitektonsko čudo pod nazivon Neuendorf House, sigurno ste barem jednom interijer ili eksterijer ove kuće vidjeli scrollajući bespućima Instagrama ili Pinteresta. Dobro poznata adresa arhitekata i dizajnera, ali svjetskih celebrityja, minimalističko je zdanje u punom smislu te riječi. U kući za odmor se, naime, nalaze tek esencijalni komadi namještaja za ugodan boravak, a ništa više od toga ne možete vidjeti.

Kuća za odmor djelo je arhitekata Johna Pawsona i Claudia Silvestrina, za obitelj njemačkog trgovca umjetnina, sakrivena među krošnjama badema i maslina na južnom dijelu španjolskog otoka Mallorca, s pogledom na more i planine. Na projektu se radilo od 1987. do 1989. godine, a kuća je u potpunosti završena 1991. godine. Korišteni su materijali i boji karakteristični za tradicionalnu otočku arhitekturu, a dok prilazite vili po 106 metara dugoj kamenoj stazi ona djeluje kao da je nevidljiva. Iako je riječ o strogoj geometrijskoj konstrukciji koja jasno “iskače” iz krajolika, zbog žbuke u zemljanim tonovima Neuendorf kuća se gotovo pa stapa s okolišem.

Kontrast između strogih arhitektonskih elemenata te divlje prirode koja okružuje ovu kuću prisutan je gotovo u svakom kutku interijera i eksterijera. Dramatično visoki zidovi u kontrastu su s malenim otvorima kroz koje ipak ulazi dovoljno svjetlosti kako bi svaka prostorija bila okupana suncem – iako su unutarnji prostori zaklonjeni zidovima, priroda uspijeva ući u ovaj interijer.

Neuendorf House nalazi se na osamljenom terenu, a iako se prostire na čak 600 kvadratnih metara s dvorištem, ima 30 metara dugačak vanjski bazen sa slanom vodom, teniski teren okružen “zidinama”, terasu i vrt, u potpunosti je u skladu s okolinom u kojoj se nalazi i djeluje posve neprimjetno zbog korištenja prirodnih materijala. Išlo se i korak dalje u povezivanju s prirodom pa je nijansa fasade postignuta pigmentima iz zemlje koja okružuje kuću.

Priroda čini dio eksterijera kuće koja je smještena u parku Mondragó prirode te se spaja s interijerom koji je također oplemeljen prirodnih materijalima, kamenom i drvom u neutralnoj paleti boja. Sveukupno se u kući nalazi pet spavaćih soba te četiri velike kupaonice, a u njoj može maksimalno boraviti 11 osoba. Uz kuću, na imanju se nalazi i manja, gostinjska kućica koja je opremljena spavaćom sobom s kupaonicom i vanjskim tušem.

 

Osim što je kuhinja predivno dizajnirana, opremljena je  s vrhunskim aparatima brendova Gaggenau i Miele te imam sustav za pročišćavanje vode za piće. Ako, pak, volite kuhati na otvorenom, u vrtu je dostupan veliki roštilj te imate pristup i organskom povrtnjaku, a sva hrana bit će još ukusnija jer ćete je konzumirati na terasi s pogledom na bazen i maslinik. Kad smo kod pogleda, u pogledu na more možete uživati s krovne terase.

Uz bazen, u kući se nalazi i jacuzzi sa slanom vodom, kao i tenisko igralište za one koji se ne planiraju čitav odmor izležavati na ležaljkama ili plivati. Uz to, Neuendorf House opremljena je i TV-om, glazbenim sustavom i wifi-jem, ali predlažemo da ipak uživate u pogledu na ogromno dvorište na koje se nadovezuju dnevni prostori u prizemlju i spavaće sobe na katu. Minimalizam je prisutan ne samo u uređenju interijera, zbog čega kuća ima gotovo samostansku atmosferu, već i u gradnji pa glavno pročelje izgleda poput utvrde na dva kata bez prozora. Otvori su u svim dijelovima kuće maleni, ali dovoljno veliki da stvaraju predivnu igru svjetla i sjene.

Neuendorf House nalazi se u blizini sela Santanyi na jugoistoku otoka, samo 40 minuta vožnje udaljena od zračne luke Palma de Mallorca, a na pet minuta udaljenosti nalazi se jedna od najljepših plaža otoka – S’Amarador. Prekrasna kuća za odmor jedno je od najjednostavnije i najljepše uređenih mjesta koje smo vidjeli, a dostupna je za najam – cijena noćenja iznosi oko 2000 eura. U nastavku otkrijte još fotografija ove kuće popularne među estetama, u kojoj se ovog tjedna odmara francuski dizajner Simon Porte Jacquemus.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: neuendorfhouse.com, Instagram

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0