Kosa ljeti: Kako njegovati uvojke i kada posjetiti frizerski salon?

Razmišljate o godišnjem odmoru? Možda ste već odlučili kada ćete pobjeći na obalu, na neki otok ili, pak, preko granice? Potpuno vas razumijemo, i mi smo već u mislima s koktelom u ruci negdje na plaži. Ali, kada je riječ o plaži, odmoru i suncu, bitno je razmisliti i što s kosom, pramenovima te njegom prije i za vrijeme odmora. Dobro nam je poznat osjećaj vraćanja kući sa suhom, ispucalom kosom koja je promijenila boju, pa kako nam se ove godine ne bi slično dogodilo, donosimo vodič za zdravu kosu ovoga ljeta!

Kada otići na pramenove ili bojenje kose?

Imate li određeni datum odlaska na godišnji, odlazak frizeru na bojanje kose ne ostavljajte za zadnji tren – obavite ga četiri tjedna prije odmora. Bez UV zaštite, boja može izblijedjeti ili se promijeniti na suncu, a nitko ne želi imati plave pramenove koji sa zelenim tonom, jarkožute tonove ili, pak, smeđu broju koja je u potpunosti postala narančasta. Ako su vaš odabir pramenovi, neka budu nijansu tamniji no inače, jer će ih sunce prirodno posvijetliti. Uz sve proizvode za zaštitu kose, najbolji saveznik bit će i šešir koji će spriječiti promjene boje.

Kada se ošišati?

Prije nego što odete na odmor okupan suncem, frizeri se slažu kako je najbolje podšišati vrhove i ukloniti sve suhe ili ispucale krajeve. Sunce i morska voda štetno i agresivno djeluju na kosu, što može dovesti do izblijeđivanja boje, rascvjetalih vrhova i lomljive, suhe teksture. Ako na odmor odete s vrhovima kojima je već potreban rez škarama, šteta će samo biti veća. Zato prije odmors obavezno rezervirajte termin za šišanje kako nakon ljetovanja rez ne bi morao biti znatno veći.

Uložite u masku za kosu

Kérastase Soleil maska za kosu

Već prije samog ljetovanja krenite s pojačanom kurom njege kose. Dva puta tjedno koristite masku za kosu kako bi zdravija i punija kosa bila spremna za borbu s uvjetima na moru. Dani na plaži mogu biti sjajni, ali obično ostavljaju uvojke na izdisaju. Potražite maske bogate hranjivim uljima poput kokosovog, arganovog i ulja makadamije kako biste svojoj kosi pružili maksimalnu hidrataciju.

Pripazite na češljanje

Tangle Teezer Wet Detangler

Jedno je sigurno – kosa je ljeti znatno češće mokra, lako se petlja, češće je ispiremo od soli ili klora te posežemo za šamponom više puta nego tijekom ostatka godine. Mokre vlasi su elastične pa korištenje pogrešnog češlja može dovesti do pucanja kose. Češljevi sa širokim zupcima kao i četke posebno namijenjene raspetljavanju i češljanju mokre kose, spasit će kosu od pucanja te vam znatno olakšati posao.

Posegnite za UV zaštitoma

Moroccanoil Protect&Prevent Spray

Kao što koristimo SPF za lice i čuvamo kožu od sunca i UV zračenja, tako je i kosi potrebna dodatna zaštita. Sunčeva svjetlost neprijatelj je kemijski tretirane kose (posebno kada je u pitanju blajhana ili plava kosa) jer UV zrake mogu ukloniti boju i ostaviti pramenove oslabljene i isušene. UV sprej će zaštititi kosu od slobodnih radikala i oštećenja od sunca, a istovremeno joj podariti prekrasan miris.

Zaboravite uvijače i pegle za kosu

Na odmoru ste, kosa je izložena toplini čitav dan pa je odmorite od korištenja uređaja za stiliziranje frizure. Ljeto podnosi ležerne frizure, sol u kosi i nemarne uvojke. Koristite li pegle ili uvijače kako biste izbjegli napuhane frizure koje znaju nastati zbog pojačane vlage u zraku, umjesto pegle koristite zaglađujuće kreme za kosu, koje će se lijepo upiti, njegovati kosu i ukloniti sitnu kovrčavost.

Maska za vrijeme kupanja? Zašto ne!

Kad je kosa mokra, vlasi se pune vodom, šire te se otvaraju pore dlake. Upravo tada kosa je najranjivija, pa pijesak, vjetar i klor mogu štetno djelovati i dovesti do pucanja i isušivanja koja na kraju odmora djeluje poput slame. Kako biste doskočili tome, prije odlaska u vodu kosu po dužini premažite maskom ili kokosovim uljem. Ne morate koristiti skupu masku, poanta je proizvoda da obloži vlasi i spriječi utjecaj agresora. Nakon kupanja, kosu odmah isperite.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije:@allegrashaw, @estelalonde, @jacquemus, moroccanoil, tangle teaser, kerastase 

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0