Koliko često biste trebali šišati kosu?

Bez obzira na to kakvu frizuru imali, za koju boju kose se odlučili te koju dužinu kose njegovali, cilj je isti: zdrava, mekana i podatna kosa.
Ispucali vrhovi, suhe vlasi i beživotni izgled kose, problemi su s kojima se susrećemo češće nego što bismo željeli. Iako je uvriježeno pravilo da bi frizera trebali posjećivati svakih šest tjedana te tim učestalim posjetima naše uvojke činiti što očuvanijima, to nije uvijek tako.
Sušilo za kosu, suhi zrak, gumice kojima vežemo kosu, uvijači i pegle za kosu te izbjeljivači i boje apsolutni su neprijatelji zdravlja kose. A kako ih se vrlo vjerojatno ne planirate tako skoro odreći, evo kako usprskos negativnim utjecajima kosu učiniti ljepšom i jačom te potaknuti njezin rast.
Mit da će kosa brže rasti ako je češće šišamo sigurno ste čuli barem jednom u životu. Naravno, ta informacija nije točna, ali ono što bi trebao biti prioritet je redovito održavanje zdravlja kose. Naime, ako su vlasi ispucale, zbog tog loma, nikako nećete moći postići željenu duljinu. Ili će pucati sami vrhovi ili će se vlas kose podijeliti na pola i postati lomljiva. Samim time, skraćivanje vrhova bitna je stavka u stvaranju dobre podloge za zdravu i dugu kosu. Redovitim šišanjem kosa ne raste brže, ali redovito šišanje sprječava pucanje i dijeljenje vrhova zbog kojih se čini da sporije raste.
Dva su ključna pitanja koja si trebate postaviti prije odlaska frizeru – mogu li kosom postići frizuru i stil koje želim te jesu li vrhovi kose vidljivo oštećeni. Ta si pitanja treba postaviti kada se vremenski počnete približavati odrednici od tri, osam ili 12 tjedana od posljednjeg reza. Ako je odgovor potvrdan, zaputite se u salon.
 
Činjenica je da kosa u prosjeku raste jedan i pol centimetar mjesečno. Imate li kraću ili vrlo specifičnu frizuru zadane forme koju je potrebno održavati, frizera biste trebali posjećivati svaka tri tjedna, a oni s bob frizurom između tri do sedam tjedana.
Imate li srednje dugoj kosi, odlaske frizeru možete svesti na tri do četiri puta godišnje. Naravno, imate li slojevito šišanu kosu, najbolje ćete ocijeniti jesu li se u tri mjeseca slojevi pomalo izgubili. S druge strane, izrazito slojevita frizura zahtijevat će profesionalno održavanje svakih šest tjedana.
Duga kosa, koja zadaje najviše muke pri pranju i sušenju, kod frizera bi se trebala tretirati svakih osam tjedana. Kako je duga kosa stara, tako je i osjetljiva te lako puca i postaje tanka. Da bi joj omogućili zdravi rast iznimno je važno redovito je održavati.
Jako oštećena kosa, najčešće izmučena izbjeljivanjem i jarkim bojama, pod rukama frizera trebala bi se naći svaka četiri tjedna. Tanka i valovita kosa zahtijevaju šišanje svakih osam do dvanaest tjedana. Razmišljate li o šiškama, imajte na umu da će ih biti potrebno održavati svaka dva tjedna.
Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0