Kolekcionart u Orisu predstavlja novu izložbu slikarice Tee Lovrić

U Oris Kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3), u organizaciji Kolekcionarta, friško diplomirana grafičarka i slikarica Tea Lovrić od 27. do 30. lipnja predstavit će svoj novi ciklus radova, slika na platnu i grafika u tehnici dubokog tiska, “Korelacije”. Tea Lovrić jedna je od 15 umjetnika na Kolekcionartovoj digitalnoj platformi, čija je misija umjetnost učiniti pristupačnijom, i putem weba, društvenih mreža i umjetničkih događanja predstaviti hrvatske umjetnike mlađe i srednje generacije što široj publici.

Na svojoj prvoj većoj samostalnoj izložbi, Tea Lovrić predstavit će se impresivnim brojem radova. Dvanaest slika (akril na platnu) i devetnaest grafičkih listova (kombinirana tehnika dubokog tiska: bakropis i akvatinta) čini ciklus radova Korelacije. Polazišna točka ovog ciklusa bile su temeljne ljudske emocije: sreća, tuga, ljutnja i strah, no – kako umjetnica sama priznaje – brzo je došlo do napuštanja ove ideje, zbog nemogućnosti pomirenja vlastitih preferenci i razmišljanja o boji s već ustanovljenim znanjem o njenom utjecaju na pojedinca. Autorica, stoga, “pušta svakom novom danu da bude inspiracija za razvoj vlastite koloritske elokvencije i likovnog rječnika”.

Tea Lovrić

Kako pojašnjava kustos izložbe Bartol Fabijanić: “Iako je grafičarka koja možda ipak malo više razmišlja kao slikar, Tea Lovrić ne odustaje od grafike. Štoviše, ona prirodno poseže za njenim reduciranim izričajem izborom grafičkih tehnika bakropisa i akvatinte, kojima dodaje ponešto trikova naučenih u litografiji. Umjetnica svjesno ne polazi za serigrafija, višebojnim linorezom ili litografijom, nego se odlučuje za dubinu koja proizlazi iz rada u ovim dviju pomalo zaboravljenim tehnikama dubokog tiska.

Slikarstvo je, pak, područje u kojem Lovrić uspijeva izraziti svoje emocije, i to ne samo one temeljne – što je bila početna ideja za nastanak ove serije radova – jer, riječima Lovrić: “emocije nisu toliko konkretne, osim u slučajevima kroničnih stanja, i ovi radovi zapravo nisu previše konkretni, njihovi segmenti pretaču se i sukobljavaju, baš kao i život sâm.” Slikane kompozicije Tee Lovrić jesu apstraktne, no u njima uvijek postoji određena prostornost koja je najčešće konkretizirana linijom horizonta. Ovu težnju možemo pripisati unutarnjoj potrebi autorice za konstruiranjem i strukturom – zbog čega su naznake geometrijske modelacije i prostornosti prisutne još od njenih najranijih radova.

Ipak, ovdje se ne radi o čvrstom stilskom određenju mlade umjetnice – koju daljnja likovna istraživanja tek očekuju – već o međusobnom odnosu i dijalogu: onom između različitih tipova apstrakcije, između boja koje definiraju umjetničine trenutne osjećaje, između građenja njenih imaginarnih pejzaža ili prepuštanja automatskom potezu, između praznine čistoga papira i otisnute crne linije dobivene urezivanjem u cinkovu ploču. U Korelacijama Tee Lovrić grafike nastaju kao posljedica istraživanja (formata, kolorita, geste) slikarstva, stoga ovaj ciklus možemo okarakterizirati kao živi prijevod medija slikarstva u onaj dubokoga tiska.”

Tea Lovrić rođena je 1997. godine u Bjelovaru, gdje završava Opću gimnaziju. Godine 2018. započinje školovanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Grafički odsjek. U lipnju 2024. godine u klasi prof. dr. art. Roberta Šimraka završila je diplomski studij na istom odsjeku. Izlagala je na nekoliko izložbi, od kojih se izdvaja izložba Fuzija u sklopu Laubinog ciklusa izložbi mladih umjetnika Šalji dalje (2021.), te skupna izložba Plavo u organizaciji HDLU-a Istre u Puli 2022. godine. Sudjeluje je u projektima oslikavanja javnih prostora, te se bavi ilustriranjem glazbenih albuma i literarnih djela.

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak 27. lipnja u 19 sati u Oris Kući arhitekture, a izložbu će se moći pogledati do nedjelje, 30. lipnja. Radno vrijeme izložbe je u petak od 10 do 19 sati, te u subotu i nedjelju od 11 do 14 sati.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0