@mariakragmann

Knjige o odgoju za buduće mame koje svi hvale

Ako očekujete bebu ili ste nedavno postali roditelj, vjerujemo da se pokušavate educirati o odgoju djece na sve moguće načine. Iako su savjeti drugih roditelja uvijek dobrodošli, uvijek je dobro znati i što o pojedinim situacijama ili metodama odgoja misle neki od vodećih stručnjaka u tom području s dugogodišnjom praksom u radu s djecom. Mnogi od njih su, na sreću, svoje znanje i iskustvo odlučili podijeliti sa svim budućim ili novopečenim majkama (i očevima) pa su izdali knjige na temu odgoja djece, a njihovi su radovi postali svjetski bestselleri – iznimno su informativne i lake za čitati. U nastavku donosim tri takve knjige, koje svi hvale.

Paula Polk Lillard, Lynn Lillard Jessen: Montessori od prvog dana

Knjiga se bavi odgojem djeteta od rođenja do treće godine, a iza nje stoje majka i kći. Vrtići koji rade prema metodi Marije Montessori sve su popularniji, pa broj djece upisane u njih raste iz godine u godine. Zato je jasna i želja roditelja da nauče što više o tome i prije nego što njihove bebe krenu u vrtić.

Što roditelji mogu učiniti kako bi svojoj djeci pomogli u izgrađivanju ličnosti i pozitivna stava prema sebi i drugima u prve tri godine života, razdoblju koje je presudno za njihov razvoj? Na koji način roditelji mogu u vlastitom domu primijeniti metodu Montessori od samog rođenja djeteta?

Autorice knjige oidgovaraju na ta i mnoga druga pitanja vezana za izazove s kojima se roditelji suočavaju želeći od prvoga dana pomoći svome djetetu u veličanstvenom zadatku samooblikovanja u cjelovito ljudsko biće koje će biti sposobno voditi ispunjen i sretan život. Bogata anegdotama i mnoštvom korisnih savjeta, napisana jasnim, privlačnim stilom, knjiga Montessori od prvoga dana praktičan je i svrhovit vodič za podizanje smirene, sposobne i samopouzdane djece.

Cijena knjige: 17,12 EUR (Školska knjiga)

Iben Dissing Sandahl, Jessica Joelle Alexander: Danski odgoj djece

Danci slove za jednu od najsretnijih nacija na svijetu, pa je otkriti njihovu tajnu odgoja zaista vrijedno. Što čini Dansku najsretnijom zemljom na svijetu – i kako danski roditelji uspijevaju godinu za godinom odgojiti sretnu, samopouzdanu i uspješnu djecu? O tome govori svjetski bestseller iza kojeg stoje Jessica Joelle Alexander, spisateljica, novinarka i psihologica te Iben Dissing Sandahl, narativna psihoterapeutkinja koja je poslije završetka učiteljskog studija deset godina radila u danskom obrazovnom sustavu.

Danci se više od 40 godina zaredom nalaze pri vrhovima ljestvica najsretnijih ljudi na svijetu jer su pronašli način kako da nauče svoje građane da si osiguraju općenito više dobrobiti odnosno postignu veće životno zadovoljstvo sveg stanovništva. Rano zasiju sjeme kako bi njihova djeca odrasla u sretnije i otpornije odrasle ljude. A i manje se žale, mada to nije glavni razlog. Ovaj praktičan i nadasve optimističan savjetnik za roditelje donosi navike najsretnijih obitelji na svijetu.

Jasnim primjerima i korisnim savjetima autorice predstavljaju osnovna načela danskog odgoja, a uključivanje samo nekih njegovih dijelova u vlastiti roditeljski pristup pomoći će roditeljima da odgoje sretniju i otporniju djecu koja će nastaviti taj krug dobrobiti i sreće odgojem vlastite djece.

Cijena knjige: 13,14 EUR (Ljevak)

Dr. Harvey Karp: Najsretnija beba u kvartu

Ovu su knjigu obaveznim štivom proglasili i brojni celebrity roditelji poput Kelly i Piercea Brosnana, Larryja Davida i Michelle Pffeifer koja je izjavila da svakoj majci trebaju jednostavni i učinkoviti alati, poput onih kakve nudi dr. Harvey Karp. Za roditelja vjerojatno nema ništa stresnije od neutješnog plača njegove bebe. Nasreću, sa savjetima dr. Harveya Karpa, svjetski poznatog pedijatra i stručnjaka za smirivanje uplakanih beba i neispavanih roditelja, prvo tromjesečje djetetova života proći će mnogo mirnije.

Ova se knjiga prodala u više od milijun primjeraka s dobrim razlogom – dr. Karp ima detaljno razrađen, ali vrlo jednostavan plan kako ublažiti zloglasne kolike i potaknuti novorođenče da spava mirnije i dulje. U ovom priručniku objašnjava zašto neki roditelji smatraju da povijanje, bijeli šum i ljuljanje ne djeluju na dijete i daje praktične upute kako kombinirati te i druge metode kako bi se i najnemirnije bebe smirile u nekoliko minuta. Na ovim stranicama roditelji će otkriti da njihovo dijete ima „refleks smirivanja“ i naučit će kako ga aktivirati, što će poput prekidača zaustaviti plač.

Dr. Karp svoje tehnike temelji na modernoj znanosti, ali i drevnoj mudrosti naših predaka, a svjedočanstva brojnih roditelja pokazuju kako njegov pristup uistinu djeluje.

Cijena knjige: 19,24 EUR (Planetopija)

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Planetopija, Ljevak, Školska knjiga, Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0