Kaštil Slanica – obiteljski restoran s dugačkom tradicijom u kojem vas čekaju okusi mora, stine i Cetine
Okusi mora, stine i Cetine sljubljeni s ručno izrađenim kruhom pečenim ispod peke, gastronomski su dragulj Kaštil Slanice. Ovaj 25-godišnji obiteljski restoran podignut na zidinama srednjovjekovnog trgovišta solju uz smaragdno zeleno okruženje Cetine, njeguje drevne lokalne recepture kuhinja Dalmacije i Dalmatinske zagore.
Svoju obljetnicu okrunili su rebrendingom koji intrigantno portretira novi jelovnik “Okusi mora, stine i Cetine” – tako da je svaka gastronomska cjelina predočena posebnom pričom. Rebrending potpisuje višestruko nagrađivani Design Bureau Izvorka Jurić, a on na rafinirani način povezuje ugostiteljsku ponudu Kaštil Slanice, njezino prirodno okruženje, povijest lokaliteta i obiteljsku tradiciju u cjeloviti doživljaj.
Kaštil Slanica posvećena je lokalnim namirnicama i autohtonim sortama, objedinjenim stoljetnim obiteljskim recepturama omiškog kraja te selekcijom vrhunskih dalmatinskih vina.
Novi jelovnik ispričan novim vizualnim identitetom
“Specijaliteti zbog kojih je Kaštil Slanica kao rijetki dragulj usmenom predajom poznata od Zadra do Dubrovnika, svakako su soparnik – zaštićeno kulturno dobro Hrvatske s oznakom geografskog podrijetla – jela od pastrve, žaba, jegulje, sipe te nezobilazna mirisna pašticada vlasnice Vinke i omiška juha s ovčjim sirom. Poseban draž prostoru daje i miris svježe pečenog kruha, koji se svakodnevno mijesi i peče ispod peke, baš kao meso, riba i hobotnica. Desertni meni također sadrži najfinije slastice koje se već dugo poslužuju na stolovima Dalmacije – od rožate, rafiola pa sve do čuvenih fritula. Nakon 25 godina uspješnog rada, željeli smo i prostoru i našem brendu dati neku novu svježinu, pa smo kroz novi identitet povezali tradiciju, kulinarstvo, obitelj, prirodu i povijest u jednu cjelovitu priču. Restoran su 1998. godine otvorili moji roditelji Damir i Vinka Rogošić želeći ponuditi jedinstveni gastronomski doživljaj i kroz njega dočarati raznolikost i ljepotu omiškog kraja. Naš novi slogan Čuvari začina života naglašava obiteljski karakter restorana i našeg predanog osoblja kao čuvara tradicije i dalmatinske gastronomije”, objasnila je Dunja Kadrić, suvlasnica i brend menadžerica restorana.
“Novi brending ističe Kaštil Slanicu kao nezaobilazno mjesto u doživljaju kulturnog i povijesnog nasljeđa te prirodnih bogatstva ove destinacije. Uz novi vizualni identitet u komunikaciju su uključene priče o životu u Dalmaciji prenesene kroz zanimljive ‘crtice’ praćene ilustracijama Vedrana Klemensa”, istaknula je Izvorka Jurić, kreativna i art direktorica iz Design Bureau Izvorka Jurić.
Restoran kao promotor dalmatinske gastronomije i autohtonih vinskih sorti
Kaštil Slanica smještena je na samo četiri kilometra od Omiša i mora, u neposrednoj blizini većih gradova poput Splita i Makarske, na spoju obale i zaleđa. “Namirnice iz okruženja sastavni su dio svakodnevne ponude, a jela su po preporuci stručnjaka za maslinova ulja i vina sljubljena s izvornim i autohtonim dalmatinskim sortama poput vrgoračke zlatarice, viške vugave, hvarske bogdanuše, imotske kujundžuše, korčulanskog pošipa i grka, pelješkog dingača i omiškog tribidraga kad se radi o vinu, ali i oblice, levantinke i drobnice u jednim od najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja koja Dalmacija nudi. Uz to, izdvojio bih aceto iz ekološke proizvodnje višnje maraske na tek 20-ak kilometara od restorana, kao i liker smokve sa cvijetom soli iz solane u Ninu, s kojom nas sol veže kako prije pet stoljeća, tako i danas”, objasnio je Filip Rogošić, suvlasnik restorana i menadžer hrane i pića.
Više o jedinstvenom restoranu Kaštil Slanica, smještenom u kuli iz 16. stoljeća nedaleko od Omiša, možete otkriti na njihovoj službenoj stranici, kao i na Instagram i Facebook profilima.
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije interijera: Design Bureau Izvorka Jurić
Fotografije portreta: Ivona Bezmalinović
Fotografije hrane i jelovnika: Design Bureau Izvorka Jurić, Lili Bašić