Kako stvoriti luksuzni minimalizam u 57 četvornih metara? Vodimo vas u jedan krasan stanu Sarajevu

Luksuzni minimalizam, tako bi arhitekt Armin Mešić opisao jedan od recentnijih projekata koje potpisuje, a u koji vas vodimo. U pitanju je stan od 57 četvornih metara u Sarajevu koji se zbilja može pohvaliti trendi uređenjem interijera, a nastao je, kako nam priča arhitekt iz studija Fo4a Architecture, kao odgovor na želje investitora, u ovom slučaju mladog para. Za početak, stan se sastoji od hodnika, dnevnog boravka s blagovaonicom i kuhinjom, spavaće sobe, radne sobe jer jedan od investitora radi od kuće, te kupaonice.

“Proces od ideje do realizacije bio je temeljit i strukturiran. Nakon inicijalnog sastanka s investitorima i definiranja njihovih potreba i želja, slijedili su brojni brainstorming sastanci i izrada nekoliko konceptualnih prijedloga. Nakon odabira finalnog koncepta, uslijedila je detaljna izrada tehničkih crteža i planova, te odabir materijala i namještaja”, govori nam arhitekt te dodaje kako je jedan od najvećih izazova definitivno bio usklađivanje izvođača što je rezultiralo i produljenim trajanjem projekta na punu godinu dana. 

Priča i kako je zahtjevnost projekta proizlazila iz potrebe za postizanjem visokog standarda luksuznog minimalizma, što je zahtijevalo pažljiv odabir svakog elementa unutar prostora. “U finalu, aduti projekta su uspješno zadovoljavanje želja klijenata te stvaranje prostora koji odražava njihovu osobnost i stil”, ističe Mešić koji kaže kako je prostor oblikovan s naglaskom na jednostavne linije, kvalitetne materijale i suptilne detalje koji stvaraju elegantan i profinjen interijer. 

Tu posebno dolaze do izražaja elementi s pozlatom koji cijelom prostoru daju i jednu dozu suptilne, nenametljive elegancije i otmjenosti. To se posebno ističe u kuhinji čiji su viseći elementi naglašeni upravo zlatnim elementima, točnije atraktivna kutna vitrina, kao i pojedina rasvjetna tijela u prostori i detalji kao što su kuhalo za vodu. Ostali zamjetni elementi u stanu svakako su mekoća i toplina kojom prostor odiše, svijetli tonovi i materijali, statement komadi namještaja, ali i neizostavna akcentna tapeta te štukature. 

“Osobno, ponosan sam na uspješno stvaranje i realiziranje prostora koji odražava stil i osobnost investitora, dok oni pak najviše cijene udobnost, funkcionalnost i estetiku svog novog doma”, ističe projektant dok ga mi paralelno pitamo kakva je zapravo bila suradnja na relaciji investitor projektant. 

Mešić naglašava kako je bila iznimno dobra i uspješna. “Kontinuirana komunikacija i otvorenost za prijedloge omogućili su glatko odvijanje projekta te postizanje krajnjeg cilja – sretnih i zadovoljnih korisnika”, govori te dodaje kako je to jedan od postulata u njegovom radu općenito, razumijevanje potreba i želja klijenata, pa onda i transformacija u kreativna i funkcionalna dizajnerska rješenja. 

“Na kraju krajeva ovo je projekt gdje smo dobili prijatelje koji su u početku bili klijenti”, zaključuje Mešić, a mi vas ostavljamo da prošetate kroz ovaj krasno realizirani stambeni projekt u Sarajevu. 

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Armin Dorado

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0