Kako preuzeti kontrolu nad financijama u 10 minuta

Godišnje u prosjeku provedemo oko 2000 sati zarađujući novac, no koliko vremena provedemo planirajući troškove? Kako se ne bi doveli u situaciju da živimo “od plaće do plaće” ili da zaostajemo s plaćanjem računa, jako je važno kvalitetno kontrolirati svoje troškove.

Često se opravdavamo nedostatkom vremena, no samo 10 minuta je dovoljno da se pokrenemo i počnemo planirati. 10 minuta je dovoljno i za praćenje stanja na računu ili provjeru plaćenih računa, a česta kontrola financija prvi je korak upravljanja njima.

Za prave financijske planove potrebno je ipak nešto više vremena, no najbolje je krenuti s onoliko vremena koliko imamo, makar se radilo o nekoliko minuta u kojima ćemo revidirati svoj dnevni ili tjedni budžet. 

Ako imate 10 minuta…

Cilj: Uskladiti svoj kalendar s ciljevima

Prvi korak: Ako imate samo 10 minuta, to je skroz dovoljno za slaganje kalendara. Postavite se prema svojim financijama jednako kako se postavljate prema svim ostalim obvezama. Ako inače u kalendar zapisujete sastanke, posjete doktoru ili teretani, zabilježite i termin u kojem ćete pregledati svoje financije i troškove, te podmiriti preostale novčane obveze.

Ako imate 30 minuta…

Cilj: Provjerite svoje stanje računa

Prvi korak: Provjerite s koliko novaca trenutno raspolažete i koje usluge banke koristite. Ako imate nešto više novca na računu, možda možete ostvariti dodatne pogodnosti u svojoj banci. Spajanjem više računa u jednu uslugu ili uzimanjem određene kreditne kartice možete znatno uštedjeti, ali i ostvariti mogućnost nagradnog programa.

Ako imate jedan sat…

Cilj: Prepoznajte buduće troškove

Prvi korak: Gotovo je nemoguće imati kontrolu nad svojim troškovima bez ideje što nas očekuje u skoroj budućnosti. Uvijek trebamo voditi računa o velikim troškovima koji slijede. Postavite si pitanje “Što me iduće čeka u životu?”, i ako se radi o vjenčanju zapitajte se kako to platiti. Ako uskoro planirate kupnju stana ili kuće i to je trošak koji je potrebno uzeti u obzir mjesecima prije.

Kada zapišete na papir sve potencijalne buduće troškove, lako ćete si posložiti prioritete i vizualizirati plan štednje i potrošnje.

Ako imate cijelo popodne…

Cilj: Zaronite duboko u svoj budžet

Prvi korak: Koliko često provjeravate koliko zaista možete potrošiti ovaj mjesec, odnosno koliki budžet imate? Ako ste to zadnji puta radili prije godinu dana ili više, vrijeme je da ponovno sjednete i popišete sve svoje mjesečne troškove i primanja i u taj plan uključite i mogućnost neočekivanih troškova. Potrošačke navike se jako brzo mijenjaju i ako vam je plaća bila dovoljna prije godinu dana to ne znači da i dalje imate iste navike.

Ako imate cijeli dan…

Cilj: Uključite profesionalce

Prvi korak: Mnogi misle kako je financijski savjetnik rezerviran isključivo za ljude koji imaju jako puno novaca, što je potpuno krivo. Ako jedva spajate kraj s krajem i imate nepodmirenih dugova, tada je savjetnik osoba koju trebate.

Ako ste spremni odvojiti cijeli dan kako biste preuzeli kontrolu nad svojim financijama, najbolje je to vrijeme posvetiti sastanku jedan na jedan sa savjetnikom za financije. Na sastanak dođite spremni, za popisanim prihodima i troškovima, i pazite da ništa ne izostavite. Većina financijskih savjetnika ili djelatnika banke koji vas mogu savjetovati prvi sastanak ne naplaćuje, već nakon postavljanja “dijagnoze” možete odlučiti želite li koristiti takvu vrstu usluge.

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0