Kako prekriti sijede vlasi bez posjete frizerskom salonu?

Siva, sijeda i pepeljasta kosa više nisu nešto što se skrivaju, dapače, društvene mreže kao što su Pinterest koji je zabilježio porast od 879 posto u pretraživanju sijede kose te Instagram na kojem se nalazi više od 1.7 milijuna fotografija pod hashtagom “grey hair” dokazuju baš suprotno. Siva i pepeljasta boja počele su dominirati Internetom prošle godine, pa su brojne zvijezde i javna lica prigrlila upravo taj trend. Iako je slaviti prirodnu ljepotu hvalevrijedno, mnoge žene i dalje zaziru od samog spomena sijedih vlasi i žele ih prikriti na sve moguće načine. Pa, ako se ipak svrstavate u tu skupinu, u nastavku otkrijte kako prikriti sijede vlasi bez odlaska frizeru i to u svega par sekundi.

Što uzrokuje sijedu kosu?

Sijeda kosa je kosa kojoj nedostaje pigmenta, odnosno melanina. Sijeda kosa kao pojam zapravo ne postoji – riječ je o bijeloj vlasi kose koja izgleda sivo kada je prošarana pigmentiranim dlakama kose. Bez obzira jeste li brineta, plavuša ili crvenokosa, boju vaše kose diktiraju pigmentne stanice koje stvaraju melanin u folikulu dlake. Starenjem te pigmentne stanice počinju propadati, a s tim i dlaka poprima novu boju – sivu, odnosno bijelu. Taj proces diktira uglavnom genetika, ali vanjski čimbenici poput stresa, loše prehrane i hormona također imati utjecaja. Sijeda kosa prirodno ne može se vratiti u prvotnu boju, osim ako je pobijelila ili posijedila zbog nekog zdravstvenog problema (npr. nedostatak vitamina B12, anemije, poremećaja štitnjače) ili terapije lijekovima. Ako su vaši roditelji počeli dobivati sijede u mlađoj dobi, vjerojatno ćete i vi. U prosjeku, većina ljudi do navršenih 50 godina ima 50 posto sijedih vlasi na glavi.

Njega sijede kose

Sijedoj kosi nedostaje pigmenta, sklonija je UV oštećenjima, stoga je još važnije koristiti UV zaštitne proizvode u sezoni proljeće/ljeto. Također, sijeda kosa lako odbacuje nanesenu boju, pa koristite ljubičaste šampone i regeneratore za pranje kako bi boja što dulje ostala svježa i željene nijanse, a ne žuta, narančasta ili bez sjaja. Sijeda kosa često se kovrča, znatno je tanja na vrhovima nego pri korijenu, a nerijetko je i grublje teksture. Kako biste ublažili dojam neuredne dlake, svaki tjedan je dubinski njegujte maskom za kosu.

Proizvodi za prikrivanje sijedih vlasi

Ako niste jedna od onih koja ponosno pokazuje svoje sijede već ih želite prikriti, onda znate koliko je to naporan proces. Održavati boju svježom bez primisli o sijedim vlasima zahtijeva česte odlaske frizeru. Kako biste između posjeta umanjili vidljivost sijedih te ih u trenu prikrili, beauty industrija predstavila je nekoliko proizvoda koji će pomoći u tren oka. Ionako je najčešće riječ o pokojoj sijedoj vlasi ili korijenu kojeg želite bojom približiti ostatku kose.

Najnoviji proizvodi za pokrivanje korijena ili sijedih vlasi toliko su napredni, da cijeli proces prikrivanja traje nekoliko sekundi ili minuta! Lako ih je nanijeti kod kuće, pokrivanje najčešće traje dok ne operete kosu, a boja se neće prenijeti na jastuk ili odjeću.
S ovih će nekoliko proizvoda prikrivanje sijedih biti brzo, jednostavno i efikasno, a to je upravo ono što tražimo!

L’oreal Magic Retouch sprej za kosu 


Dostupan u osam nijansi, ovo je jedan od najprodavanijih sprejeva za prekrivanje sijedog izrasta. U samo tri sekunde nanosi se na kosu, ne razmazuje se i nije ljepljiv nakon što se osuši. Ne sadrži amonijak ni peroksid, kao ni sintetičke boje, a na kosi traje do pranja.

Bumble and Bumble olovka


Jedan od najjednostavnijih proizvoda za korištenje posebno je zahvalan onima s tek pokojom sijedom vlasi. Kao što biste koristili i obične bojice, ovom olovkom samo prebojite korijen ili cijelu vlas po dužini. Ne ostavlja ljepljivi trag i nije ga potrebno čekanje kako bi se boja osušila – jedan potez olovkom po sijedima i gotovi ste!

John Frieda Root Blur


Sjenilo za kosu dolazi u dvije nijanse koje miješate kako biste dobili točno onu boju koja vam je potrebna. Puder sjenilo prianja na vlasi, a ne za kožu, pa je prikrivanje jednostavno i vrlo prirodno.

Oribe Touch-Up sprej za kosu

Nekoliko brzih “udara” na kritično područje prirodno pokriva korijen i ne ostavlja ljepljive tragove na kosi. Ipak, korisnici tamnijeg tona kažu kako neprecizan nanos može rezultirati tamnim vlasištem, pa je ovo najbolje za one sa svjetlijim kosom. Dostupan je u pet nijansi. Brzo sušeća formula puderaste teksture, poput obojenog suhog šampona, koja ujedno apsorbira prljavštinu i masnoću.

Color Wow Root Cover Up


Ovaj proizvod na kosu nanosi se poput sjenila, što ga čini vrlo jednostavnim za upotrebu. Bit će potrebno nekoliko poteza kako biste bili sigurni da je svaka sijeda skrivena, ali ova formula, koja je dostupna u osam nijansi, jedna je od najpostojanijih na tržištu.

L’oreal Magic Retouch maskara za kosu

Maskara za kosu ciljano djeluje na sva mjesta na kojima je potrebna, a zahvaljujući preciznoj četkici apliciranje je jednostavno i brzo. Dostupna je u pet nijansi, a zahvaljujući dobrim pigmentima, prirodno se stapa s ostatkom kose. Potrebno je pet minuta da se osuši na kosi, a želite li ubrzati proces možete koristiti i fen.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici. 

Fotografije: @sarahharris

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0