Kako posložiti najljepši gallery wall?

Od prošle godine, galerijama fotografija na zidovima strahovito je porasla popularnost. Iako izgledaju predivno, u praksi ih nije lako organizirati da izgledaju nehajno, a uredno, zbog čega često ne sliče na one koje viđamo na Instagramu ili u časopisima. Galerija na zidu može u potpunosti transformirati sobu, dajući joj dozu osobnosti i izražavajući stav, a na jednom zidu tako možete imati sve svoje fotografije, slike, printeve i uspomene.

Bilo da već imate spremne i uokvirene printeve ili tek krećete s prikupljanjem kolekcije, nekoliko je pravila kojih se trebate pridržavati da bi vam ovaj proces bio lagan i zabavan.

  1. Dobro razmislite o tome što želite uokviriti

Ideja je zaista bezbroj i upravo se u mnoštvu kreative lako pogubiti.

Eklektične galerije najčešće izgledaju najbolje, ali ako ste ljubiteljica minimalizma i to se može predivno ukomponirati. Potražite okvire različitih veličina, printeve s tipografijom ili brojkama, apstraktnu umjetnost i stare fotografije. Želite li pak dojam minimalizma – držite se okvira koji će svi biti iste boje – crni, bijeli ili zlatni.

  1. Razmislite o boji zida i svjetlu

Fotografije i printevi ne bi trebali biti u boji zida već bi trebali doći do izražaja. Ako na zid plave boje stavite print ili okvir u istoj boji,  niste postigli nekakav rezultat, zar ne? Također, razmislite o svjetlosti tijekom dana u stanu kako se ne bi reflektirala od okvira.

  1. Isprobajte kako će oblici okvira izgledati na zidu

Ako niste sigurni kako će sve izgledati na zidu, okvire položite na papir, a izreske papira u veličini okvira stavite na zid. Tako ćete dobiti potpuni prostorni dojam i konačnu predodžbu.

  1. Prikupite sve potrebne materijale

Bušite li zid, trebat će vam čavli i čekić, ako koristite teže okvire onda vam je potrebna i tipla za čavao. Ako želite objesiti malo lakše okvire, razmislite o naljepnicama koje fantastično drže i lagane su za skidanje sa zida. Evo prijedloga koje naručiti s Amazona.

  1. Napokon objesite sve fotke, printeve i slike

Na zidu olovkom lagano označite mjesta gdje bi trebali biti kutovi okvira te izračunajte gdje morate ili zabiti čavao ili zalijepiti naljepnicu. Koristite libelu, čiju aplikaciju možete skinuti i na smartphone kako bi okvir bio ravan.

Nakon obavljenog posla, skuhajte si kavu i uživajte u svom novom predivnom kutku stana.