Kako ove godine blagdansku pripremu jela učiniti još jednostavnijom?
Blagdansko razdoblje je najljepši dio godine, ali zbog svečanih okupljanja može biti i stresno. Taj se dio može jednostavno riješiti, organizacijom koja vam može blagdansku pripremu jela učiniti jednostavnijom. Najvažnije što možete napraviti je – plan, jer ćete si tako značajno olakšati pripremu. Imajte točno određen timeline i svaki dan odvojite za rješavanje nekog od zadataka koji se nalazi na tom timelineu. U nastavku otkrijte korake pomoću kojih će blagdanska priprema jela biti jednostavna i stress free.
Tjedan prije
Nekoliko dana prije svečanog ručka ili večere, odvojite vrijeme da prelistate omiljene kuharice i možda pronađete neki recept kojim možete oduševiti svoje goste. Iako blagdansko razdoblje tradicionalno ima klasičan meni, goste možete iznenaditi klasicima u modernom ruhu. Nakon što odaberete recepte, prema tome što vam je potrebno, složite listu za shopping. Namirnice koje možete, kupite nekoliko dana unaprijed kako vam dan ručka ili večere ne bi bio stresan.
Ako planirate pripremiti recepte koje nikad niste radili, a riječ je o nešto kompliciranijim jelima, obavezno ih probajte napraviti i kušati jednom prije ručka ili večere na koju vam dolaze gosti, kako biste izbjegli potencijalnu katastrofu u zadnji čas. Napravite plan kojim ćete redoslijedom raditi jela i preporučujemo da radite jedno po jedno – najprije hladno predjelo i desert, a potom i glavno jelo te toplo predjelo, ako se ono nalazi na meniju. Time ćete izbjeći da radite paralelno nekoliko stvari i da nešto tijekom pripreme zaboravite napraviti.
Korisno je pogledati i YouTube ili TikTok tutoriale u kojima možete pronaći tips & tricks za pripremu jela, ali i dekoriranje blagdanskog stola. Nekoliko dana prije počnite i razmišljati kako ćete dekorirati stol te kupite sve što vam je potrebno poput svijeća, dekorativnih ubrusa i sličnih stvari.
Dan prije
Pročitajte sve recepte koje planirate raditi još jednom i provjerite jesu li sve namirnice na broju i imate li sav potreban kuhinjski pribor – bilo bi zaista nezgodno da vam nedostaje otvarač za vino. Ako radite jela koja zahtijevaju puno sjeckanja, naša je preporuka da rezanje povrća odradite dan ranije. Kako bi proces tekao još brže bitno je imati kvalitetan nož, ali i onaj koji je baš namijenjen sjeckanju povrća. Jedan od najboljih alata koje možete imati u kuhinji je Fontignac kuharski nož – višenamjenski nož s oštricom od 200 mm, koji je idealan za sjeckanje i rezanje gotovo svega što trebate kuhati.
Dan prije možete rezervirati i za pacanje mesa, a dan izdvojite i za pripremu hladnog predjela i deserta. Razmislite i o tome da desert ne radite sami već ga naručite, a zatim svakako i odlazak po desert uračunajte u svoj raspored, također dan prije. Ako niste pronašli nikakav novi recept, nešto s čime ne možete pogriješiti na meniju je tatarski biftek – jedno od nama omiljenih, klasičnih predjela, koji svi obožavaju. Tajna se krije u tome da dobro nasjeckate meso, u čemu će vam najbolje poslužiti specijalizirani Fontignac nož za meso s oštricom od 200 mm koja klizi kroz meso, te da tatarski dobro začinite i dodate neki začin po vašem ukusu zbog kojeg će vašim gostima ovo jelo ostati u sjećanju.
Navečer stavite u perilicu posuđa sav pribor za jelo, tanjure i zdjele kako bi do jutra bili čisti i spremni za serviranje. Nemojte zaboraviti oprati i staklene čaše. Obavite nabavku pića i stavite ih hladiti te stavite raditi led. Dan prije odvojite i za kupovinu cvijeća koje već tu večer možete posložiti u vaze.
Nekoliko sati prije
Jutro je idealno vrijeme za dekoriranje blagdanskog stola, kako biste se nakon toga mogli posvetiti pripremi jela. No, nemojte se ograničiti samo na dekoracije, već posložite i sav pribor i čaše na stol. S obzirom na to da su hladno predjelo i desert spremni, vrijeme je za glavno jelo.
Ako se na meniju nalazi riba, posjet ribarnici je ono što ćete prije napraviti prije ili nakon dekoriranja stola, a potom započinje priprema. Ono što je bitno kod pripreme ribe da imate izvrstan nož uz pomoć kojeg će filetiranje i rezanje ribe biti brzo i jednostavno. Fontignac Santoku nož idealan je pribor za to jer je riječ o fleksibilnom nožu s oštricom od 180 mm koji može poslužiti i za rezanje mesa.
Izvadite sve namirnice koje su vam potrebne za pripremu jela na kuhinjski pult kako bi vam bile lako pristupačne te tempirajte pripremu jela tako da ste gotovi minimalno 30 minuta prije nego gosti stižu, sa svime što možete završiti prije njihova dolaska, tako da se možete presvući i našminkati prije nego stignu.
30 minuta prije
Hladno predjelo koje vam stoji u hladnjak izvadite i stavite na kuhinjski pult kako ga ne bi servirali prehladnog. Posložite sva jela koja su spremna na kuhinjski pult, a ako nešto trebate završiti izvadite lonce ili posude za pripremu toga kako ih ne biste tražili dok gosti sjede za stolom. Na stol postavite boce s vodom te zapalite svijeće. Pripremite welcome drink ili aperitiv za svoje goste, otvorite bocu prosecca i popijte čašu s boljom polovicom te se opustite prije nego što svi stignu.
Priprema unaprijed ključna je kako bi blagdani prošli bez stresa čak i ako po prvi put ugošćujete obitelj i prijatelje kod sebe na ručku ili večeri. Osim što obavezno morate u nabavku namirnica i piće, provjerite i imate li dovoljno pribora za serviranje i čaša te je li vaša kuhinja opremljena sa svime što vam je potrebno za jednostavnu pripremu jela. U slučaju da vam nedostaje esencijalan alat za pripremu jela, poput kvalitetnog noža, u širokoj ponudi brenda Fontignac pronaći ćete izvanredno oštre i praktične noževe za sve potrebe. Prikupljanjem naljepnica u Petrolu i Croduxu te digitalno putem aplikacije “Na putu”, noževe možete kupiti i do 82 posto nižoj cijeni, sve do 22. siječnja 2023. godine.
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije: