Dina Dončević 13.04.2025.

Kako dekorirati stol za ovaj Uskrs? Otkrivamo ideje koje će vas oduševiti…

Uvijek smo u potrazi za inspiracijom kad je dekoriranje stola u pitanju, pa smo ususret Uskrsu odlučili potražiti pomoć stručnjakinje Oleandre Filipović, suosnivačice brenda NTS Events koji stoji iza nekih od najljepših evenata, svečanih događanja i vjenčanja u Hrvatskoj.

Oleandra Filipović

Priroda je u potpunosti propupala, pa su inspiraciju za dekoriranje stola za Uskrs pronašle upravo u ljepoti, mirisima i bojama proljeća. S obzirom na to da je to razdoblje toliko inspirativno, savjetujemo vam da se posvetite dekoriranju stola i time zadivite svoje goste, a da kuhanje prepustite – drugima. Šunka, domaći kruh, sir, mladi luk, pinca i rotkvice, neizostavan su dio blagdanskog stola za Uskrs, a u kombinaciji sa svježim cvijećem, granama, vazama i ubrusima od tkanine, mogu svakom stolu dati poželjnu dozu tradicije.

No, ne mora sve za Uskrs biti u znaku tradicije, te ne mora svaki blagdan proći u znaku stresnih trenutaka, kupovine namirnica danima unaprijed i pripremi jela. A na što točno ciljamo kad je to u pitanju, otkrivamo vam u nastavku.

“Uskrs i proljeće prirodno idu ruku pod ruku – oboje simboliziraju novi početak, buđenje, nježnost i optimizam. Upravo tu emociju željela sam pretočiti i u dekoraciju – da stol postane mala oaza radosti i svježine”, otkrila nam je Oleandra iz NTS Eventsa, kad smo ju pitali zašto ih su probuđena priroda i prve zrake sunca toliko inspirirale.

Upravo su se zato na stolu našli klasici proljetnog vrta: ranunkule, tulipani i božuri – vječni favoriti koji uvijek unesu dozu elegancije i nježnosti. Pastelni tonovi i latice prenijeli su miris cvjetne livade ravno na stol, a blagdanskom postavu donijele osjećaj lakoće, živosti i veselja.

Kad smo Oleandru pitali koja im je najčešće polazišna točka prilikom dekoriranja stola, otkrila nam je da uvijek prvo odabiru stolnjak, pa i posuđe. “Nakon što to odaberemo, cijela priča dobiva ton – kao da nam sama dekoracija krene šaptati što dalje raditi. Detalji se onda jednostavno nadograđuju, i svaki sloj doprinosi jednoj skladnoj, estetskoj priči“, otkrivaju nam. A upravo joj je taj osjećaj sklada koji se postigne kad su sve dekoracije, ali i namirnice za tradicionalni uskrsni doručak, na stolu najbitniji. Zato je važno da se dekoriranju stola posvetite jednako kao i serviranju jela.

“Najvažnija stvar je taj osjećaj sklada – kad se sve poveže u harmoničnu cjelinu, a prostor ‘diše’ s dekoracijom. Stol nije samo površina za jelo – on postaje pozornica atmosfere, vizualni uvod u ono što slijedi. Najbitnije je postići da dekoracija izazove emociju i da se gosti zaustave i kažu – wow, ovo je stvarno posebno”.

A kako da to i vama uspije ovog Uskrsa, kad vam stižu gosti na ručak ili, jednostavno, želite podići iskustvo doručka s ukućanima na višu razinu? Glavni savjet koji nam je dala Oleandra je da ne bojite detalja koji iznenađuju! Ručno napisana poruka, stih na tanjuru, simboličan ukras – sve su to su mali elementi koji izazivaju osmijeh i potiču razgovor. “Bitno je da stol izgleda pozivajuće, a sve na njemu slasno – da ne djeluje kao da se ne smije ništa dotaknuti. Ljepota stola nije u ‘muzejskoj’ urednosti, već u toplini koju odašilje. Uskrs je slavlje, a vaš stol neka to i odražava – s puno srca, emocija i pažnje prema onima koji će za njim sjesti”, kaže suosnivačica NTS Eventsa.

Isto tako, ova proljetna sezona idealna je da postanete dio tima “više je više”. Iako je ključno da dekoracija na stolu ima smisao i da nešto poručuje, to ne znači da ona mora biti minimalna, da bi bila skladna. Različite vrste cvijeća, grane s ukrasima, vijenci, dekorativna gnijezda, personalizirane pisanice, košarice za pisanice, vaze u različitim visinama i ubrusi koji nisu samo funkcionalan element na stolu sve su ono čime se možete poigrati.

Pa tako na tanjure možete poslagati dekoracije koje se jednostavno mogu napraviti s pisanicom, ubrusom, trakicom i jednim svježim cvijetom poput tulipana. Ubrus zarolajte po dijagonali (najdužoj strani), u sredinu položite pisanicu, a sve povežite trakicom koja drži i cvijet. Kad sve složite, rubovi ubrusa strše kao zečje uši što će sigurno izazvati oduševljenje gostiju.

Naš glavni savjet za ovaj Uskrs je da se, uz ove savjete stručnjakinja za dekoriranje, posvetite izgledu svojeg stola i uživate u kreativnosti, a da manje vremena provedete u kupovini svih namirnica za doručak i ručak te pripremi jela. Ako vam se na prvu čini da je riječ o nemogućem scenariju, tu smo da vas razuvjerimo i otkrijemo vam da dok vi postavljate cvijeće u vaze, namirnice za uskrsni doručak samo stižu na vašu adresu.

Aplikacija Wolt ne samo da nudi bogat izbor restorana iz kojih možete naručiti pripremljena jela, već krije i Wolt Market sekciju u kojoj možete pronaći namirnice koje su vam potrebne, od rolane lopatice koja se mora naći na svakom uskrsnom stolu i polutvrdog sira, pa sve do zanimljivih uskršnjih dekoracija i boja za pisanice.

Isto tako, na Woltu možete pronaći i delicije craft pekarnica, kao što su Didov kruh iz Bread Cluba ili, pak, Kroštula pince koju smo pronašli u ponudi Fisherije. Ako tražite svježe voće i povrće te delikatese malih proizvođača u dućanima Mrkvica mogu se pronaći sve blagodati prirode koje pripadaju na uskrsni stol kao što su mladi luk, rotkvice i jaja iz OPG-ova.

Mirisi teletine i pečenog krumpira evociraju sjećanje na bakinu kuhinju i vrijeme provedeno na obiteljskim druženjima, što najčešće povezujemo s blagdanima, no to ne znači da sate prije dolaska gostiju morate provesti u kuhinji. Restoran Vodnjanka nudi tradicionalna jela s twistom, a povodom Uskrsa kreirali su i poseban meni na kojem se nalaze tagliata od teletine poslužena s aromatiziranim pečenim krumpiorom, fritulama od skute i poriluka te tikvicama u tempuri te bumbarska torta od mendule – bezglutenska opcija od badema, jaja i šećera s domaćom marmeladom od naranče za desert.

Obrok možete začiniti i s pokojom čašom hrvatskog bijelog vina poput Škrleta ili Unikata vinarije Voštinić Klasnić iz Miva galerije vina s etiketama koje se dizajnom savršeno uklapaju u dekor stola.

Nedostaje još samo – cvijeće! Čak i taj dekorativni dio stola možete naručiti putem Wolt aplikacije, a cvjećarna Eluni nudi rezano cvijeće, poput tulipana, koje smo mi iskoristili za kreiranje dekoracija za pisanice s ubrusima i time im dali dozu posebnosti.

Ovog Uskrsa uživajte u druženju s najbližima i prepustite se kreativnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MagMe (@magme.hr)

A za sve ostalo, u ruke uzmite smartphone i na aplikaciji Wolt odaberite namirnice, jela za ručak, desert, cvijeće i piće te opušteno, bez stresa i bez potrebe za odlaskom iz kuće provedite blagdansko razdoblje.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije i video: Vigor Klaić

Sadržaj je nastao u suradnji s brendom Wolt.

Zahvaljujemo Amadria Park Hotelu Capital na ustupljenom prostoru za snimanje.