@joygathright

Kako da vam mirisne svijeće dulje traju?

Zimi smo skloniji više vremena provoditi kod kuće, a za stvaranju cozy atmosfere pridonose mirisne svijeće. Ne krijemo kako smo veliki obožavatelji mirisnih svijeća, uživamo u njihovom mirisu i prigušenoj svjetlosti te ih obožavamo kupovati, no nitko ne voli kada se dogodi situacija da se svijeće ne mogu iskoristiti do kraja. No, postoji par trikova uz pomoć kojih ćete izvući maksimum iz svojih mirisnih svijeća. Evo kako uz pravilnu njegu možete uspjeti u tome da vam mirisne svijeće dulje traju.

@wellboxed

Skratite fitilj

Prije nego što svijeću zapalite skratite fitilj na oko 10 milimetara i to učinite svaki put prije nego što je ponovno upalite. Kad maknete višak fitilja. Tako će svijeća ujednačenije sagorijevati i imati miran plamen, a u konačnici to znači da vam se neće dogoditi da dio svijeće izgori, a dio ne. Fitilj bi se trebao kratiti otprilike nakon četiri sata gorenja svijeća, naravno, kad je plamen ugašen te kad se svijeća ohladila do sobne temperature. Za to koristite posebne škarice koje možete pronaći kod brendova koji u svojoj ponudi imaju mirisne svijeće kao što su Diptyque ili Zara Home.

Zara Home

Prvo paljenje je najbitnije

Koliko god ovo čudno zvuči, prvi put kad upalite mirisnu svijeću, ostavite je goriti minimalno dva do tri sata bez gašenja. Ovo će pojačati ispuštanje ugodnog mirisa svijeće na maksimum te je jedan od najvažnijih postupaka kako biste spriječili “tunneling”, odnosno situaciju da vam svijeća sagorijeva po sredini, ostavljajući neotopljeni vosak sa strana.

Kod mirisnih svijeća, timing je sve

Pravilo glasi da bi svijeća trebala goriti jedan sat za svakih 2,5 centimetra njihova promjera, no nikako dulje od četiri sata odjednom. Ako svijeća gori dulje od četiri sata to slabi fitilj i dolazi do mogućnosti da se fitilj prelomi i padne u vrući vosak te ostane ispod njega, a isto tako, svijeća bi mogla početi proizvoditi dim. Ne bi trebalo proteći više od 30 minuta nakon gorenja da se vosak na površini u potpunosti otopi do rubova, a nikako nemojte ugasiti svijeću prije nego što se to dogoditi jer će neotopljeni vosak stvoriti ring oko otopljenog dijela koji se više neće moći otopiti – tada svijeću nećete moći iskoristiti do kraja.

Koristite zvono za gašenje svijeće

Osim što ćete korišenjem zvona ugasiti svijeću jednostavnije i sigurnije, izbjeći ćete situaciju da vrući vosak prska okolo te da ostanu tragovi čađe na svijeći. Zvono za gašenje svijeće možete pronaći u ponudi danskog brenda Frama i Ferm Living ili, pak, u robnoj kući Ikea.

Finnish Design Shop

Pazite da fitilj ostane centriran

Još jedna stavka koja će vam pomoći u tome da izbjegnete “tunneling” krije se u tome da pripazite je li fitilj svijeće centriran. Ako nije, nakon što zagasite svijeću i dopustite da se vosak ohladi na nekoliko minuta, laganim pokretom pomaknite fitilj na sredinu svijeće kako bi vosak ravnomjerno sagorijevao.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram, Frama, Ferm Living, Zara Home

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0