Julie Pelipas je kraljica minimalizma i oversized krojeva! Evo komada kojima možete rekreirati njezin stil…

Ako niste čuli za ime Julie Pelipas, sigurni smo da ste vidjeli njezinu fotografiju na Instagramu, vjerojatno s Tjedana mode koje redovito pohodi. Visoka i vitka, sa snažnim crtama lica i izrazito elegantnim pristupom odijevanju, Pelipas je već dugi niz godina u fokusu modne industrije – koliko zbog svog stila, toliko i zbog prirode posla. Ukrajinka, koja s obitelji živi u Londonu, bila je sastavni dio timova koji su postavili magazine Harpers Bazaar i Vogue u Ukrajini. Danas je Pelipas na čelu vlastitog brenda “Bettter” za koji je ove godine osvojila glavnu nagradu na prestižnom “Karl Lagerfeld” natjecanju grupacije LVMH, za najbolju novu dizajnericu.

 

Pelipas je od svojih najranijih dana u modnoj industriji bila zagovornica kreativaca u svojoj zemlji — kao glavna urednica ukrajinskog izdanja magazina Vogue, neumorno im je davala platformu u tisku za promoviranje svojih radova i otvarala im vrata na međunarodnoj razini. Također, postavila je ukrajinski Vogue na svjetsku razinu, jasno postavljajući svoj pristup estetici u fokus – koji je doista neodoljiv. No, nakon užurbanog načina života, odlučila je napraviti korak unazad (ili unaprijed) i prekinuti svoju uredničku karijeru te lansirati brend koji će promovirati korištenje upcycling tehnologije.

Kroz brend, Pelipas se odlučila na kreiranje odjevnih komada koje i sama nosi: u fokusu su prefektni krojevi, rekonstruirana odijela, maksi suknje, čiste linije i prigušena paleta boja kojom dominiraju siva, crna, bijela i plava. Ništa neočekivano, a istovremeno toliko profinjeno. Ipak, ljepota odjevnih komada koje kreira leži u tome što su sve tkanine rabljene ili vintage, a pronalaz ih na ukrajinskoj vintage scene uz koju je Pelipas odrastala. Brend je pokrenula 2020. godine, nakon čega je uslijedila pandemija, a onda i rat u njezinoj državi. Pelipas se s obitelji preselila u London, započela je humanitarne akcije za pomoć Ukrajini i uspjela je postaviti “Bettter” u fokus modne scene.

No, ova modna kreativka prvenstveno je postala kultna figura u svijetu mode zahvaljujući svojoj minimalističkoj estetici i pristupom stilu. Za Net-a-Porter prije nekoliko godina govorila je o ljubavi prema odijelima i djetinjstvu kao periodu u kojem se počela zanimati za modu. Njezine baka i mama bavile su se krojenjem i ona ih je rado promatrala dok su izrađivale odjeću po mjeri. Kad se preselila u Kijev radi studija novinarstva, provodila je sate gubeći se po vintage dućanima i tako je otkrila svoju i danas najdražu odjevnu kombinaciju. Kupovala je rabljena muška odijela i kasnije ih prekrojila za sebe. Tad je kaže, puno eksperimentirala s odijevanjem, ali u odijelu se osjećala najbolje – ugodno, samouvjereno i moćno (što je upravo i osjećaj svakoga tko razvije osoban stil odijevanja). No, kroz godine je odbacila prekrojavanje po mjeri i prigrlila oversized krojeve – po čemu se također i počela izdvajati od mase.

 

 

Osim muških krojeva, Pelipas nerijetko uživa i u izrazitoj ženstvenosti koju donosi komadima poput dugih suknji i haljina do poda koje su s druge strane, gotovo pa uvijek pripijeni uz tijelo. Nedvojbeno je da se uvijek radi o odjevnim komadima koji su elegantni, jednostavni i nosivi od jutra do večeri. Doista, Ukrajinka dokazuje da dobar stil ne zahtjeva neudobnost i da klasični komadi mogu iznijeti veliku eleganciju. No jednako tako, ona dokazuje i da u modi vrijedi poznato pravilo – ne radi se o tome što nosite, nego kako nosite.

 

 

Da je Pelipas inspiracija mnogima dokazuje i Instagram profil @juliepelipascloset koji secira njezine outfite i pratiteljima otkriva koje komade dizajnerica nosi. Ako vam se sviđa stil ove kreativke, u nastavku vam donosimo komade iz aktualnih kolekcija high street dućana kojima možete rekreirati njezin način odijevanja – vjerujemo da bi se svidjeli i samoj Julie Pelipas!

 

Hlače Massimo Dutti
Suknja Massimo Dutti
Košulja i hlače Massimo Dutti
Kaput Massimo Dutti
Sako COS
Kaput COS
Sako COS
Odijelo COS
Top Zara
Hlače Zara
Haljina Zara
Vesta i suknja Arket

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram, Massimo Dutti, COS, Zara, Arket

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0