Jednostavna jela s lososom koja možete napraviti za girls night
Večernja kućna druženja s prijateljicama ne mogu proći bez salve smijeha, prepričavanja posljednjih doživljaja, mjehurića i ukusnih zalogaja. No, fokus je i na zabavi i provođenju kvalitetnog vremena zajedno, zato nije poanta da girls night provedete u kuhinji. Umjesto toga, odlučite se za jednostavna jela koja će oduševiti vaše prijateljice, koja su niskokalorična pa su idealna za večernje sate, a zbog kojih nećete prolazi stres oko pripreme i kuhanja.
Losos se nameće kao izvrsna namirnica za kreiranje zanimljivih finger food jela, a kao sastojak jela iznimno je nutritivan i odličan izvor proteina te omega-3 masnih kiselina. Ono što će vaše cure najviše zanimati je činjenica da je niskokaloričan pa se bez grižnje savjesti može konzumirati u večernjim satima, a i dobar je izvor vitamina skupine B, kalija i selena te se tvrdi kako pozitivno utječe na mentalno zdravlje, odnosno da može poboljšati raspoloženje i smanjiti anksioznost – što je uvijek dobra vijest za after work druženje.
Sad kad smo utvrdili kako bi se definitivno trebao naći na vašem girls night meniju, otkrit ćemo vam i dva jednostavna jela kojima možete oduševiti prijateljice. Iako je priprema lososa u pećnici također vrlo brza i jednostavna, mi smo se ovog puta ipak odlučili za dimljeni losos koji je spreman za konzumaciju. Pronaći ga možete u Official Salmon Deliju, novom zagrebačkom delikatesnom dućanu čiji je fokus upravo na tom ribljem specijalitetu. U njihovoj se ponudi kriju brojne gurmanske opcije koje pružaju užitak u hrani bez grižnje savjesti.
Za prvo jelo koje predlažemo – bline s dimljenim lososom, osim tog sastojka bit će vam potrebno i: 70 grama brašna, 40 grama heljdinog brašna, žličica šećera, 1/4 žličice praška za pecivo, 1/4 žličice soli, 2 jaja, 125 mililitara mlijeka te 50 grama maslaca.
Blini su ruske mini palačinke koje se služe s crème fraîche ili kavijarom, pripadaju u jedno od najpopularnijih jela u Rusiji, a redovito se služe i s lososom. Kako biste napravili bline, u posudi najprije pomiješajte obje vrste brašna, šećer, prašak za pecivo i malo soli. Zatim dodajte mlijeko i žumanjke od dva jaja. Bjelanjke nemojte baciti već ih u posebnoj posudi istucite u snijeg, pa ga umiješajte u smjesu sa žumanjcima. Zatim dodajte dvije žlice otopljenog maslaca, pa još malo promiješajte. Na tavi otopite maslac i pecite male palačinke, nalik američkim. Palačinke je potrebno peći dok se na površini ne pojave mjehurići. Okrenite i pecite još pola minute s druge strane, pa ih prebacite na tanjur i poslužite tople.
Bline poslužite s rezanim dimljenim lososom i namazom od mascarponea – mascarpone pomiješajte s drobljenim paprom i cvijetom soli te dobro izmiješajte, napravite žličnjak i posložite na tanjur.
Drugo jednostavno jelo s dimljenim lososom potječe, pak, iz skandinavskih zemalja, a riječ je o losos gravlaxu. Riječ je o tradicionalnom načinu pripreme ribe koja se prekriva mješavinom soli, šećera i kopra kako bi se postigao poseban okus. Losos gravlax često je začinjen i svježim koprom, a može naknadno biti i dimljen. Ovo je jelo najčešće posluženo kao predjelo, a uz file svježeg lososa bit će vam potrebno i: vezica kopra, 250 grama krupne morske soli, 250 grama šećera te žlica crnog papra u zrnu.
S pripremom započnite tako da file lososa dobro posušite. Zatim u mužaru zdrobite papar te kopar operite i krupno nasjeckajte. U posudu stavite kopar, papar, sol i šećer te sve dobro izmiješajte. Nakon toga ćete file staviti na plastične folije posložene u obliku slova X te začine stavite na foliju. Zatim foliju sa začinima omotajte oko filea kako bi se ravnomjerno rasporedio i dobro učvrstite te stavite u posudu za pečenje. Losos bi se tako trebao marinirati dva dana, s tim da se svakih 12 sati treba okrenuti, a nakon što ga okrenete trebali biste na njega staviti i opterećenje. Nakon dva dana skinite foliju i odstranite ostatak začina pa lagano isperite losos pod mlazom hladne vode i narežite na tanke ploške.
Ako si želite maksimalno olakšati ovako mariniran losos gravlax možete i kupiti u Official Salmon Deliju, a predlažemo vam da ga servirate uz croissant i wasabi umak. Croissante kupite ili ispečete te pustite da se ohlade, a zatim pomiješate mascarpone sa sitno narezanim vlascem i solju te tim namazom napunite krosan. Na to posložite narezani losos, a sa strane pripremite wasabi umak koji ćete napraviti tako da pomiješate wasabi pastu s jogurtom.
S ovakvim ćete maštovitim jelima od lososa koji su jednostavni za pripremu, oduševiti svoje prijateljice, a ako pak ne stignete odvojiti vrijeme niti za ovako kratku pripremu jela, blini s lososom i gravlax losos mogu se kupiti i gotovi u Official Salmon Deliju smještenom u hotelu Zonar Zagreb.
* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.
Fotografije: PR