Jedinstven spoj umjetnosti i vina u zelenoj oazi na južnim padinama Medvednice

Ako volite suvremenu umjetnost, vrhunska vina, povijesna zdanja i zeleni mir vinorodnih brežuljaka – jedno od ovog ili sve navedeno, “Art & Wine Day” koji će se održati u nedjelju 9. srpnja s početkom u 12 sati na imanju vinarije Litterarii kraj Zeline događaj je koji ne smijete propustiti – i savršena prilika za bijeg iz zagrebačke gradske vreve.

Vinarija Litterarii i Kolekcionart platforma za promociju mladih hrvatskih umjetnika pozivaju vas na prodajnu pop up izložbu na kojoj će se radovi umjetnika predstavljenih na Kolekcionartu naći u novom ambijentu kurije Nespeš i njenih zelenih vinograda. Kurija Nespeš zaštićeno je kulturno dobro i jedinstveni vinski projekt Sjeverne Hrvatske, u čijim se podrumima pod bačvastim ciglenim svodovima vino proizvodi još od 1794. godine, kada je kurija izgrađena kao ladanjsko imanje. Kurija je često mijenjala vlasnike, no proizvodnja vina nikad nije prestala, čak ni kad je zgrada kurije nakon Drugog svjetskog rata prenamijenjena u osnovnu školu.

Danas je u njoj vino ponovno na prvom mjestu, a sve zahvaljujući obitelji Hanžek koja je na imanju kurije obnovila uzgoj loze i proizvodnju vinai restaurirala staro zdanje koje po viziji vlasnika polako postaje vinsko-edukacijski centar, ili riječima Gorana Hanžeka – “škola u prirodi koja nas uči ispunjenijem životu, gdje nema toliko stresa, ali zato ima više zadovoljstva i zahvalnosti na svemu dobivenom, stečenom i proživljenom”.

Kao nastavak na događaje poput “Kina u Vinogradu”, “Via Note” koncerta klasične glazbe u vinogradu, ili gostovanja neprežaljenog zagrebačkog restorana Apetit City, koji se na jedan dan ponovno vratio u život na ljetnoj terasi vinarije Litterarii, “Art & Wine Day” iskorak je vinarije u svijet vizualne umjetnosti, koja bi prema viziji vlasnika kroz izložbe, interaktivne radionice i razgovore trebala postati sastavni dio ove za sva osjetila predivne nove priče Zagrebačkog prigorja.

Luisa Pascu “Frižider”

Na ovoj jedinstvenoj izložbi posjetitelji će moći uživati u radovima mladih hrvatskih umjetnika predstavljenih na platformi Kolekcionart – Nikice Jurkovića, Klasje Habjan, Ive Zagoda, Luise Pascu, Tee Lovrić, Jurice Pušenjaka, Ivana Oštarčevića, Nikoline Segarić i Bartola Galovića. O Kolekcionartu smo pisali prije par mjeseci kada je platforma lansirana, s ciljem da mlade umjetnike predstavi što široj hrvatskoj i međunarodnoj publici i umjetnost učini pristupačnijom.

Lorena Almaši “Van okvira”

Ekipa iz Kolekcionarta radi to fokusirajući se na korištenje digitalnih kanala i društvenih mreža gdje zaljubljenicima u umjetnost kontinuirano serviraju dnevnu dozu umjetnosti kroz kratke filmove o umjetnicima, prezentaciju njihovih radova i jednostavno, sigurno i brzo iskustvo kupnje i dostave umjetnina u sve krajeve Hrvatske.

Tea Lovrić “Rođenje plave”

Posjetitelji će moći uživati u okusima vina Litterarii vinarije – među kojima su i Litterarii Emeritus Chardonnay 2020 i Litterarii Sauvignon Blanc 2021, koja su na ovogodišnjem Decanteru, najpoznatijoj smotri vina na svijetu koja se svake godine održava u Londonu, osvojila prestižnu brončanu medalju. A kako biste uz vrhunsko vino mogli okusiti i vrhunsku hranu, pobrinut će se jedinstveni koncept cateringa Barrel, čiji će kuhari pripremati hranu pred uzvanicima.

Ako nemate planova za nedjeljni ručak i dan želite provesti u na ovom posebnom umjetničkom događaju u prirodi na 30 minuta vožnje od Zagreba, najavite svoj dolazak na info@litterarii.hr ili putem društvenih mreža. Ulaz je slobodan.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0