James Bond nije samo ime. Bond je sinonim za mnogo toga. Nakon 53 godine duge povijesti ovog kultnog filma, mnogo smo dobili u naslijeđe. Mnogi će se složiti kako je prva asocijacija na ovog tajnog agenta njegov šarmantan odnos sa ženama, ali i moćni automobili koji mame uzdahe oba spola. No, jesmo li sigurni da je to jedino zbog ćega nam kultni Bond, James Bond nije dosadio ni nakon 24 svjetski poznata nastavka?

Uz litre suhog, ne promiješanog martinija, definitivno nam je za oko zapeo i Bondov nepogrešiv stil odijevanja. U suštini ovog lika zapisan je njegov engleski šarm, a stylinzi iz nastavka u nastavak ovom filmu priuštili su svrstavanje na listu zapamćenih filmova u modnom svijetu. Tako je James stao uz bok legendarnoj Holly Golightly iz još legendarnijeg filma ”Doručak kod Tiffanya”. Nije mala stvar biti na istoj listi s Holly, tako reći začetnicom pop kulture, čiji je stil odijevanja ostao nepogrešivo moderan i 54 godine nakon.

ODIJELO S PRSLUKOM

Bond1

Sivo odijelo koje je skrojio Anthony Sinclair jedan je od definitivno najzapamčenijih Bondovih stylinga. Kombinirano s bijelom košuljom i navy tamno plavom kravatom, stvara spoj vječite elegancije koju malo tko može nadmašiti. Kada se ovoj nepogrešivoj kombinaciji doda i šarm Sean Connerya, navedeni outfit postaje bezvremenski.

SMOKING

Bond2

Smoking, leptir mašna, uštirkana košulja, cigare i kasino – sve to je upravo ono kako većina nas Jamesa Bonda zamišlja u njegovom esencijalnom izdanju. Čak i 53 godine nakon filma Dr. No-a iz kojeg je ova legendarna scena, Bondova kombinacija ne zastarijeva.

 

BIJELO ODIJELO

Bond3

Iako se čini predimenzionirano za današnje trendove, svakako je u vrijeme Rogera Moorea ovo odijelo bilo it komad. Elegancija kojom zrači može se prepoznati i danas, a ne smije se niti isključiti opcija možebitnog povratka ovako krojenih muških odijela. Jer jedno je sigurno, Bond nikada ne prestaje biti uzor.

 

KREM ODIJELO

Bond4

Iako je doprinos Georgea Lazenbya modnoj priči Jamesa Bonda bio oskudan kvantitativno, ne može se reći da je bio i nedostatan. Naime, ovaj glumac bondovskom karakteru pridonio je dašak smjelosti jer je upravo ovo odijelo bilo prvi odmak od dotadašnjih sivih i tamno plavih odijela. Ružičasta košulja, navy plava kravata i krem odijelo i danas bi bilo moderan izbor.

DOLČEVITA

Bond5

Pierce Brosnan donio je novu dozu seksepila u lik Jamesa Bonda. Dokaz tome je i nepogrešivost ovako jednostavnog stylinga. Ležernost i doza lakoće kojom je Pierce prigrlio lik dvostrukog agenta je više nego privlačna. Iako je dolčevita bila dio stylinga svakog Bondova filma, možemo reći kako ju je tek Pierce Brosnan proslavio te doveo na današnju razinu prepoznatljivosti.

TOM FORD ODIJELA

Bond6

Craig David proslavio je Fordova odijela u Bondovoj verziji. Teško da se može naći ijedna zamjerka ovom ljepotanu i njegovoj interpretaciji starog londonskog šarma. Plava košulja s ovratnikom nepogrešivo paše uz sivo Fordovo odijelo koje izgleda kao osmišljeno upravo za ovog tajnog agenta.

 

Zaključak je svakako kako se filmovi o ovom tajnom agentu snimaju toliko dugo da su obuhvatili skoro sve modne ere koje utječu na današnju modnu scenu, a u svakom trenutku bili su pri modnom vrhu aktualne scene. I danas svaki osvješteni muškarac priželjkuje biti barem dijelom sličan ovom bezvremenskom liku, agentu 007, a mi u potpunosti razumijemo i zašto.