Maroko

Izazovi i trikovi dizajniranja malog stana. Idemo na Trešnjevku u dom mlade poslovne žene i jedne mačke!

Ovo mi je najdraži projekt u posljednjih pet godina. Puno je tu odrađenih većih, skupljih nekretnina, ali ova ima dušu – poručila je na početku priče Marija Govorčin, diplomirana dizajnerica i vlasnica studija za uređenje interijera End koja nas je provela kroz jedan moderan stan od 45 četvornih metara na zagrebačkoj Trešnjevki. 

U pitanju je životni prostor mlade poslovne žene i njezine simpatične mačke Gizma, prema kojoj je Marija i nazvala ovaj projekt, za koji ističe kako je primjer savršene suradnje klijenta, dizajnera i izvođača. 

“Baš smo bili dobar tim i svi su sudjelovali u svim fazama od idejne do izvedbene. Svaku nedoumicu i pitanja rješavali smo konzultirajući se, svatko stručan za svoje područje. U svim fazama svi su sudjelovali i dali zeleno svjetlo oko realizacije. Osobno smatram da je to jedini ispravan proces projektiranja”, prisjeća se Govorčin i savjetuje da ako želite izbjeći negativna iznenađenja svi moraju biti uključeni od početka do kraja. 

Rad na ovom projektu je s druge strane bio ubrzan. Dizajnerica govori kako je paralelno radila vizualizacije i po potvrdi nacrte, dok je troškovnik slagala paralelno s vizualizacijama, tako da izbjegne odstupanja između idejnih vizualizacija i izvedbenog rješenja. 

“Brzo smo svi djelovali. Puno mi je olakšalo što je vlasnica točno znala što želi i nije se predomišljala. Nismo pratile trendove nego smo stvarale dom za njih dvije po načinu na koji žive. Od izmjere do realizacije prošlo je mjesec dana što je dokaz odlične suradnje”, prisjeća se i govori kako je priču gradila oko činjenice da je vlasnica zapravo velika avanturistica, zaljubljenica u ekstremne sportove – biciklizam i slobodno penjanje. Iz tog razloga je u cijelu priču implementirala prirodne elemente hrasta, kamena, biljaka što je u biti odraz njezinog karaktera, avanturistički i pomalo agresivan duh u interijeru. 

“Kako je imala potrebu za više garderobnih ormara, a tu je i avanturistička oprema, ponosne smo obje da smo našle mjesto za sve. Kako bi izbjegle ugođaj ugradbenih elemenata stavila sam trik bijelih ormara uz strop, a dole spuštala pogled prema tamnijim nijansama. Mirniji stil ostao je za prostor spavaće sobe koje sam stišala teksturiranim dekorima ormara i komode”, priča dizajnerica i ističe kako joj je najbitnije bilo da prostor bude funkcionalan, ali ne univerzalno funkcionalan nego prilagođen životu osobe za koju je projektiran.  

“Obožavam rušiti zidove, pomicati struju i vodu. Električari se žale na mene da nikad toliko struje nije bilo u tako malo kvadrata. Prilikom investiranja prednost smo dale novim velikim prozorima, skupljoj keramici i parketu. Za mene je građevinski dio temelj interijera. Ne volim prazne prostore sa skupim komadima. Volim razumno investiranje u nekretnine: zidovi, podovi, stolarija, raspored prostorija”, govori dalje i duhovito skreće pažnju na činjenicu kako je kutak za rad svjesno postavila u blizini kuhinje kako bi vlasnica mogla za vrijeme sastanaka ponekad promiješati ručak.

Jedan od izazova bilo je i smještanje sušilice u mini kupaonici radi koje su se doslovno igrali Tetrisa u kombinaciji s bojlerom i svim ostalim elementima u toj prostoriji. No, kaže kako je sve završilo uspješno i pritom im ostalo dovoljno prostora za pohranu šminke, sredstva za pranje itd.

“Meni se ipak najdraži element ovog stana nalazi u tamnoj kupaonici, a to je živopisna tapeta u tušu. Odvažan je to detalj koji je i investitorici i meni sjeo na prvu. Ogroman prozor u boravku s hrastovim okvirom koji je otvorio cijeli prostor prema van i dao mački Gizmi balkonski pogled na ulicu drugi je favorit”, objašnjava Govorčin i zaključuje kako ovakvim rasporedom nekretnina djeluje dvostruko veća i prozračnija, radi čega su dobili puno svjetla u manje kvadrata.

Fotografije: Antun Cerovečki

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0