Izašao je “Cowboy Carter”! Poslušali smo novi album od Beyoncé, ovo su naši dojmovi

Američka glazbena diva Beyoncé ponovno je ispisala povijest. Nakon što je prije mjesec dana najavila kako će njezin idući album biti onaj country glazbe te izbacila dva singla “Texas Hold ‘Em” – koji je već srušio sve rekorde slušanosti i osigurao joj titulu prve Afroamerikanke koja je imala broj 1 country pjesmu – te “16 Carriages”, danas je izašao čitav “act ii” – album “Cowboy Carter”. I, točno kako je i sama najavila prije nekoliko dana – to nije country album, to je Beyoncé album.

Iako mnogi nisu bili uvjereni u uspjeh country albuma u izvedbi Beyoncé te je njezin pothvat dočekan “na nož” od strane fanova “pravog” countryja, upravo je to iskustvo nepripadanja u određenu kategoriju glazbenicu potaknulo na kreiranje ovog albuma, Mnogi se sjećaju kako je na albumu “Lemonade”, koji je jedno od njezinih najuspješnijih djela, na pjesmi “Daddy Lessons” tipičnog country zvuka, surađivala s Dixie Chicks, a njihov nastup na 50. dodjeli Country Music Association Awards definitivno je ostao zapamćen. Ne samo kao jedan od najboljih live nastupa glazbenice, već zbog brojnih negativnih reakcija. To ju je iskustvo, kako je sama otkrila, potaknulo na stvaranje albuma “Cowboy Carter” na kojem je radila pet godina.

Što možete očekivati od ovog albuma? Prije svega, ne morate biti obožavatelj country glazbe da zavolite ovaj album. Ako volite soul i raskošan glas ove glazbenice, to će biti dovoljno da vas Beyoncé odvede na emotivno putovanje kroz čak 27 pjesama, od kojih su neke napravljene u suradnji s najvećim country ikonama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

Tu se, prije svega mora spomenuti Willie Nelson, koji gostuje u najavnim pjesmama “Smoke Hour” i “Smoke Hour II”, a koja je uvod u pjesmu “Just For Fun” – duet u suradnji s Willijem Jonesom, glazbenikom iz Louisiane koji je poznat po miksu hip-hop, r’n’b i country zvuka. I Beyoncé je ovaj album prožela elementima soula, r’n’b-a i rapa, tako da se pojedine pjesme mogu zamijeniti za neke s njezinih ranije objavljenih albuma. “Spaghetti” sa Shaboozeyjem tako podsjeća na duet “Apeshit” s Jay Z-jem na kojem je pjevačica po prvi put pokazala da se dobro snalazi i u trap žanru. Među sličnim, energičnijim stvarima ističu se i “Tyrant”, “Riiverdance” i “Ya Ya”, dok je ostatak albuma rezerviran za laganije pjesme i balade. Na jednoj od njih – “Protector” gostuje i njezina mlađa kći Rumi Carter. Posebno je ističe i “Blackbiird”, Beyoncéina verzija pjesme legendardnog benda The Beatles.

 

Gostovanje koje trenutačno podiže najviše prašine na društvenim mrežama je ono pjevačice Miley Cyrus koja je s Beyoncé otpjevala moćnu baladu “II Most Wanted“. U toj pop country baladi obje pjevačice imaju priliku pokazati maksimalnu raskoš svojih glasova koji na ovoj stvari funkcioniraju u savršenoj harmoniji, pa je sigurno da će ovo sigurno postati hit, pogotovo među ženskom publikom.

 

No, ono što je apsolutno oduševilo sve Beyoncé fanove je činjenica da je diva uspjela dobiti kraljicu countryja na svoj album – legendarnu glazbenicu Dolly Parton, koja je sve slušatelje nakratko vratila u “Lemonade” eru s kratkim uvodom u jedan od svojih najvećih hitova “Jolene”. Beyoncé je, naime, dobila ogromnu čast da prepjeva jednu od najpoznatijih pjesama na svijetu “Jolene” u kojoj je Parton 1973. godine opjevala ženu koja joj pokušava preoteti supruga.

U uvodu u pjesmu Parton se obraća Beyoncé i pita je “je li se sjeća one s lijepom kosom” referirajući se na misterioznu ženu “Becky with the good hair” koju je glazbenica u pjesmi “Sorry” iz 2016. okrivila za ljubavnu aferu s njezinim suprugom. Parton nastavlja da je i ona imala jednu takvu ženu u svojem životu – Jolene, a zatim mikrofon preuzima Beyoncé koja se, baš poput Parton tad, “obračunava” sa svojom Jolene, ali i naglašava da se ne boji za snagu svoje veze. Slično kao i tijekom albuma “Lemonade” u kojoj je glazbenica otkrila sve poteškoće iz braka s Jay Z-jem, ponovno kroz svoja djela poručuje da su jači nego ikad, nakon što su prošli sve nedaće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Complex Music (@complexmusic)

Ovo je definitivno album koji će slušati svi obožavatelji Beyoncé, kao i svi oni koji su mislili da ne vole country. A s obzirom na riječi hvale koje stižu od strane kritike i poznavatelja country glazbe, u njemu će sasvim sigurno uživati i obožavatelji tog žanra.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0