Iva Brkić je srpska dizajnerica koja izrađuje bajkovitu keramiku

Ovih dana smo na Instagramu otkrili kreativan profil iza kojega stoji djevojka iz Srbije – Iva Brkić.  Za oko su nam zapale šalice i čajnici koje Iva izrađuje. Međutim, u njezinom asortimanu možemo pronaći različite skulpture, keramičke i porculanske predmete. Zanimalo nas je više o Ivinom malom, kreativnom obrtu i što predstavljaju određene skulpture, kao i što su to njezini svakodnevni izazovi.

U samom početku, petnaestak godina prije, Brkić je upisala Fakultet primijenjenih umjetnosti u Beogradu – odsjek keramike. Susretala se s nerazumijevanjem okoline prvenstveno zato što ljudima nije bilo jasno što točno predstavlja keramika kao predmet studija. Upravo smo zato upitali dizajnericu što za nju predstavlja keramika: “Za mene je keramika, točnije porculan, materijal kroz kojeg se izražavam kao umjetnik. Ima tu dosta zanata, ali kao i za svakog stvaratelja, on je neophodan korak ka materijaliziranju vlastite poetike”, kaže Brkić i nastavlja – “Meni je drago što ima sve više ljudi koji se time bave. Keramika je sjajan materijal koji daje beskonačno puno mogućnosti i prostora za izražavanje. Ako si izgrađen umjetnik, u smislu stila, estetike i prepoznatljivosti, glina ti je idealan saveznik”.

Nakon stečene diplome, Brkić je uvidjela kako u Beogradu, kao urbanoj sredini, nedostaje lokacija koja će ispratiti stvaralaštvo umjetnika koji se bave keramikom. Većinom su takvi umjetnici imali priliku izlagati na sajmovima, ali konkretno mjesto, gdje bi njihova djela mogla biti dio stalne postave, nije postojalo. Tada se Iva udružila sa nekoliko kolega i otvorili su prvu autorsku galeriju keramike u Beogradu – Gallery1250, koja uskoro slavi svoj osmi rođendan.

Što se tiče njezinog vlastita asortimana, umjetnica ističe kako je svestrana. Najviše uživa u izradi skulptura, odnosno prostornih instalacija. Njih promatra kao vlastite svjetove po vlastitim pravilima. Ona voli istraživati ljepotu, prirodu i pokret. Ističe uživanje u životu te smatra da njezina djela to i dokazuju.

Umjetnici imaju i izazove koji se tiče samog stvaranja. Poanta je u autentičnosti i zadržavanju slobode, a ujedno postoje i pravila koja traže poštovanje. Kreativka na to gleda ovako: “Kada govorimo o porculanu, jedan od većih izazova mi je da forma koju stvaram zadrži spontanost. Zašto je to izazov? Zato što je proces izrade keramike pun pravila i koraka koji se ne mogu izbjeći. Tu je modeliranje, sušenje, poliranje, biskvitno pečenje na 900 stupnjeva Celzijevih, hlađenje, brisanje, oslikavanje, glaziranje, pečenje na 1250 stupnjeva Celzijevih, hlađenje, pozlata, pečenje na 800 stupnjeva Celzijevih… I to je uvijek tako! Proces je isti već tisućama godina i nema prečica! Sve je veoma kontrolirano i sporo. A u tome svemu je i moja želja da moja skulptura ili šalica ima pokret, naznaku slobode”.

Najpoznatiji model šalica u Ivinoj ponudi je “Alisa” koji je inspiriran najpoznatijom Alisom iz svijeta bajki, a na upit kako bi opisala svoj stil, Brkiće je odgovorila – “Iva u zemlji čudesa”. Ako i vi volite bajkovite scenarije ili želite popodnevnoj kavi dodati malo čarolije, pogledaju otkrijte ponudu Ive Brkić na Instagram profilu ili na službenoj stranici. A u sljedećem posjetu Beogradu, svakako posjetite Gallery1250 u kojem možete uživo razgledati čitav asortiman.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Iva Brkić

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0