Isplati li se potruditi za japanske souffle palačinke?

U svijetu ljubitelja zanimljive hrane, ove pahuljaste japanske palačinke imaju posebno mjesto. Nabujale palačinke u Tokyu već godinama slove kao jedno od najzanimljivijih jela, a dok ostatak svijeta tek kreće s trendom japanskih souffle palačinki, Japanci već od ove smjese izrađuju napredna jela poput malih kebaba.

Po čemu su ove palačinke različite od onih koje imamo inače prilike jesti u našem podneblju? Za početak, potrebno je odvojiti bjelanjke od žutanjaka, ohladiti ih te dobro zamiješati u tvrdu smjesu prije dodavanja ostalih sastojaka. Hlađenje bjelanjka pomaže u održavanju konzistencije tijesta.

Ove palačinke su toliko nježne da ih treba peći na manjoj vatri, odnosno to znači čekanje i do 20 minuta za pripremu jedne ture palačinki. Preporučuje se zagrijati tavu za pečenje prije stavljanja tijesta na nju.

S obzirom na prozračnost i teksturu ovih palačinki, važno je i paziti kako tijesto izlijevamo na tavu. Najbolje ih je u male kuglice podijeliti kako bi se sačuvala debljina i prozračnost tijesta.

Iako je za ove palačinke potrebno nešto više vremena i truda, isplati se nakon što se rapsodija okusa, teksture i dodatnog preljeva po želji ili sladoleda spoje u jedno uz pucketavi okus.

Ako se želite iskušati kao japanski souffle majstor već ovog vikenda, donosimo detaljan recept za pripremu ovih palačinki:

2 jaja

22 grama mlijeka u prahu

nekoliko kapi ekstrakta vanilije

30 grama brašna

prašak za pecivo

25 grama šećera

1/2 dcl ulja

1/2 dcl vode

 

U slast!