Iris je jedinstveni plutajući restoran usred fjorda, u kojemu ćete uživati u večeri od 18 slijedova

Ako nas je neki restoran impresionirao svojom posebnošću, to je svakako restoran Iris u Norveškoj. Radi se o plutajućem restoranu, koji se nalazi usred fjorda Hardanger. I nije impresionirao samo nas, o ovom restoranu bruji čitav svijet, ponovno zahvaljujući Tik Toku na kojemu ga uspoređuju s restoranom iz zloglasne horor-komedije “The Menu”, upravo iz razloga što se do njega teško dolazi, i to također organiziranim brodskim prijevozom, nakon kojeg ostajete u restoranu.

No, svaka sličnost s tim filmom staje tu, jer se na ovom mjestu rađa jedna nadasve lijepa priča, s pozitivnim mindsetom prema hrani, koju vodi glavna chefica Anika Madsen. Naime, pristup hrani je nadasve inovativan jer se orijentira na bitno pitanje koje su to glavne prijetnje našem prehrambenom lancu, te koje inovacije se mogu implementirati da se te prijetnje smanje, a prehrambena industrija očuva.

Upravo ta teza radi glavnu razliku između ovog restorana i svakog drugog na planeti zemlji, a interijer koji se nalazi usred fjorda samo je odličan dodatak nekonvencionalnoj priči koju želite doživjeti. Pravu priču tako tu pričaju namirnice koje chefica Anika nužno bira lokalno i to prema sezoni u kojoj se nalazi. Ovdje hranu nećete samo dobiti serviranu i pojesti je nakon, već je ona dio priče o prehrambenom sistemu, ali i izazovima s kojima se ta industrija susreće. Ova priča bit će vam ispričana kroz večeru od 18 slijedova, a možete birati između dva različita vremena sittinga.

Oduvijek mi je bilo blisko srcu izbaciti manje poznate održive sastojke u središte pozornosti. Ako otkrijem sastojak koji će dovesti do zelenije budućnosti, ne bojim se pomicati granice. Ali da bih uvjerila ljude da se zaljube u te sastojke, moraju biti uistinu ukusni, stoji u izjavi Madsen na službenoj stranici restorana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Iris (@iristherestaurant)

Ove teorije Madsen vješto pretvara u istinski kreativna jela koja će biti drugačija od svega što ste kušali prije, a za to itekako ima osnovu jer je svoje iskustvo prethodno brusila u više restorana s Michelin zvjezdicama, poput primjerice restorna Formel B. Upravo zato ima bogato znanje o porijeklu namirnice, koje onda vješto slaže u svoju priču. Tako primjerice voli raditi s namirnicom invazivnog crvenog morskog ježa, prepričava chefica, jer je ovo životinja koja napada norveške vode još od 1970-ih, te šteti dnu koje od bogatog ekosustava pretvara u gole pustinje.

Drugi primjer namirnice koju rado koriste su lignje, hobotnice i sipe, jer je globalna populacija ovih životinja u stalnom porastu još od 50-ih godina prošlog stoljeća, kako zbog sve većih temperatura, tako i zbog činjenice da su mnogi njihovi predatori u opadanju. Nazivaju ih čak i “morskim korovom” zbog brzog rasta, kratkog životnog vijeka i sposobnosti da se brže prilagode promjenama okoliša od ostalih morskih životinja. Upravo zato ovo su idealne namirnice za jelovnik ove kreativne chefice.

Ovaj restoran svakako pruža jedinstveno iskustvo koje preporučamo posjetiti ako ste među onima koji uživaju u istraživanju novih okusa, koncepata i sofisticiranih gastronomskih ideja. Želite li rezervirati svoje mjesto u ovom restoranu, za ovaj jelovnik morat ćete izdvojiti oko 315 dolara, a iskustvo ćete podijeliti s još maksimalno 23 ljudi, koliki je ukupni kapacitet restorana. Stol možete bookirati putem njihove službene stranice, a detaljnije možete pratiti njihov koncept putem službene Instagram stranice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mari Eriksmoen (@marieriksmoen)

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Instagram (@iristherestaurant)

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0