Zagrebački dizajnerski studio Boir, kojeg čine produkt dizajnerica Vlatka Leskovar Zidar i grafički dizajner koji je postao chef Ivan Zidar, već nam je dulje vrijeme “na piku” zbog sjajnih kulinarskih komada koje predstavljaju, međutim novi su projekt odveli na novu razinu i apsolutno nas oduševili idejom.

Riječ je, naime, o njihovoj novoj kolekciji pod nazivom “New Normal” za koju su uporište, da ne kažemo inspiraciju, pronašli u pandemiji koja vlada svijetom, točnije mjerama društvenog distanciranja koje su potrebne da si se spriječilo širenje virusa. Tako su dizajn upotrijebili za osvještavanje onoga što je zaista bitno u ovom trenutku, a to su učinili maestralno – setom posuđa za jelo kojim se poštuju mjere socijalne distance, a i dalje omogućava uživanje u hranu i druženju.

“Desert za dvoje”

Kolekcija “New Normal” propituje utjecaj pandemije koronavirusa na tradicionalne rituale blagovanja, kao i budućnost koja donosi brojne restrikcije usmjerene na sprječavanje širenja zaraze. Studio Boir instalacijom “New Normal” promišlja kako u kontekstu “novog normalnog” uspostaviti ravnotežu između bliskosti i sigurne udaljenosti. Zato su kreirali nove, konceptualne prijedloge pribora za jelo, koji usprkos novim pravilima zadržavaju važnu društvenu i kulturnu dimenziju blagovanja – dijeljenje.

“Amuse bouche plata”

Prototipi izrađeni od kirurškog čelika i prirodnog kamena nastali su kao odgovor na pleksiglas barijere koje su niknule u restoranima, a koje priječe svaki pokušaj dijeljenja hrane između dvije osobe. Rezultat je kolekcija konceptualnog posuđa za dvoje koje će premostiti jaz između bliskog i udaljenog te omogućiti dijeljenje hrane sa sigurne udaljenosti, istodobno povezujući i razdvajajući servirano. Jednostavno, geometrijski oblikovano posuđe ostavlja dojam čistoće i minimalizma, tako da dizajn ne preuzima glavnu riječ, već stavlja fokus na hranu koja je poslužena. Kirurški čelik u pravilnim geometrijskim formama osigurava sterilnost, a prirodni kameni elementi ublažavaju dojam strogoće.

“Posuda za kruh”

U kolekciji se nalazi sveukupno pet različitih proizvoda koji osiguravaju bezbrižno i sigurno dijeljenje hrane. “Desert za dvoje” čini set posuđa – kameni pladanj i dugačku žlicu, koji parovima omogućava ritual dijeljenja deserta i međusobnog hranjenja sa sigurne udaljenosti, dok je “Pladanj za dvoje” kružna forma za serviranje koja je simbolički podijeljena skulpturalnim kamenom koji oblikom asocira na planinu – prirodnu barijeru i zaštitu. Centralna kamena stijena u Amuse bouche plati” također suptilno odvaja dvije strane tankog čeličnog pladnja na koji se slaže niz malih zalogaja poput sushija koji mogu profinjeno biti servirani za konzumaciju u dvoje.

“Stalak za pršut”

“Posuda za kruh” jednostavne je forme i presječena pregradnom barijerom koja jasno definira iz kojeg odjeljka pojedinac uzima kruh, bez straha od fizičkog kontakta s bliskom osobom. Stolna instalacija “Stalak za pršut” nastala je kao sigurna reinterpretacija tradicionalne plate za serviranje pršuta, a nudi novi način prezentacije i konzumacije ove delicije.

“Plata za dvoje”

Jela se, dakle, upotrebom ovog posuđa mogu servirati kao cjelina, ali koja je sigurno odvojena za konzumaciju u dvoje, i to na suptilan način kako bi iskustvo shareanja obroka barem donekle nalikovalo onom prije “novog normalnog”. Naime, jedna od glavnih svrha tih barijera je pomoć na zaboravljanje trenutačne situacije i anksioznosti koja ide uz nju te omogućavanje uživanja u večeri bez bojazni za zdravlje. Jer kao što znamo, zajednički obroci više su od samih obroka, oni su važan oblik socijalizacije, zbližavanja obitelji i partnera i nešto što nam donosi puno više od osjećaja sitosti na kraju. U trenucima kada je distanca postavljena kao prioritet ipak možemo biti odvojeni zajedno.

“Amuse bouche plata”

Autentična, osviještena i nadasve korisna, kolekcija “New Normal” omogućava nam da intimne večere zaista i ostanu intimne, da uživamo u društvu, ali i zajedničkom objedu i međusobnom dijeljenju delicija, a iako se zaista nadamo da nam zadugo neće trebati, ne bismo imali ništa protiv korištenja Boir studio proizvoda u restoranima (a i kod kuće).

Fotografije: Nikola Zelmanović