Impresivan poslovni prostor donio dašak suvremenog stila u Ploče

Zagrebačka arhitektica Iva Martinis dobila je ulogu osmišljavanja novog poslovnog prostora javne zdravstvene ustanove u Pločama, koji se stisnuo u nizu prizemnih lokala stambene zgrade na južnoj gradskoj rivi. Taj je zadatak odradila impresivno, imajući na umu funkciju, okolinu u kojoj se poslovni prostor nalazi te je poslovnom interijeru dodala pomalo neobične materijale.

Glavna kvadratična prostorija, jednim licem orijentirana na sjever, more i barke, prepolovljena je visokim ormarom na šalter-salu i urede. U šalter-sali iz poda izrasta obli pult kao pozitiv dok su u zid utisnute dvije niše za čekanje kao negativ. Pozadina je razdvojena na urede ormarom putem kojeg su i tajno povezani.

Čitav prostor je premjeren vertikalnim frontama ormara, rasterom stropa, linijskom rasvjetom, strukturom pločica… A sve se dvostruko prikazuje u velikoj zrcalnoj stijeni u poleđini prostora iza kojeg su sakriveni pomoćni prostori. Čelik, aluminij, klinker, staklo – “heavy duty” materijali ostaju u svom sirovom obliku kao da su pronađeni u samoj luci u Pločama.

Arhtektica ima vlastitu praksu Arhitektura Martinis, a na ovom je projektu poslovnom prostora u Pločama surađivala i s arhitekticom Jelenom Prokop. Od standardiziranog prostora tako je nastao jedan suvremen, u posebnom stilu, a kojeg posjetitelji svakodnevno obilaze.

Fotografije: Robert Leš

Projekt elektrotehničkih instalacija: Josip Giljanović / GILAN d.o.o.

Projekt strojarskih instalacija: Nikola Mišković / EL3D d.o.o.

Projekt hidrotehničkih instalacija: Ivana Vujević / EL3D d.o.o.

Elaborati zaštite od požara i zaštite na radu: Josip Radeljić / Inspekting d.o.o.

Izvođač: TEMP-INGRAD d.o.o.

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0