Imate li “Sunday Scaries”? Evo kako se nositi s ovim osjećajem…

Strah od novog tjedna koji se pojavljuje u posljednjim satima vikenda poznat je kao “Sunday Scaries”. Radi se o anksioznosti koja je normalna pojava nedjeljom uvečer kada vikend koji smo jedva dočekali prebrzo prođe, a misli o svim obvezama koje nas očekuju u idućem tjednu krenu. Za neke “Sunday Scaries” počinje već s buđenjem u nedjelju, a osjećaj je opisan kao težina u trbuhu ili nervoza popraćena ubrzanim otkucajima srca, znojenjem, težim disanjem ili glavoboljom.

Prema istraživanju LinkedIna, 80 posto stručnjaka kaže da doživljava nedjeljne strahove, a više od 90 posto milenijalaca i generacije Z izjavljuje da ovo proživljava gotovo svaki vikend. Psihologinja Susan Albers objašnjava da je ovo uobičajena pojava i da se s njom možemo boriti.

Nedjeljni strahovi su prilično česti. Većina ih je ljudi iskusila u jednom trenutku. To je normalna reakcija na prilagodbu različitim ulogama i promjenama. Međutim, to nije klinička dijagnoza. – Dr. Susan Albers

Dodaje kako je kroz vikend kognitivna opterećenost niža od uobičajene i da je tijelu potrebna dodatna mentalna snaga kako bi se pripremilo na zadatke koji dolaze s novim tjednom.


Takav osjećaj možemo povezati i s nevoljkosti da odemo na posao zbog neke trenutačne situacije ili jer jednostavno ne uživamo u poslu koliko bi mogli. Osobno primijećujem razliku u svom poimanju nedjeljnih strahova, dok nisam uživala u poslu koji radim puno sam češće proživljavala ova stanja, od trenutka kad se u nedjelju probudim pa sve do lošeg sna koji bi me pratio do novog tjedna. Otkada radim ono što volim i u tome uživam, ponekad nedjeljom osjećam i pozitivno uzbuđenje oko tjedna koji je ispred mene.

Dobra vijest je da ne morate nužno promijeniti posao kako bi se lakše nosili s nedjeljnim strahovima, postoje i tehnike koje u tome mogu pomoći.

Promijenite svoj stav prema ponedjeljku

Jako je važno osvijestiti da možemo upravljati svojim mislima, pa tako možemo negativne misli zamijeniti pozitivnima. Umjesto razmišljanja o tome kako nam se ne da ići na posao, izlaziti iz kuće ili misliti na zadatke, dobro se fokusirati na sve nove mogućnosti koje ponedjeljak može donijeti poput novih učenja ili susreta s dragim kolegama.

Kreirajte svoju nedjeljnu rutinu

Tijelo i um vole konzistentnost i rutinu tako da je jedno od najboljih rješenja kreirati nedjeljnu rutinu u kojoj uživate. To može biti gledanje omiljene serije ili filma, beauty rutina s nanošenjem raznoraznih maski i toplom kupkom ili najdraže jelo za večeru.

Vježbajte

Redovita tjelovježba pomaže smanjiti razinu stresa i čini da se osjećamo bolje u svom tijelu, a time i u načinu razmišljanja. Vježbanje može biti u bilo kojem obliku koji vam odgovara u ovom trenutku, od odlaska u teretanu, vježbanja kod kuće pa do šetnje na svježem zraku, važno je pokrenuti tijelo kako bi otpustilo endorfine jer time povećavamo motivaciju i smanjujemo anksioznost.

Sklupčajte se pod antistres dekicom

Antistress deke ili “weighted blankets” koriste duboku stimulaciju pritiska, za koju se smatra da stimulira proizvodnju hormona koji podiže raspoloženje (serotonin), smanjuje hormon stresa (kortizol) i povećava razinu melatonina, hormona koji vam pomaže da spavate. To može pomoći poboljšati ukupnu kvalitetu sna i samim time lakše krenuti u ponedjeljak!

Fokusirajte se na nedjeljne zadatke

Angažiranje uma i priprema za radni tjedan može olakšati prijelaz s opuštanja na posao. Sastavite novi komad namještaja, otiđite u nabavku namirnica ili očistite stan. Lagani zadaci mogu vam pomoći da se pripremite za tjedan koji je pred vama.

Napravite to-do listu za ponedjeljak

Prije nego što odete u krevet, zabilježite najvažnije zadatke koje trebate obaviti u ponedjeljak ujutro ili za cijeli tjedan. To vam može pomoći da se oslobodite svojih briga i organizirate svoje misli kako biste puno lakše zaspali.

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: Pinterest

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0