Ikea retro kolekcijom slavi 80 godina. Jeste li znali da ju je osnovao 17-godišnjak?

Dana 28. srpnja 1943. Ingvar Kamprad, tada tek 17-godišnjak, osnovao je tvrtku IKEA u gradiću Älmhultu u švedskoj pokrajini Småland. Danas IKEA slavi 80 godina poduzetničkog duha, inovacija i zajedničkog stvaranja sa znatiželjnim, skromnim i pozitivnim pogledom na budućnost – lansiranjem nove kolekcije koja odaje počast kultnim IKEA dizajnima.

Dok popularnost vintage namještaja nastavlja rasti, IKEA objeručke prihvaća svoju prošlost i slavi 80. obljetnicu lansiranjem nove kolekcije koja odaje počast kultnim IKEA dizajnima. Kolekcija Nytillverkad sadrži namještaj, posteljinu i dodatke sa svježim, odvažnim i radosnim pogledom na klasične komade. Prvi dio revitaliziranih proizvoda već je dostupan u robnoj kući IKEA Zagreb, a daljnja lansiranja planirana su tijekom sljedećih nekoliko godina.

„U tvrtki IKEA ponosni smo na svoje nasljeđe i želimo ga proslaviti vraćanjem nekih od naših najpoznatijih dizajna uz integriranje najnovije tehnologije i materijala. Kolekcija Nytillverkad spaja klasični dizajn s modernim standardima, a srž svega je jednostavnost, funkcionalnost, odvažni izražaj i razigranost – baš kao IKEA!”, kaže Johan Ejdemo, globalni menadžer dizajna, IKEA of Sweden.

Među najpoznatijim predmetima su LÖBBACKEN stolić za kavu, ponovno osmišljena verzija kultnog LÖVET stolića; BONDSKÄRET stalak za kapute – novi odvažni izgled SMED stalka za kapute koju je izvorno dizajnirao Rutger Andersson; te DOMSTEN stolac, nova interpretacija JERRY stolca koji je dizajnirala Karin Mobring 1970-ih. Kolekcija također uključuje uzorke švedskog dizajnera tekstila Svena Fristedta, koji zrače odvažnom i živopisnom estetikom osamdesetih. Kolekcija ostaje vjerna izvornom dizajnu, ali ga ponovno osmišlja u upečatljivim nijansama i ažuriranim materijalima, što rezultira nizom proizvoda koji se usuđuju biti doista bezvremenski.

80 godina vizionarskog dizajna i nepokolebljive predanosti stvaranju boljeg svakodnevnog života za što više ljudi

U početku je IKEA bila mala tvrtka za narudžbu poštom u kojoj je narudžbe ispunjavao tinejdžer Ingvar na svom biciklu. Brend je sada zastupljen na 62 tržišta s 460 IKEA trgovina, 700 milijuna fizičkih kupaca i 2,6 milijardi online posjeta te više od 20 milijuna preuzimanja IKEA aplikacije u poslovnoj 2022. godini. Tim od 231.000 IKEA djelatnika diljem svijeta pomaže u stvaranju boljeg svakodnevnog života za što više ljudi.

Stvaranje boljeg života kod kuće po pristupačnim cijenama koje odgovaraju novčanicima svih veličina oduvijek je bilo polazište tvrtke IKEA. To je postignuto znatiželjom o ljudskim životima, potrebama i snovima kod kuće te jedinstvenim nasljeđem od 80 godina inovacija, rješenja i kultnih proizvoda. Kako bi odala počast ovoj baštini, IKEA neprestano pokušava učiniti stvari boljima, ostajući u blizini stalno razvijajućih potreba i želja što više ljudi.

„Dok gledamo u svojih sljedećih 80 godina, činimo to s vodeće pozicije i sa znatiželjnim, pozitivnim, ali skromnim pogledom. Nastavit ćemo se zauzimati za što više ljudi, kao i inovirati, predviđati buduće trendove i testirati nove načine rada koji odražavaju potrebe ljudi i planeta, neprestano prilagođavajući i transformirajući naše poslovanje. Zajedno s našim djelatnicima, kupcima, dobavljačima, partnerima i podupirateljima nastavit ćemo voljeti prošlost i stvarati budućnost.

Kao što je Ingvar jednom rekao: Većinu stvari još treba učiniti – veličanstvena budućnosti!”, kaže Jesper Brodin, glavni izvršni direktor Ingka grupe.

Najvažnije prekretnice na IKEA putu:

1943.: Ingvar Kamprad, sa samo 17 godina, 28. srpnja 1943. u Švedskoj registrira tvrtku koju naziva IKEA: akronim od Ingvar Kamprad iz Elmtaryda (obiteljska farma), Agunnaryd (lokalna župa).

1948.: Namještaj je uveden u IKEA asortiman. Ingvar Kamprad u brošuri objašnjava kako cijene mogu biti tako niske: „Naše cijene – bez sumnje najniže u zemlji – omogućene su velikim prometom, izravnom isporukom od dobavljača i vrlo niskim troškovima“.

1950.: IKEA katalog, buduća ikona, ima svoj debi.

1958.: Prva IKEA trgovina otvara se u Älmhultu u Švedskoj. Danas služi kao IKEA Muzej.

1960.: IKEA Älmhult predstavlja prvi IKEA restoran i kafić.

1995.: Prva PS kolekcija lansirana je na Milanskom sajmu namještaja (danas Milanskom tjednu dizajna). Linija namještaja pod nazivom “Demokratski dizajn“ razvijena je korištenjem vrhunskog dizajna, dobre funkcionalnosti, izuzetne kvalitete i niskih cijena. Kasnije, IKEA u postulate demokratskog dizajna uključuje i održivost.

2018.: IKEA se obvezuje postati klimatski pozitivna tvrtka do 2030.

2018.: Ingvar Kamprad preminuo je u 91. godini, ostavljajući snažno naslijeđe koje treba nastaviti voljeti i njegovati.

U nastavku pogledajte kako izgleda nastavak kolekcijer retro komada.

 

* Ako vas zanimaju teme slične ovoj predbilježite se na MagMe newsletter! Svoju email adresu možete upisati u predviđeno mjesto niže na stranici.

Fotografije: PR

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0