Kada smo čuli za Hub Cooltura Pub, morali smo se uputiti prema njemu da vidimo o čemu se radi. Ono što smo tamo zatekli oduševilo nas je više nego što smo očekivali. Na prvi pogled radi se o kvartovskom kafiću smještenom u Rapskoj ulici u Zagrebu, čiji je glavni sponzor Zagrebačka pivovara. No čim uđete u prostor, svaki detalj koji ugledate uvjerit će vas u nešto posve suprotno.

Cooltura11

Ovaj cool kafić, uređen u industrijskom stilu, zanimljiv je iz nekoliko razloga. Prvo, što god tamo ugledate, nabavljeno je predanim skupljanjem vlasnika Almira Čovića, ništa nije kupljeno i samo umetnuto u prostor. Tako se ovdje mogu naći antikni i rustikalni predmeti poput stare pegle ili protupožarnog aparata, starog romobila, haube iz frizerskog salona koja je pretvorena u lampu, starog radija, drvenih skija i reketa, boca u funkciji lustera i rasvjete u toaletu, novina iz 1950-ih… Gdje god se okrenete, ugledat ćete neki novi zanimljivi predmet.

Cooltura6

Za ovako smjelo uređenje kafića zaslužna je arhitektica Andrea Milovac, koja je pazila da i stolci i stolovi ostanu u istome duhu svih navedenih predmeta. Tako su jedni stolci nabavljeni iz škole, druge je darovao grad Zagreb, a ostali su ručno rađeni. U sredini prostora nalazi se peć na drva koja daje topao dojam. Sve zajedno stvorilo je ugodan prostor u kojem se gosti osjećaju kao doma.

Cooltura1

Dođete li ovdje na kavu, mogli biste se iznenaditi jer će vam konobar uz šalicu kave donijeti i prozirnu bocu vode u kojoj se nalazi menta. To je njihov način posluživanja vode uz kavu, a ne samo da je vizualno lijepo, već je i aromatizirana voda savršena okrepa.

Cooltura8

“Ima gostiju koji dođu te se odmah počnu žaliti kako nismo počistili stol prije no što su sjeli jer se na njemu nalazi prazna boca pive, no ubrzo shvate kako se radi o odličnom teaseru jer na toj boci nije klasična naljepnica već cjenik pića”, rekao nam je voditelj marketinga Coolture Renato Ostojić.

cooltura10

“Želimo biti drugačiji, tjerati ljude da se zapitaju i da im pokažemo nešto novo. To je bila misao vodilja kada smo otvarali u sedmom mjesecu”, dodaje Almir.

cooltura13

Posebno iz ponude mogu se izdvojiti Craft piva, piva koja krasi ručni rad u manjim serijama. Tako ćete ovdje moći naručiti Worthington White Shield, Blue Moon, FranciscanWell ili Sharp’s Doom Bar. Uz ovako dobar izbor piva, još bolje će sjesti svirka koju vam Cooltura priprema petkom i subotom. Tako jedan dan možete doći na saksofon u pratnji bitova DJ-a, a drugi se vratiti na potpuno drugačiji repertoar. Još kada se dodaju Večeri iluzije koje Cooltura organizira nekoliko puta mjesečno, možemo samo zaključiti da će vam ovo mjesto uskoro postati česta stanica.

Cooltura9

Fotografije: Sergio Juzbašić